Recenzie “Pe contrasens” de Oleg Serebrian

de | iul. 2, 2022 | Beletristică, Istorie, Jurnale, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PE CONTRASENS ARE REDUCERE PE:

Am așteptat apariția acestei cărți cu sufletul la gură așa cum am fost impresionată de celelalte două cărți din trilogie “Cântecul mării” și “Woldemar”.

Aici îl întâlnim pe Woldemar Skawronski la maturitate. El pornește într-o călătorie expediție în care are ca scop să descopere cine este persoana care îngrijește timp de 50 de ani de mormântul unchiului său baronul Albert Maximilian Randa, numit de către toți – Alex. Aceste cercetări îl vor purta pe drumuri necunoscute, destăinuindu-i o viață de om care avea toate prerogativele pentru a fi una de succes, dar care a fost curmată de furtunile existentenței.

Adevăruri dureroase ies la iveală. Aflăm și noi împreună cu Woldemar cum a ajuns unchiul său să se sinucidă. Cum a ajuns la o viață în care își pierduse toate reperele, toate motivațiile existențiale. Cum a ajuns să fie zdruncinat de o depresie totală, instalată treptat, dar fără nicio șansă să fie eradicată vreodată. Viitorul, acel viitor pe care și-l proiectase meticulos, pe care-l trăise de cine știe câte ori în mintea lui, fusese iremediabil compromis și nu mai avea energii pentru a-l reseta, a-l umple cu un alt conținut. Care istorie a fost pentru el acel șoc emoțional, care la început l-a transformat într-un somnambul, un buimac dus în cu totul altă lume, iar mai apoi cu o zi înainte de sinucidere într-un om lucid și devastat.

Doi naratori ne poartă pe filele acestei istorii: Woldemar și Alex. Alex își povestește viața prin intermediul caietelor sale de memorii care defapt constituie esența romanului. Deci, întreg firul narativ vine din jurnalele lui Alex. Îl descoperim pe Alex mai întâi un copil entuziasmat de frumos și dornic să descopere lumea. Apoi urmează adolescența și tinerețea sa. Dramele se succed una după alta, fiind din când în când alimentate de bucurii trecătoare.

Dacă îți place recenzia cărții PE CONTRASENS, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Oleg Serebrian

Ajungem la final cu aceleași concluzii avute și de Ingo că “nimeni nu a fost vinovat de nimic. Toți actorii acestei drame sunt, în egală măsură, victime. Criminal a fost doar destinul.”

O istorie tristă, un jurnal al trăirilor din perioada interbelică și al Doilea Război Mondial. Este povestea de viață a unui matematician german originar din Bucovina.

Mi-a plăcut stilul autorului. Cu toate că romanul este măricel la volum (avânt peste 500 de pagini cu scris mărunt), cititorul nu se plictisește și nu realizează cât de lunga a fost lectura. Autorul scrie frumos, alegând cu meticulozitate cuvintele, pasajele se succed, fiind din plin bogate în descrieri colorate și bine conturate.

Coperta cărții este una sugestivă și bine aleasă, împreună cu titlul romanului. La început am perceput coperta ca reprezentând un om care merge în direcția opusă, iată de ce avem în imagine un om cu picioarele în sus, ca mai apoi gândul să-mi fie dus la sinuciderea prin strangulare. Probabil ambele percepții au o fărâmă de adevărat deoarece protagonistul este un om neînțeles, mereu mergând contra la ce se consideră a fi “normal” – pe contrasens.

Deși partea a treia a trilogiei vine sub forma unui roman separat, având o istorie diferită de cea prezentată în primele două cărți, totuși unele personaje cunoscute revin în vizor. Planific la un moment dat să recitesc această trilogia.

Tot ce e cu adevărat valoros nu ne costă nimic – nici bani, nici efort. Tocmai de asta nici nu le prețuim cum trebuie, aceste daruri.

Nimic nu strivește mai nesuferit decât povara ruinelor propriilor visuri. Speranțele, mă refer la cele cardinale, pe care ni le zidim migălos, timp de ani de zile, au origine arhitectură mult mai sofisticată decât s-ar părea la prima vedere, și atunci când se supără o aripă a structurii, întreaga construcție e compromisă, astfel încât, mai devreme ori mai târziu, te vei pomeni sub avalanșa năruirii lor.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PE CONTRASENS CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: PE CONTRASENS
Autor: Oleg Serebrian
An apariție : 2021
Editura: CARTIER
Nr. Pagini: 532
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 9846

Alte recenzii de la Oleg Serebrian:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Recenzie ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Am auzit de cartea ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens că ar fi foarte apreciată, iubită, recomandată de toți cititorii. Am salvat-o de ceva timp pe lista de citit, dar nu am ținut neapărat să o citesc în momentul în care era pe buzele tuturor. Acum însă am ajuns...

Recenzie „Mai inteligent, mai repede, mai bine” de Charles Duhigg

Recenzie „Mai inteligent, mai repede, mai bine” de Charles Duhigg

Am ales aceast[ carte după titlu, și nu m-a dezamăgit. După cum ne spune încă de la început, Charles Duhigg a scris această carte pornind de la o cercetare pe care a făcut-o pentru a răspunde unei nevoi personale – aceea de a fi mai productiv. Productivitatea, poate...

Recenzie ”Viața e un roman” de Guillaume Musso

Recenzie ”Viața e un roman” de Guillaume Musso

Pentru el, totul este scris dinainte, pentru ea, totul urmează să fie scris Într-o cumplită zi de primăvară, Carrie, fiica de șase ani a scriitoarei Flora Conway, a dispărut. Ce este și mai ciudat este că a dispărut în apartamentul lor, acolo unde ușile și geamurile...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 645 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments