„Mafia și stupefiantele” este una din cărțile ce vorbește despre mafie dar într-un mod istoric. S-au scris nenumărate cărți și s-au făcut nenumărate filme despre Mafie dar mai toate au și un plan artistic. Nu în puține situații infractorii, mafioții au laturi romantice, sunt umanizați și prezentați din diverse unghiuri. O fi de dragul artei sau o fi mâna mafiei și aici?
Legendele spun că celebrul Al Capone ar fi sponzorizat din umbră primul film din seria „Scarface”, realizat în 1932. El a încercat astfel să creeze o aură în jurul mafioților, în filmul respectiv aceștia seamănă mai degrabă cu niște haiduci decât cu niște răufăcători.
Nu este cazul cărții de față. Mafia și stupefiantele, este creația lui Michele Pantaleone, un foarte respectat jurnalist, expert în mafia siciliană, leagănul mafiei mondiale.
El a scris această carte într-un stil documentar/jurnalistic. Este acel stil sobru, matematic ce descrie cu precizie faptele. Se merge cumva și pe ideea de secrete. Fie că și-a propus, fie că nu, dar cartea dă impresia că este scrisă de cineva din mijlocul organizației.
Cartea începe cu istoria mafiei, a luat-o chiar de la începuturi astfel încât și cineva neavizat să poată înțelege mai târziu despre ce este vorba. Se dovedește încă o dată că drumul spre iad este pavat doar cu intenții bune. Asta pentru că mafia siciliană a apărut în scopul apărării drepturilor feudale ale unor moșieri lipsiți de scrupule. Este vorba despre revoluția și ciocnirile de la 1848. Pe scurt, domnii moșieri nu voiau să renunțe la drepturile lor alea primite din naștere, bineînțeles. Au primit prin lege dreptul de a avea oameni înarmați, care să-i apere și să apere și satele. Evident, cum se întâmplă în 9 din 10 cazuri, când cineva are puterea, o va folosi așa cum are chef.
Așa a apărut și mafia, când aceste grupări s-au organizat și au învățat să se descurce singure. Cineva s-a prins probabil că este mai ușor să faci bani ilegal și îi faci și mai repede.
În fine, trecând peste secole chiar, puterea mafiei s-a consolidat și odată cu apariția fascismului și a lui Mussolini s-a mutat în U.S.A. Asta pentru ca deși Mussolini a beneficiat la început de puterea și banii capilor mafiei, odată ajuns la conducere s-a răzgândit și a început o puternică persecuție împotriva lor.
Mulțumită lui, „șobolanii” s-au mutat în State unde au găsit un teren virgin chiar pentru ce aveau ei nevoie. Cartea este fascinantă, cam afli tot ce vrei din punct de vedere al familiilor mafiote. Cum erau formate, cine îi conducea, care erau problemele dintre ei, cu ce se ocupau, cum făceau banii etc. toate acestea le aflați din aceasta carte.
Mafia și Stupefiantele este o carte interesantă cu siguranță, în special pentru cei pasionați de mafie. Dacă ai chef să afli mai multe despre mafie și din surse cât de cât serioase, atunci cartea asta este pentru tine.