Recenzie „O istorie a bestsellerului” de Frédéric Rouvillois

de | aug. 22, 2017 | Recenzii cărți, Sociologie, Științe Umaniste

O incursiune fascinantă în lumea cărților, O istorie a bestsellerului (Humanitas, 2013) reprezintă un studiu amănunțit asupra celor mai bine vândute cărți din istorie. Privite din punct de vedere sociologic, cărțile devin instrumente care ajung să definească societatea.

Frédéric Rouvillois identifică momentul apariției bestsellerului la jumătatea secolului a XIX-lea, atunci când producția și vânzarea cărților au întregistrat cote maxime.

Autorul se întreabă ce este un bestseller. Răspunsul poate fi destul de simplu: este o carte care se vinde în foarte multe exemplare și are parte de numeroase reeditări. Însă Frédéric Rouvillois aduce în discuție un alt aspect: valoarea operei. Poate fi numit bestseller un volum fără valoare literară? Ce interesează mai mult? Calitatea sau cantitatea?

Miracolul bestsellerului este întotdeauna miracolul unei întâlniri care putea să nu aibă loc niciodată: între un autor și un editor sau între o carte și publicul ei.

Autorul pornește studiul de la lucrări clasice ca Eneida lui Vergiliu, continuă cu Mizerabilii lui Victor Hugo, Coliba unchiului Tom de H. B. Stowe sau Anna Karenina de Lev Tolstoi și ajunge până în zilele noastre, în care seria Harry Potter, trilogia Millenium sau Codul lui Da Vinci au devenit fenomene mondiale.

O istorie a bestsellerului cuprinde trei părți: cartea sau ce este un bestseller, autorul sau cum se fabrică un bestseller și cititorul sau de ce se cumpără un bestseller.

Ne sunt prezentate: istoria cabinetelor de lectură, drumul către publicare a unor autori celebri, modalitățile prin care editorii asigurau succesul unei cărți, apariția colecțiilor de buzunar, detalii despre plagiatori, istoria premiului Goncourt, autori care se foloseau de alți scriitori pentru a le scrie romanele, dar și rolul mass-media în transformarea unei cărți în bestseller.

Cartea este un studiu aprofundat asupra noțiunii de bestseller, care rămâne însă un concept neclar. Care sunt mecanismele care duc la succesul unei cărți? Ce determină publicul să cumpere în sute de mii sau milioane de exemplare? În orice caz, rețeta succesului literar nu a fost descoperită – faima a fost și va rămâne imprevizibilă.

Bestsellerul se situează astfel la confluența dintre tehnică și magie, dintre miracol și industrie grea. Iar fascinația pe care o naște e dată în mare măsură tocmai de această poziție incertă, de caracterul total imprevizibil a ceea ce nu poate fi un produs ca oricare altul.

Titlu: O ISTORIE A BESTSELLERULUI
Autor: Frédéric Rouvillois
An apariție : 2013
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 344
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1511

Alte recenzii de la Frédéric Rouvillois:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Corneanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 12 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Corneanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments