Recenzie O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri de Neagu Djuvara

de | ian. 26, 2015 | Cultură Generală, Istorie, Istorie, Literatura Română, Recenzii cărți

o-scurta-istorie-a-romanilor-povestita-celor-tineri-editia-a-xiii-a_1_fullsize O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri nu este un manual de istorie care înșiruie ani, nume și locuri doar de dragul evocării lor. Neagu Djuvara scrie o carte deosebită care pune accent pe figurile cu adevărat importante, fie că sunt nume super cunoscute de către cititor sau total neîntâlnite până la momentul lecturii.

Istoricul Neagu Djuvara folosește metoda clasică de expunere și prezentare a istoriei însă alege cu foarte mare atenție argumentele, explicațiile anumitor evenimente importante, astfel încăt cititorii tineri să nu fie plictisiți de conținutul cărții, ci din contră să rămînă cu ceva cât de puțin.

Dacă mâ întrebați pe mine eu mi-aș fi dorit ca pe vremea când eu am dat bacalaureatul la istorie, să fii apărut o astfel de carte concentrată și explicită în informații.

O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri este împărțită firesc în capitole care încep cu formarea popurului român, detalii explicate mai concis despre daci și romani și trece etapă cu etapă prin toată istoria noastră până la epoca contemporană.

Cine sunt sașii și secui, cum au ajuns ei pe teritoriul Ardealului de astăzi, influeța romanilor, grecilor și slavilor pe teritoriul țării noastre, legende apărute în urma unor bătălii cum ar fi cea de la Kossovopolje (Câmpul Mierlelor) din 1939 care a dat naştere unei epopei, o serie de poezii populare sârbeşti de o mare frumuseţe, una dintre cele mai frumoase epopei pe care le-a creat Europa: Ciclul de la Kossovo (a cărui ecou s-a întins până în zilele noastre din păcate).  Sau despre Vlad Țepeș și strămoșii săi, bunicul și tatăl său Vlad Dracul care este făcut cavaler în ordinul Dragonilor, de aici trăgândui-se și porecla.

Veți remarca citind cartea că despre fiecare figură istorică simbolică în parte autorul are o mică paranteză cu o scurtă povestioară menită să aducă puțină lumină în percepția evenimetelor trecute, acum în secolul nostru.

Neagu Djuvara  scrie  o carte pe înțelesul tinerilor fără a se exagera cu date și alte detalii fie că sunt prezentate datele importante din Evul Mediu,  ale domniei lui Cuza sau cele referitoare la Generalul Antonescu şi „Statul Naţional-Legionar”. Reușește să explice cu datele istorice descoperite până în prezent  situații foarte complicate cu o influență majoră în evoluția omenirii, cum ar fi despărțirea, ruperea celor două biserici catolică și ortodoxă precum și eterna animozitate între islam și creștinism.

O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri este o carte care trebuie citită indiferent de materia la care dați bacul sau facultatea la care studiați, cu siguranță nu va fi o pierdere de vreme.

Titlu: O SCURTĂ ISTORIE A ROMÂNILOR POVESTITĂ CELOR TINERI
Autor: Neagu Djuvara
An apariție : 2011
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 250
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3996

Alte recenzii de la Neagu Djuvara:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu
Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu

Pentru că știu cât este de criticată și cu ce ochi suspicioși este privită literatura română, vin cu o recomandare de carte care demonstrează că și ai noștri merită timpul și banii. Nu am auzit de Ioana Maria Stăncescu (dar am pus deja pe lista scurtă și prima ei...

0 0 votes
Article Rating
Florentina Turcanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 92 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Florentina Turcanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments