Recenzie “Regândește. Forța cunoașterii lucrurilor pe care nu le cunoști” de Adam Grant

de | ian. 14, 2023 | Lecturi Motivaționale, Psihologie, Recenzii cărți

 

Profesorul de psihologie Adam Grant ne propune o carte care pune lupa pe modul în care ne sedimetăm informațiile în gânduri și mentalități și măsura în care avem disponibilitatea de a regândi anumite situații.

Cartea “Regândește. Forța cunoașterii lucrurilor pe care nu le cunoști” prezintă atât concluzii ale unor studii efectuate de alți psihologi cât și concluzii desprinse din activitatea proprie.

În primele pagini ne atrage atenția asupra erorii primului impuls instinctiv. Mulți elevi au impresia că primul răspuns la care gândesc este cel corect. Dar … 33 de studii au arătat că modificarea răspunsului a condus la îmbunătățirea rezultatelor la teste pentru că s-a corectat răspunsul inițial, care fusese de fapt eronat.

Pe parcursul vieții ne formăm anumite obiceiuri, iar în condiții de stres avem tendința să reacționăm conform tiparelor automate. Cu toate acestea, capacitatea de a regândi poate face diferența între viață și moarte. Adam Grant arată prin povestirea experienței unor echipe de pompieri cum, în cazuri extreme, au supraviețuit numai aceia care au reacționat diferit față de ceea ce fuseseră învățați.

De obicei, oamenii au capacitatea de a le spune altora ce și când să regândească, însă le este greu să aplice acest proces asupra propriei persoane.

Aroganța ne face orbi în fața propriilor slăbiciuni.

Unul dintre exemplele care mi-a mers la inimă a fost cel în care se vorbește despre Ron Berger, profesor la o școală primară. Acesta avea o metodă deosebită pentru a-i învăța pe copii ce înseamnă excelența. El își încuraja elevii să facă diverse experimente, să lucreze în grup, să își îmbunătățească lucrările pe baza feedback-ului primit de la ceilalți. La clasă se purtau atât discuții asupra lucrărilor, cât și asupra criteriilor de excelență. Copiii învățau prin aceste metode să regândească standardele mereu.

Profesorii buni transmit noi cunoștințe, dar marii profesori transmit noi modalități de gândire.

Oamenii au tendința de a interacționa cu precădere cu cei care le împărtășesc opiniile. Chiar și persoanele cu un IQ foarte ridicat sunt supuse unor riscuri, întrucât le e greu să își determine limitele și prezintă o disponibilitate redusă pentru actualizarea opiniilor. Din motive intelectuale și sociale, oamenilor le vine greu să își modifice propriile stereotipuri.

În capitolul patru, autorul ne arată că Liderii puternici își înfruntă criticii și devin și mai puternici, în vreme ce directorii generali care îngăduie lingușeala și conformismul devin excesiv de încrezători în ei înșiși, conduc afacerea spre rezultate slabe, uneori până la faliment.

Opiniile ne sunt modelate de motivațiile noastre. De aceea, pentru a ajuta pe cineva să își schimbe opinia nu trebuie să intervenim în forță, ci să îl ajutăm să își găsescă propria motivație.

Adam Grant ne îndeamnă pe parcursul întregii cărți să ne punem în ipostaza omului de știință care este curios, flexibil, care pune totul sub semnul întrebării și nu se grăbește să tragă concluzii. De asemenea, el insistă pe faptul că schimbarea opiniei nu te face un cameleon sau un ipocrit. Însemană că ești deschis învățării.

Recomand cartea “Regândește. Forța cunoașterii lucrurilor pe care nu le cunoști” tuturor celor care sunt interesați de dezvoltare cognitivă și care doresc să depășească barierele rutinii zilnice.

Titlu: Regândește. Forța Cunoașterii Lucrurilor Pe Care Nu Le Cunoști
Autor: Adam Grant
An apariție : 2021
Editura: PUBLICA
Nr. Pagini: 392
Limba: Română
Gen Literar: Self Help
Nota recenzorului: / 10
Vizualizari recenzie: 4757

Alte recenzii de la Adam Grant:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu
Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu

Nu sunt o victimă de Mihaela Pușcașu este precum un jurnal în care autoarea începe să scrie în perioada pandemiei - ocazie cu care și-a așternut sufletul pe hârtie. Scrisul a dovedit că e întotdeauna terapie pentru minte și suflet. Prin scris apar soluții, dispar...

Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read
Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read

O dramă atât de frumoasă care îți va răscoli sufletul până la ultima vibrație! Vei încerca sentimente nepământești și multe adevăruri despre viață te vor face să empatizezi cu personajele. Fie ele pozitive sau negative. Nimic nu este povestit la întâmplare: fiecare...

Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver
Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver

Rose s-a așteptat ca acest oraș să fie ca celelalte — o oprire scurtă în care să-și citească cărțile, să participe la numărul cu circ și să-și urmeze activitățile sale extra curriculare înainte de a pleca din nou pe drum. Dar de data aceasta, lucrurile erau diferite....

5 1 vote
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 4 ani și a scris până acum 78 articole. Se află pe poziția 9 din 18 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments