Să ucizi o pasăre cântătoare (To kill a mockingbird) face cu siguranță parte din romanele pe care un cititor înrăit trebuie să le parcurgă.
Romanul lui Harper Lee tratează subiecte cum ar fi inegalitatea rasială și violul, devenind o piesă clasică a literaturii americane moderne. Se poate numi un roman autobiografic, un fel de ‘Amintiri din copilarie’, dar care parcurge până în profunzime probleme grave ale societății.
Autoarea descrie micul orășel sudist în care s-a născut și crescut, vecinii săi, obiceiurile, cotloanele cele mai întunecate ale claselor sociale, toate într-un ton cald, ușor ironic.
Astfel, facem cunoștință cu fratele autoarei- Jeremy (Jem) Finch, servitoarea familiei- Calpurnia, Dill-nepotul unei vecine care devine cel mai bun prieten al celor doi frați și tatăl celor doi copii- Atticus Finch, un avocat foarte respectat în Alabama.
De asemenea, vorbește despre familia Radley, a căror fiu- Arthur (Boo) Radley, suferă de o tulburare psihică, acest lucru făcându-l să se izoleze de restul lumii, creând astfel o alură de mister care determină copiii să-l considere un personaj malefic, o fantomă care distruge sufletele oamenilor.
Highlight-ul romanului este procesul lui Tom Robinson, un mulatru care este adus în fața tribunalului de către Bob Ewell, deoarece se presupune că ar fi abuzat-o sexual pe fiica acestuia – Mayella Ewell. Familia Ewell este cunoscută datorită faptului că trăiesc la marginea comunității, din mila statului; pentru ignoranță și incultură.
Din cauza faptului că este desemnat ‘avocat al apararii’ și că își asumă acest rol, Atticus Finch este numit ‘iubitor de negrii’, acesta devenind un model de ținută morală și integritate pentru cititori din întreaga lume. Procesul lui Tom Robinson este unul plin de emoții, al cărui final deplânge prejudecata.
Un ultim ‘eveniment’ important al romanului este noaptea în care Jem și sora lui, Scout(Jean Louise Finch), sunt atacați de către un bărbat dar scapă cu viață din pricina unui personaj misterios.
Identitatea celor doi este dezvăluită în carte, deci sper din suflet că v-am făcut suficient de curioși cât pentru a citi acest roman care te ține cu sufletul la gură și reverberează în adâncurile conștiintei o viață întreagă!
Si eu am comparat romanul lui Harper Lee cu „Amintiri din copilarie”, cel putin in prima parte 😉