Recenzie „Prietena mea genială” de Elena Ferrante

de | dec. 29, 2018 | Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

„Sânge. În general, ieşea din răni numai după ce schimbam între noi blesteme oribile şi obscenităţi dezgustătoare. Se urma întotdeauna acea filieră.”

Prietena mea genială este primul volum din tetralogia napolitană scrisă de Elena Ferrante, o autoare de origine italiană, a cărei identitate reală a rămas necunoscută până în prezent, fiind considerată unul dintre cei  mai influenţi autori contemporani.

Adoptând un stil simplu de scriere, dar cu note profunde şi de impact, autoarea ne introduce în lumea întunecată a Italiei de după cel de-al doilea Război Mondial, mai exact în anii 1950… o ţară răvăşită de conflicte, divergenţe politice; un loc în care tentaculele mafiei se extind cu o rapiditate copleşitoare şi nimicitoare.

„Nu am nostalgia copilăriei noastre, e plină de violenţă. Ni se întâmplau de toate, în casă şi în afara ei, în fiecare zi, dar nu-mi amintesc să fi crezut vreodată că viaţa care ni se oferise era foarte urâtă. Viaţa era aşa şi gata, creşteam cu obligaţia de a le-o face dificilă celorlalţi înainte ca ei să ne-o facă dificilă nouă.”

Ne aflăm într-un Napoli violent şi sumbru, în copilăria marcantă a două fete, Elena şi Lila, care se confruntă cu sărăcia acaparatoare din cartier, unde legea şi ordinea o fac cămătarii, cuţitele şi bătăile. Puterea reprezintă forţa brută şi banii. Ideea de educaţie este doar o teorie improbabilă şi neaccesibilă. Şi totuşi, aceasta se cuibăreşte în minţile curioase ale celor două eroine şi începe o lungă bătălie şi stăruinţă asupra ideii de schimbare a vieţii prin educaţie.

„Pe traseul acela spre strada Orazio am început să mă simt clar o străină devenită nefericită din cauza propriei mele înstrăinări. Crescusem cu tinerii aceia, le consideram normale comportamentele, limba lor violentă era a mea. (…) Cu ei nu puteam folosi nimic din ce învăţam în fiecare zi, trebuia să mă abţin, într-un fel să mă autodegradez. Acolo eram obligată să pun între paranteze ce eram la şcoală sau să folosesc asta pe neaşteptate, ca să-i intimidez.”

O carte emoţionantă despre supravieţuire şi afirmare în acelaşi timp, cu două personaje puternice şi inteligente, totuşi atât de diferite, care oricât de separate ar fi fost drumurile şi alegerile lor, acestea tot ajung să se intersecteze pentru a se ajuta şi influenţa reciproc, urmând să se lase purtate din nou spre destinele tumultuoase care se iveau necontenit.

O poveste despre prietenia adevărată şi genială dintre două fetiţe visătoare care au luptat întreaga viaţă cu nişte forţe extraordinare pentru a-şi depăşi condiţia şi a evada din braţele mahalalei napolitane.

Titlu: PRIETENA MEA GENIALĂ
Autor: Elena Ferrante
An apariție : 2015
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1246

Alte recenzii de la Elena Ferrante:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments