Recenzie ”Occulta” de Cristian Neamțu

de | iul. 3, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE letras.ro

Într-o lume cu măști la propriu, iar alteori și la figurat, am avut ocazia săptămâna aceasta să gust dintr-o carte care promovează libertatea de exprimare prin însuși conținutul ei.

Cristian Neamțu a așternut pe pagini părți din sufletul lui, din conștientizările de care a avut parte până acum, dureri, clipe de fericire sau de fantezie, gânduri exprimate deschis, nefiltrate, necosmetizate.

Și până la urmă ce poate fi mai frumos într-un om decât autenticitatea lui, felul unic de a gândi, a se exprima, a crea.

„Oh, cât vă urăsc Cât aș vrea prin noroi să vă târăsc Prin noroiul sufletului meu Prin disprețul meu demn de un zeu”

Deși poate anumite cuvinte sau idei din text nu aș fi capabilă niciodată să le aștern pe buzele mele, am simțit poeziile ca pe o eliberare a propriilor emoții ascunse în sufletul meu.

Câți dintre noi au curajul să își lase gândurile să iasă așa cum se nasc? 

„Tristețea mă copleșește Totul în mine se prăbușește Închis în cavoul meu sumbru Tăcerea mă învăluie în negru”

Răsfirate se regăsesc printre pagini și adresări pentru persoanele iubite care pot lăsa impresia unei indiferențe, însă profunzimea versurilor ascunsă dincolo de limbaj mi-a dat impresia că ele au luat naștere din sensibilitate.

“Și te urăsc când mă iubești Și te iubesc când mă urăști Ești nimic din ce mi-am închipuit Ești tot ce mi-am dorit!” (pag. 40)

Până acum, când mă gândeam la poezie, automat mintea mea le asocia cu subiecte de iubire romantică sau iubire față de tot ce înseamnă viață. Prin volumul lui Cristian Neamțu am gustat un altfel de a scrie poezii, care merită descoperit. 

Ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost că în spatele versurilor care par aranjate direct și neșlefuit se află o putere înfiripată din puritate sincerității și a sufletului vulnerabil în fața realității.

Recomand cartea celor care nu au curajul să spună lucrurilor pe nume în general și vor să testeze un mod de exprimare liber, deschis, sincer și transparent.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE letras.ro

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: OCCULTA
Autor: Cristian Neamțu
An apariție : 2020
Editura: LETRAS
Nr. Pagini: 117
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 290

Alte recenzii de la Cristian Neamțu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Cred că nu mai e nevoie să vă spun că Rushdie îmi place din ce în ce mai tare datorită excentricității stilului și poveștilor imaginate. Este unul dintre cei mai erudiți scriitori pe care i-am citit de-a lungul timpului și continuă să mă surprindă cu originalitatea...

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Daneza spune povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză. Cred că scrierea acestei povești a fost o treabă...

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Astăzi vorbim despre o serie extreeeeeeeeeem de populară pe Tik Tok și care aparent, face ravagii în rândul cititoarelor. Seria lui Lauren Asher a fost primită foarte bine și sincer, mă simt ca un Grinch literar atunci când vorbesc cu mai puțin entuziasm despre o...

0 0 votes
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 2260 zile și a scris până acum 801 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments