Recenzie „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry

de | mart. 16, 2017 | Cărți pentru Copii, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry este o lectură memorabilă din toate punctele de vedere.

Nu am vrut să-i acord nici măcar o șansă cărții la început deoarece toți șușoteau despre ea în timpul orei de franceză sau postau nenumărate citate pe facebook, necitind-o. Am vrut să rămân rece și să uit de existența ei din cauza motivelor de mai sus, chiar dacă doamna profesoară îmi sugera să-i gust din savoare.

Au trecut câțiva ani și am luat decizia să o cumpăr în memoria orei pierdute de franceză din generală, acel gen de oră care îți marchează preadolecescența și experiența de școlar.

Lectură pentru copii? Nu prea cred. Îți sugerez să nu pleci la drum în acest univers unic cu gânduri de genul, pe care, mai mult ca sigur, ți le insuflă cei din jur pentru că nu au putut percepe de la prima citire profunzimea poemul de dragoste dăruit umanității de către Antoine de Saint-Exupéry. Mai bine, lasă-te purtat de briza inocenței unul copil care știe cu adevărat ce înseamnă prietenia și grija față de aproape.

Descoperă că oamenii, oricât ar nega, sunt materialiști și intoleranți cu privire la alte rase și religii. Ei adoră cifrele, mai ales oamenii mari, deoarece mereu întreabă la auzul unui prieten nou:

Câți ani are? Câți frați are? Câte kilograme cântărește? Cât câștigă tatăl lui?

Doar atunci ei consideră că au ajuns cu adevărat să cunoască o ființă complexă, dar trebuie să-i iertăm pentru că au uitat să fie sinceri ca niște copii.

Putem învăța gratuit că a iubi nu înseamnă doar a ierta sau a avea grijă, ci și a te dărui, a alege, a crea legături, a fi responsabil de cineva. De asemenea, dragostea nu îngrădește libertatea și nu are un preț.

Dragostea adevărată începe acolo unde nu aștepți nimic în schimb.

Un prieten este unic, ca o floare. În ciuda faptului că mai sunt milioane de persoane la fel ca el, te simți responsabil pentru binele lui. Ajungi să realizezi că este o parte atât trupească cât și sufletească din tine.

Eu v-am împărtășit câteva impresii și citate plăcute sufletului meu. Sper să (re)citiți cartea după această recenzie.

Spor la citit!

Titlu: MICUL PRINȚ
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
An apariție : 1943
Editura: REGIS
Nr. Pagini: 112
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2514

Alte recenzii de la Antoine de Saint-Exupéry:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett
Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett

Anul de grație este o lectură ce te prinde repede în mreje. Ajungi atât de fascinat încât nu te poți opri din lecturat până nu afli deznodământul. Se pare că Kim Liggett știe exact cât mister să inoculeze, câtă iubire și cât dramatism pentru ca, la sfârșit, în ciuda...

Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu
Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu

Toni se hotărăște sa moară. Cam la această propoziție s-ar putea rezuma pe foarte scurt toată acțiunea romanului. Nu este bolnav, nu suferă de o boală incurabilă care să îl oblige să ia în considerare această variantă. Din contră, aflat în al cincilea deceniu de...

Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu
Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu

Am așteptat cu nerăbdare această carte deoarece sunt fan declarat Stănescu. Abraxas este o carte care din punctul meu de vedere este mult underrated. Și încă aștept să i se facă dreptate. Dacă pentru Theodorus s-a putut, trebuie să se poată și pentru ea deoarece este...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Giurcanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 9 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Giurcanu aici. Cristina Giurcanu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
"Well, you know what they say: If you don't have anything nice to say about anybody, come sit by me."
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirela Barbalata

Nu am citit cartea. Dar niciodata nu e prea tarziu 😉