Recenzie Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee

de | sept. 22, 2014 | Recenzii cărți, Suspans

Să ucizi o pasăre cântătoare (To kill a mockingbird) face cu siguranță parte din romanele pe care un cititor înrăit trebuie să le parcurgă.

Romanul lui Harper Lee tratează subiecte cum ar fi inegalitatea rasială și violul, devenind o piesă clasică a literaturii americane moderne. Se poate numi un roman autobiografic, un fel de ‘Amintiri din copilarie’, dar care parcurge până în profunzime probleme grave ale societății.

Autoarea descrie micul orășel sudist în care s-a născut și crescut, vecinii săi, obiceiurile, cotloanele cele mai întunecate ale claselor sociale, toate într-un ton cald, ușor ironic.

Astfel, facem cunoștință cu fratele autoarei- Jeremy (Jem) Finch, servitoarea familiei- Calpurnia, Dill-nepotul unei vecine care devine cel mai bun prieten al celor doi frați și tatăl celor doi copii- Atticus Finch, un avocat foarte respectat în Alabama.

De asemenea, vorbește despre familia Radley, a căror fiu- Arthur (Boo) Radley, suferă de o tulburare psihică, acest lucru făcându-l să se izoleze de restul lumii, creând astfel o alură de mister care determină copiii să-l considere un personaj malefic, o fantomă care distruge sufletele oamenilor.

Highlight-ul romanului este procesul lui Tom Robinson, un mulatru care este adus în fața tribunalului de către Bob Ewell, deoarece se presupune că ar fi abuzat-o sexual pe fiica acestuia – Mayella Ewell. Familia Ewell este cunoscută datorită faptului că trăiesc la marginea comunității, din mila statului; pentru ignoranță și incultură.

Din cauza faptului că este desemnat ‘avocat al apararii’ și că își asumă acest rol, Atticus Finch este numit ‘iubitor de negrii’, acesta devenind un model de ținută morală și integritate pentru cititori din întreaga lume. Procesul lui Tom Robinson este unul plin de emoții, al cărui final deplânge prejudecata.

Un ultim ‘eveniment’ important al romanului este noaptea în care Jem și sora lui, Scout(Jean Louise Finch), sunt atacați de către un bărbat dar scapă cu viață din pricina unui personaj misterios.

Identitatea celor doi este dezvăluită în carte, deci sper din suflet că v-am făcut suficient de curioși cât pentru a citi acest roman care te ține cu sufletul la gură și reverberează în adâncurile conștiintei o viață întreagă!

Titlu: SĂ UCIZI O PASĂRE CÂNTĂTOARE
Autor: Harper Lee
An apariție : 2010
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 496
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3437

Alte recenzii de la Harper Lee:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Mona a fost redactor Booknation.ro și a scris 47 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dragdelectura

Si eu am comparat romanul lui Harper Lee cu „Amintiri din copilarie”, cel putin in prima parte 😉