Recenzie: „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

de | aug. 29, 2019 | Beletristică, Fantezie, Literatura Universală, Recenzii cărți, Spiritualitate

Cartea “Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov era pe lista mea de citit de foarte mult timp. La fel ca și Anna Karenina” de Lev Tolstoi. Dacă pe cea de-a doua carte nu am apucat încă să o citesc, romanul clasic al lui Bulgakov l-am bifat pe lista de citite. În această vacanță am găsit volumul la un preț bun într-o benzinărie. Și bineînțeles că mi l-am procurat bucuroasă.

Însă din ce auzisem despre carte, nu mi-am închipuit că va fi așa de bizară. Dar până la urmă este despre Diavol, vrăji, psihologia umană și dragoste. Și este un roman fantezist, așa că orice este posibil. Și în plus, pentru fiecare dintre cititori își are sensul său.

Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov este un roman fantasy de satiră care a rămas nepublicat chiar în țara de origine a autorului aproape 30 de ani

Inițial am crezut că este o poveste de dragoste dramatică dintre un anumit maestru și o femeie pe nume Margareta. Dar, deși cartea este și despre asta, înfățișează mai mult apariția Diavolului sub forma unui magician în Rusia anilor 1930. Stăpânul Răului, sub numele său în carte – Woland, este însoțit în periplul său pe Pământ de către slujitorii săi credincioși, dar la fel de ciudați. Este vorba despre gigantul motan negru Behemoth, Koroviev, Azazello, Abadonna și vrăjitoarea Hella.

Odată cu sosirea acestui alai bizar sub formă omenească în Moscova, lucrurile o iau razna. O mulțime de oameni mor, alții se fac de râs din cauza patimilor lor. Lumea culturală moscovită este dată de pământ. Cei mai importanți oameni de cultură sunt băgați fie la nebuni, fie la închisoare, pentru tot felul de fapte ciudate. Nu este o coincidență că prima persoană care l-a întâlnit pe Diavol are parte de o moarte violentă și cea de-a doua se află la spitalul de nebuni.

Asta deoarece acolo îl va întâlni pe Maestru, un alt personaj important în romanul “Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov. Chiar dacă cartea este intitulată așa, nu îi vom regăsi din prima în mijlocul poveștii pe Maestru și pe Margareta. Deoarece Satana este cel care trage toate sforile și face ca lucrurile să aibă sens până la urmă.

În spitalul de nebuni, unul dintre personaje îl găsește pe Maestrul care a scris istoria lui Ponțiu Pilat

Și astfel își dă seama că ceea ce a discutat cu Woland, cu precădere despre existența lui Dumnezeu, este adevărat. Iar exact despre acest lucru a scris în romanul său Maestrul. Care din cauza ignoranței lumii în fața operei sale despre Iisus își arde manuscrisul și se retrage în sine. Asta înseamnă atât izolarea din fața oamenilor, cât și din calea Margaretei. Iubita sa care îl iubește nespus.

Prin “Maestrul și Margareta”, rusul Mihail Bulgakov a reușit să creeze o imagine ironică asupra societății și propagandei sovietice. Probabil acesta a și fost motivul pentru care opera sa a fost interzisă un timp în țara de origine. De altfel, povestea romanului este împărțită pe mai multe narațiuni.

Avem, în primă fază, vizita Satanei în Moscova pentru a crea haos. Apoi povestea capitalei ruse în sine, a orașului și a locuitorilor lui. Avem dragostea dintre Maestru și Margareta, pe care în cele din urmă Diavolul o desăvârșește. Și mai avem povestea străveche a judecății lui Iisus(Ieshua) de către Ponțiu Pilat, procuratorul Iudeei.

Partea aceasta, deși neîntâlnită în acest fel în Sfânta Scriptură, m-a impresionat cel mai mult. Îți arată fața umană a lui Pilat din Pont și neputința sa de a oferi o judecată după propria convingere din cauza sistemului corupt, care împărățea și atunci.

Titlu: MAESTRUL ȘI MARGARETA
Autor: Mihail Bulgakov
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 608
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1882

Alte recenzii de la Mihail Bulgakov:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read
Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read

O dramă atât de frumoasă care îți va răscoli sufletul până la ultima vibrație! Vei încerca sentimente nepământești și multe adevăruri despre viață te vor face să empatizezi cu personajele. Fie ele pozitive sau negative. Nimic nu este povestit la întâmplare: fiecare...

Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver
Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver

Rose s-a așteptat ca acest oraș să fie ca celelalte — o oprire scurtă în care să-și citească cărțile, să participe la numărul cu circ și să-și urmeze activitățile sale extra curriculare înainte de a pleca din nou pe drum. Dar de data aceasta, lucrurile erau diferite....

Recenzie „Savage Lover” de Sophie Lark
Recenzie „Savage Lover” de Sophie Lark

Sophie Lark a făcut-o din nou! Am terminat Savage Lover în câteva ore și este clar că există ceva special în stilul ei de a povesti. Cărțile ei mă atrag întotdeauna complet, făcându-mă să nu pot să mă opresc din citit până nu am devorat fiecare cuvânt. Deși am crezut...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 5 luni, 12 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 18 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments