Recenzie “Ochii jupâniței” de Rodica Ojog-Brașoveanu

by | Apr 7, 2020 | Beletristică, Istorie, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OCHII JUPÂNIȚEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Ochii jupâniței de Rodica Ojog-Brașoveanu“Ochii jupâniței” este o carte din ciclul logofătului Andronic scrisă de regina genului polițist din România, Rodica Ojog-Brașoveanu. Romanul istoric și polițist a fost publicat inițial în anul 1980. Și reeditat de editura Nemira în anii 2003, 2006, 2008, 2014 și 2015.

Din această serie mai fac parte următoarele romane: “Agentul secret al lui Altîn-Bey”, “Logofătul de taină”, “Letopisețul de argint” și “Vulturul dincolo de Cornul Lunii”.

De data aceasta, magnifica Rodica Ojog-Brașoveanu scrie un roman de mister istoric

Și în această carte se produc crime cu duiumul, care mai de care mai sângeroase și curioase. Dar se pare că principalul rol în această ispravă îl are acum o jupâniță româncă cu ochi de vis. Turcii sunt la un pas de a se război cu valahii și moldovenii, uniți pentru România.

Un fiu de turc ce are o funcție înaltă se îndrăgostește de domnița Raluca. Își pierde capul și inima și decide să facă orice este posibil pentru a se căsători și a pleca cu ea în lume. Departe de familii și de problemele pe care le creează această alianță. Însă turcul cel tânăr face ceva ce revoltă pe musulmani. Se dă la credința creștină din cauza iubitei. Și pe deasupra pune și în pericol capul lui Dimitrie Cantemir, învățătorul său.

Din cauza relației celor doi, se creează o revoltă printre turcaleți și români. Astfel încât toată lumea e împotriva a toată lumea. Însă, cu toate că jupânița Raluca cu ochii ei vrăjiți este în centru, nici grecul Stavros nu este mai prejos. El presară lingușeli, promisiuni, vorbe iscusite și trădări, pentru a stârni cele două puteri.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Rodica Ojog-Brașoveanu

În povestea fictivă din cartea “Ochii jupâniței” de Rodica Ojog-Brașoveanu apar și alte personaje din realitate, în afara lui Dimitrie Cantemir

E vorba de Constantin Brâncoveanu, Constantin Cantacuzino și Duca Vodă. Însă, în seria din care face parte romanul “Ochii jupâniței” un rol major îl are și logofătul Radu Andronic. Acesta este un om de încredere al lui Constantin Brâncoveanu. El este, de fapt, personajul cheie și un fel de investigator în toate cărțile din acest ciclu istoric. E vorba de un personaj fictiv. Însă asta nu înseamnă că nu va deveni foarte îndrăgit sau admirat de toți cei care citesc romanele de mister istoric ale Rodicăi Ojog-Brașoveanu.

Probabil că acest volum polițist nu este la fel de cunoscut ca celelalte opere ale autoarei române. Cel puțin nu la fel de cunoscut și de iubit precum cărțile de investigație din seria cu Melania Lupus au din seria cu Minerva Tutovan. Însă merită la fel de mult a fi citit. Nu numai datorită poveștii fictive țesute pe fundalul istoriei României. Ci și datorită limbajului neaoș, plin de arhaisme și regionalisme, care te va încânta.

Lecturi plăcute îți doresc!

🔥 CARTEA OCHII JUPÂNIȚEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Ochii Jupâniței
Autor: Rodica Ojog-Brașoveanu
An apariție : 2014
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 7.04.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Cabina de săruturi” de Beth Reeckles

Recenzie ”Cabina de săruturi” de Beth Reeckles

Titlu: Cabina de săruturi Titlu-original: The kissing booth Autor: Beth Reeckles Editura: Leda Edge An apariție: 2018 Număr de pagini: 368 Despre autor: Beth Reekles este o autoare britanică care a publicat Rolling Dice și Out of Tune. La vârsta de doar 15 ani a...

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

De câteva zile le citesc plantelor de pe balcon din volumul II al romanul Eu cea de pe locul doi scrisă de Cezara Zamfir. Ele nu au ascultat și primul volum, încă nu erau născute, dar par acum destul de impresionante. E uimitor cum florile lor sunt mai deschise, mai...

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 646 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 143 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments