Recenzie: ”Lacrima stejarului” de Simona Tănăsescu

by | Feb 12, 2020 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LACRIMA STEJARULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Lacrima stejarului” de Simona Tănăsescu nu este o lectură ușoară la care să recurgem după o zi obositoare. Fără a crea o poveste clișeică, autoarea reușește să integreze mituri, legende, personaje mistice într-o nouă poveste. Tiparele construite sunt bine definite, acțiunea alertă, iar povestea îmbină realitatea cu ficțiunea.

În primă fază, Simona se joacă cu veridicitatea informațiilor oferite, pentru a ne introduce pe piste ascunse, păstrând astfel misterul întregii acțiuni. O întâlnim pe Kaya, protagonista temătoare care trăiește o viață aparent obișnuită, care tinde către evoluție și descoperire de sine.

Pe măsură ce acțiunea continuă, îl întâlnim pe James, băiatul care ascunde o durere ținută captivă mii de ani în inima sa. Trecutul său este unul greu de înțeles/acceptat, dar iubirea ”oarbă” a fetei îl ajută să depășească barierele impuse de ”rațional”.

Între cei doi există nu doar o atracție, ci și un echilibru. Temerile sunt estompate, suferința minimalizată, iar obstacolele prin care trec reușesc să pună în valoare legătura predestinată.

Mi-a plăcut felul în care autoarea a reușit să creeze personajul masculin. Fără a-l clasa pe o poziție ”perfectă”, se observă caracteristicile dominante; însușiri ce-l vor ajuta să își ducă sarcina la bun sfârșit.

”James Sinclair realiza că toate fricile lui vor genera noi convenții semnate între el și Timp. De acum, pentru el, Kaya devenea o responsabilitate aproape la fel de mare precum cea pe care o avea față de fiola ce conținea Sângele Sfânt. Pe Kaya însă nu trebuia să o dea Lumii – Kaya reprezenta un crâmpei ce, inexplicabil, deja făcea parte din însăși ființa lui”.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Simona Tănăsescu

Personajele secundare au fost bine plasate, reușind să-și pună amprenta pe dezvoltarea celor doi. Când tensiunea agita sufletul protagonistei, prietenele îi săreau în ajutor, oferindu-i de fiecare dată câte un sfat/o vorbă bună/un îndemn.

Informațiile reale prezentate în carte au necesitat o documentare minuțioasă. Personal, m-aș fi axat pe o singură legendă în care aș fi încadrat elemente proprii, tocmai pentru a nu scoate cititorul din poveste de fiecare dată când apărea câte un nou element mistic.

Pe lângă ilustrațiile de care m-am îndrăgostit, am rezonat foarte mult cu fragmentele plasate la începutul fiecărui capitol.

”Indiferent de cât de cerebrali am fi, cât de autentici am încerca să ne menținem, dintotdeauna am descoperit un mod unic prin care să ne urmărim pasiunile, să ne atingem scopurile, pășind pe alte drumuri față de cele propuse inițial.”

🔥 CARTEA LACRIMA STEJARULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Lacrima Stejarului
Autor: Simona Tănăsescu
An apariție : 2019
Editura: EIKON
Nr. Pagini: 459
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 12.02.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Dacă un cititor spune că nu a auzit de Sarah J. Maas, a terminat orice discuție cu mine. Cred că această autoare este de referință pentru YA și poveștile de dragoste cu un twist de fantasy, fiind extrem de pricepută în creionarea unei intrigi spectaculoase cu...

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Prietenia mea cu Maggie Stiefvater este veche și am apreciat-o întotdeauna. M-a fermecat cu seria "Lupii din Mercy Falls" pentru că am avut o perioadă destul de lungă în care devoram tot ce mi se părea că are legătură cu "Twilight". 🙂 Are un stil foarte lin, care te...

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

De multe ori aleg cărțile la pură întâmplare. Nu sunt adepta "aleg cartea după copertă" pentru că mi se pare o legătură greșită făcută între conținut și design, însă uneori mai cedez și spun că merge și așa. La fel am făcut și cu această carte și m-a convins faptul că...

Cristina Zegheru este redactor Booknation.ro de 681 zile și a scris până acum 91 articole. Se află pe poziția 14 din 146 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Zegheru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments