Recenzie: “Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

by | Aug 29, 2019 | Beletristică, Fantezie, Literatura Universală, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA MAESTRUL ȘI MARGARETA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cartea “Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov era pe lista mea de citit de foarte mult timp. La fel ca și Anna Karenina” de Lev Tolstoi. Dacă pe cea de-a doua carte nu am apucat încă să o citesc, romanul clasic al lui Bulgakov l-am bifat pe lista de citite. În această vacanță am găsit volumul la un preț bun într-o benzinărie. Și bineînțeles că mi l-am procurat bucuroasă.

Însă din ce auzisem despre carte, nu mi-am închipuit că va fi așa de bizară. Dar până la urmă este despre Diavol, vrăji, psihologia umană și dragoste. Și este un roman fantezist, așa că orice este posibil. Și în plus, pentru fiecare dintre cititori își are sensul său.

Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov este un roman fantasy de satiră care a rămas nepublicat chiar în țara de origine a autorului aproape 30 de ani

Inițial am crezut că este o poveste de dragoste dramatică dintre un anumit maestru și o femeie pe nume Margareta. Dar, deși cartea este și despre asta, înfățișează mai mult apariția Diavolului sub forma unui magician în Rusia anilor 1930. Stăpânul Răului, sub numele său în carte – Woland, este însoțit în periplul său pe Pământ de către slujitorii săi credincioși, dar la fel de ciudați. Este vorba despre gigantul motan negru Behemoth, Koroviev, Azazello, Abadonna și vrăjitoarea Hella.

Odată cu sosirea acestui alai bizar sub formă omenească în Moscova, lucrurile o iau razna. O mulțime de oameni mor, alții se fac de râs din cauza patimilor lor. Lumea culturală moscovită este dată de pământ. Cei mai importanți oameni de cultură sunt băgați fie la nebuni, fie la închisoare, pentru tot felul de fapte ciudate. Nu este o coincidență că prima persoană care l-a întâlnit pe Diavol are parte de o moarte violentă și cea de-a doua se află la spitalul de nebuni.

Asta deoarece acolo îl va întâlni pe Maestru, un alt personaj important în romanul “Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov. Chiar dacă cartea este intitulată așa, nu îi vom regăsi din prima în mijlocul poveștii pe Maestru și pe Margareta. Deoarece Satana este cel care trage toate sforile și face ca lucrurile să aibă sens până la urmă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mihail Bulgakov

În spitalul de nebuni, unul dintre personaje îl găsește pe Maestrul care a scris istoria lui Ponțiu Pilat

Și astfel își dă seama că ceea ce a discutat cu Woland, cu precădere despre existența lui Dumnezeu, este adevărat. Iar exact despre acest lucru a scris în romanul său Maestrul. Care din cauza ignoranței lumii în fața operei sale despre Iisus își arde manuscrisul și se retrage în sine. Asta înseamnă atât izolarea din fața oamenilor, cât și din calea Margaretei. Iubita sa care îl iubește nespus.

Prin “Maestrul și Margareta”, rusul Mihail Bulgakov a reușit să creeze o imagine ironică asupra societății și propagandei sovietice. Probabil acesta a și fost motivul pentru care opera sa a fost interzisă un timp în țara de origine. De altfel, povestea romanului este împărțită pe mai multe narațiuni.

Avem, în primă fază, vizita Satanei în Moscova pentru a crea haos. Apoi povestea capitalei ruse în sine, a orașului și a locuitorilor lui. Avem dragostea dintre Maestru și Margareta, pe care în cele din urmă Diavolul o desăvârșește. Și mai avem povestea străveche a judecății lui Iisus(Ieshua) de către Ponțiu Pilat, procuratorul Iudeei.

Partea aceasta, deși neîntâlnită în acest fel în Sfânta Scriptură, m-a impresionat cel mai mult. Îți arată fața umană a lui Pilat din Pont și neputința sa de a oferi o judecată după propria convingere din cauza sistemului corupt, care împărățea și atunci.

🔥 CARTEA MAESTRUL ȘI MARGARETA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Maestrul și Margareta
Autor: Mihail Bulgakov
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 608
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 29.08.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 643 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 143 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments