Recenzie „Război și pace” de Lev Tolstoi

de | ian. 31, 2017 | Istorie, Literatura Universală, Psihologie, Recenzii cărți

Istoria a știut întotdeauna cum, ce și cât să ofere, astfel încât cei care mânuiesc cuvintele să poată scrie despre oameni, locuri și întâmplări de mult apuse.

Propăvăduind adevăruri despre viață și moarte nu tocmai ușor de digerat, despre acceptarea propriului destin și dorința de a aduce la suprafață tot ce este mai bun în fiecare, indiferent de situație, ea a fost destul de generoasă. Astfel, ia dat șansa unui patriarh al literaturii universale, Lev Tolstoi, de a realiza probabil, cel mai mare roman scris vreodată – ,,Război și pace”.

Complex și remarcabil prin unitate, cu o acțiune vastă care țese în mintea lectorului poveștile a peste 500 de personaje, unele fiind istorice, dar romanțate pentru a le spori și mai mult frumusețea, iar altele fictive, creația lui Tolstoi capătă un caracter istorico-psihologic.

Acțiunea creionează o întreagă hartă literară, care îl face pe cititor să se deplaseze de pe tărâmul vieții de familie către cartierul general al lui Napoleon, de la curtea țăranului Alexandru I pe câmpul de luptă de la Austerlitz și Borodino.

Romanul se concentrează asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski și Rostov, naratorul folosindu-se de istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia aftă în pragul unui amplu conflict, apocaliptic chiar, cu Franța celui care a răvășit lumea pentru a-și doborî dușmanul englez- Napoleon Bonaparte.

Șirul evenimentelor narative împinge repede  personajele centrale spre confruntarea inevitabilă.

Viziunea epică cuprinde stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile de rău augur precum cele din tragediile antice, toate acestea planând asupra unui corp destul de șubred – societatea.

Însă, călăuza sau mai bine spus, călăuzele în istorisirea lui Tolstoi sunt personajele, care au o arhitectură impresionantă. Prințul Andrei Bolkonski, om inteligent și cult, voluntar și energic, generos și onest, cu o avere interioară inestimabilă, conștient de declinul fără precedent al clasei din care face parte, ajunge una din victimele sale. Imaginea acestui personaj este, din punctual meu de vedere, cea a unui „om al luminilor”. Contele Pierre Bezuhov este exact opusul celui din urmă: timid, lipsit de ambiție, temător, aplecat spre visare, este un fel de Jean Jack Rousseau în miniatură. Natașa Rostova este poate cel mai bine realizat personaj din literatura universală – idealul feminin ce se remarcă prin spontaneitate, simplitate, delicatețe, fiind afectuoasă, devotată familiei, bună cu țăranii.

Concluzionând, istoria devine o provocare și mai mare când nu mai este atât de limpede, iar drept dovadă stă ,,Război și pace”. Cartea lui Tolstoi este un document din trecut, punându-l pe lector în situația de a ,,se lupta” cu tot felul de ființe care au trăit cu sute de ani în urmă, cum este Napoleon Bonaparte. Au secretele și obsesiile lor – tot felul de lucruri pe care nu vor sau nu pot să le dezvăluie. Iar misiunea noastră, a pasionaților de lectură, este să le descoperim și să le explicăm.

Titlu: RĂZBOI ȘI PACE
Autor: Lev Tolstoi
An apariție : 1865
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 1845
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 4521

Alte recenzii de la Lev Tolstoi:

Îți plac concursurile cu cărți? 😁Află primul când lansăm un concurs nou! Primești un email de la noi doar atunci când lansăm un concurs cu și despre cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sfinți și arginți” de Gabriela Banu
Recenzie “Sfinți și arginți” de Gabriela Banu

  Doamna Gabriela Banu a fost profesoară de limba spaniolă și este totodată ziaristă, colaboaratoare la numeroase periodice și reviste literare, autoare a mai multor volume de povestiri, nuvele și romane. Cartea pe care v-o supun atenției, “Sfinți și arginți”...

Recenzie “Apicultorul din Alep” de Christy Lefteri
Recenzie “Apicultorul din Alep” de Christy Lefteri

Nuri și Afra Ibrahim stau într-o pensiune de emigranți din Marea Britanie și așteaptă ca noua societate să îi primească pentru a încerca, în sfârșit, să ducă o viață normală. Afra și-a pierdut vederea în urma unei bombe, care le-a ucis și fiul de 7 ani. Pe Sami....

Recenzie “Femeile din umbră” de Kristin Hannah
Recenzie “Femeile din umbră” de Kristin Hannah

Ce se poate spune despre o carte care te lasă fără cuvinte? Totul!? Suntem în 1966. Este o lume a bărbaților. Femeile nu fac școli superioare, nu au funcții importante și în niciun caz nu merg în război. Deși este educată pentru un singur scop, acela de a fii soția...

0 0 votes
Article Rating
Ana-Alexandra Uță a fost redactor Booknation.ro și a scris 10 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana-Alexandra Uță aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dana Gut

E greu de spus in cateva cuvinte totul despre acest roman. L-am citit si recitit apoi, de cateva ori, de-a lungul timpului, si am ramas impresionata de vastitatea si complexitatea lui, de informatiile istorice, de firul narativ. Citindu-l, retraiesti o epoca, momente istorice, privite din diferite perspective, dar si frumoase povesti de viata si iubire ! As spune despre acest roman, la fel cum spunea Hugo despre „Mizerabilii”: „Nu un roman, un munte !”.

Mirela Barbalata

Din pacate mie nu mi-a placut cartea. Am citit-o cand eram la liceu si sincernu m-a atras. M-am fortat sa o citesc pentru ca era lectura obligatorie . Totusi, mi-a placut ecranizarea, una mai veche de altfel.
Din pacate scriitorii rusi nu sunt pe gustul meu dar le recunosc valoarea.

Descoperă cartea ”Inimi de vrăbiuțe”

X