Recenzie ”Magicianul ” de John Fowles

Titlu: Magicianul
Autor: John Fowles
An apariție : 2013
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 756
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 20.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Având o ușoară tentă autobiografică, strecurată cu abilitate printre rândurile cărții, John Fowles tencuie subita trecere de la veninul nihilismului la beatitudinea redefinirii în cartea ” Magicianul” apărută la noi prin grija editurii Polirom.

 

În binecunoscutul său stil crescendo, cu mistere și dese răsturnări de situații, pe care am întâlnit-o și-n romanul său de referință ” Iubita locotenentului francez” autorul creează o lume aparte care, în ciuda nenumăratelor acolade narative plămăditoare de răscruci derutante, reușește să facă din lupta dintre adevăr și neadevăr, posibil și imposibil, o îmbinare de misticism și regăsire.

Aproape ca într-un teatru al absurdului, scuturat totuși de grotesc, John Fowles face din subita oscilație între ral și ireal, poetic și prozaic, o existență pe care puțini o acceptă, nu din comoditate, ci din pricina imposibilității acceptării faptului că uneori irealul chiar se poate transforma în real, dar mai ales că realul și irealul pot conviețui împreună.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de John Fowles.

Totul începe cu oferta adresată lui Nicolas Urfe, personajul principal al romanului, absolvent al Universității din Oxford, de a preda în Grecia.

Trecerea de la Nordul sobru la Sudul vulcanic este una similară cu descoperirea gustului dulce de la fundul paharului unei băuturi amare, ca și cum dincolo de crusta iluziilor, pe care puțini au curajul să o spargă, se găsește curcubeul împlinirii prin devenire.

Celălalt personaj, Maurice Conchis, este cel care îl inițiază pe Urfe în tainele simbolismului mistic, dar mai ales în ușurința acceptării tridimensionalității perceptive, ca o bifurcație senzorială care transformă adevărul, dincolo de majuscula axiomizării, într-un labirint al stropilor de subliminală lumină pe care foarte puține animale din ramura homo sapiens le poate culege cu adevărat.

Aspecte Pozitive:

Îmbinarea realului și irealului în omogene creații este demnă de menționat.

Aspecte Negative:

Anumite jalonări de la un timp la altul creează un ușor disconfort alcatemporalității.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.