Recenzie “Jar” de Liviu Rebreanu

de | mart. 21, 2022 | Beletristică, Dragoste, Literatura Română, Recenzii cărți

Iubirea în sine e totdeauna poezie. Sunt însă atât de puțini cei capabili s-o exprime fără s-o trivializeze.

Este a patra carte pe care o citesc de la Rebreanu, după ce am fost cucerită de “Pădurea spânzuraților”, “Ion” și “Ciuleandra”. Toate patru mi-au plăcut foarte tare, iată de ce intenționez să trec și la “Răscoala” și “Amândoi”.
Trebuie să recunosc că titlul romanului de față stârnește curiozitatea, imaginea creată de mine până la începerea lecturii era a cuiva stând ca pe jar. Citind însă romanul, descoperim o dragoste izvorâtă parcă din jarul unui foc mocnind, care treptat prinde viață și devine mai intensă precum un foc stropit cu benzină care arde totul în calea-i. Și ca să rămân la ideea inițială, pe durata lecturii eu am fost cea care a stat ca pe jar din dorința de a descoperi deznodământul.
Subiectul acestei cărți nu este unul complicat, o singură linie a acțiunii, un singur narator și totul se desfășoară în planul prezentului. Este deci, un roman care se citește destul de repede și se asimilează ușor. El relatează soarta familiei Rosmarin cu ai săi membri: bunica Martina, părinții – Alexandru și Didina, copiii – Mircea, Liana și Bebe.

Atenția este pusă pe figura Lianei, o studentă ambițioasă și naivă, care la fel ca celelalte domnițe visează la prințul pe cal alb. Și acesta nu întârzie să apăra în figura unui locotenent de aviație pe nume Victor Dandu. Dandu este tot ce-și poate dori o tânără domniță: arătos, impozant, galant cu femeile și în uniformă. El pune ochii pe Liana din prima zi, însă aceasta îi refuză cu înverșunare curtea. Într-un final pune garda jos și se lasă purtată pe valurile iubirii. Astfel, iubirea îi devine scop unic al existenței. Însă, această dragoste este pe departe asemeni celei visate de Liana. La început o iubire pură și aparent reciprocă se transformă treptat într-o dramă. Cum au loc transformările, dar și care este deznodământul vă las să descoperiți singuri.

Și de data aceasta Rebreanu nu m-a dezamăgit. Mi-a plăcut cartea. Zbuciumul interior al Lianei a fost analizat în cele mai mici detalii. Nenumărate monologuri interioare sunt prezente aici, acestea redau teamă, frământări, entuziasm, înflăcărare, durere. Autorul reușește să contureze în jurul eroinei un portret suficient de realist și bine cizelat. Liana reprezintă acea tânără domniță îndrăgostită pentru prim data, atunci când sentimentele sunt de o puritate și o intensitate mare, dar și naivitatea este la cote maxime.

Într-o altă ordine de idei, romanul demonstrează faimoasa sintagmă “iubirea este oarbă”. Dar și puterea pe care o poate avea iubirea asupra vieții unei persoane. Într-adevăr, iubirea poate să înalțe la cer prin entuziasmul ce-l sădește în inima celui ce iubește și prin verva cu care acționează îndrăgostitul; dar și îl poate coborî în iad, prin chinurile și suferințele unei iubiri neîmpărtășite sau a unei trădări din partea celui iubit.

Dacă îți place recenzia cărții JAR, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Liviu Rebreanu

Câte fete nu greșesc, o Doamne ! Că inimioara fetelor e slabă și nevinovată și crede în cuvintele dulci și-și fac idol din primul bărbat, iar bărbatul se joacă și nu pricepe inima cea iubitoare. Să nu crezi tu că fetele stricate greșesc Nu, măicuță, că acele stricate sunt ca și bărbații și nu-și dau inima nimănui întreagă. Mai mult pătimește tocmai fata cea mai cinstită că ea nu știe să înșele și nici să se prefacă… Dar tu să nu-ți faci inimă rea deloc, micuța matînii! Că tu nu pierzi nimic. Cel mult o iluzie. Pe când el, prostul și răul, pierde un suflețel ca o floare cum n-are să mai găsească niciodată în lumea asta. Tu, măicuță, ai toată viața înaintea ta, și ce fru-moasă e viața când ești tânără ! Bărbați – geme pământul de ei. Lasă, are să vie el și cel adevărat, măicuță, cel care ți-e scris ție. Nu fi tu întristată, că Dumnezeu dă fiecăruia ce i se cuvine.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA JAR CU REDUCERE DE PE:

Titlu: JAR
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 2007
Editura: CARTEX
Nr. Pagini: 190
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2120

Alte recenzii de la Liviu Rebreanu:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 2 ani, 3 luni, 11 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 7 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments