Recenzie „scutură 2001” de Robert Veran. Un amestec de maximalism juvenil și obsesii multiple

de | iun. 5, 2023 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

Când ultima dată v-ați aruncat cu capul într-o carte? Când ați trăit ultima dată senzația de vertij literar? Dacă nu ați mai simțit-o de foarte mult timp, atunci faceți loc pe raft romanului experimental „scutură 2001” a lui Robert Veran, apariție editorială marca Eikon. Un roman care ne poartă printr-un Buzău al anilor 2000, prin decadența și extremele pubere ale unor tineri care se caută, ale unor tineri care nu se pliază pe așteptările sociale cuvenite.

Robert, care de facto este ambivalentul autorului – narator, își face veacul între liceu, amici și partide frugrale de sex, încercând să descopere până unde își poate împinge norocul. Amicii săi sunt pestriți și, de cele mai dese ori, cu vagi impulsuri autodistructive, ceea ce clar devine o sursă de adrenalină nesecătuită. O să deschid aici o paranteză, în semn de avertisment: nu aveți în față un roman pentru pudici, ci dimpotrivă o carte pentru oameni care percep semnale și imagini cu o deschidere aparte.

Istoria este simplă, amintind pe unde și de narațiunea lui Dinu Guțu din „Perestroika Boys”, doar că diferența este de percepție. Aici avem România anilor 2000, un loc în care există ispita banilor ușor de obținut și lipsa acută de șansă. Pentru că personajele lui Robert Veran sunt oameni care-și duc viața într-o constantă incertitudine. Unii foarte bogații, alții foarte săraci, dar cu toții prinși într-un mediu similar ghetto-urilor. Și pentru că atmosfera anilor 2000 este aidoma unui spasm nevrotic, acești tineri care hălăduiesc cu trenuri pe fugă, care fură din magazine sau joacă păcănele pe ultimii bani, sunt aici să scuture (vezi analogia titlului), să scoată din turmentare acest social impregnat de conveniențe.

Ce mi-a plăcut în mod special, este stilul uniform al narațiunii, pe care autorul se pare că l-a suprapus perfect cu atmosfera generală a cărții. Nu cred că voi greși dacă voi afirma că este unul dintre cele mai bune romane punk. Se impune aici puțină contextualitate pentru cei care nu cunosc această categorie literară. Romanul punk este un subgen literar al romanului care îmbină elemente ale literaturii punk cu cele ale ficțiunii. Acest gen literar a apărut în anii ’70 și ’80 în Statele Unite și Marea Britanie, în paralel cu mișcarea muzicală punk. Se caracterizează prin teme precum alienarea, deziluzia socială, disidența față de autoritate și nonconformismul. Aceste lucruri sunt adesea exprimate prin intermediul personajelor rebelați și marginalizate, care se opun sistemului și normelor sociale. Limbajul și stilul folosite în romanul punk sunt de obicei brutale, directe și provocatoare, cu o abordare nonconformistă față de formele literare tradiționale.De asemenea, romanul punk abordează adesea subiecte sociale și politice sensibile, cum ar fi rasismul, sexismul, sărăcia și injustiția. Prin explorarea acestor teme, autorii de romane punk își propun să aducă la lumină problemele și conflictele societății contemporane și să provoace o analiză critică a acestora.

Robert Veran ne arată fața indezirabilă a unei societăți în care tinerii nu se au decât pe sine însuși, în care supraviețuirea morală ține de compromisurile pe care aceștia trebuie să le facă. Totodată, romanul „scutură 2001” este și o reflecție asupra idei de prietenie, de loialitate și de un soi ciudat de cavalerism al ratării. Această cruciadă a extremismului juvenil, delicvent, nu este altceva decât un strigăt de împotrivire și de originalitate, oricât de bizar nu ar suna această formulă.

Titlu: SCUTURĂ 2001 DE . UN AMESTEC
Autor: Robert Veran
An apariție : 2022
Editura: EIKON
Nr. Pagini: 261
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 3314

Alte recenzii de la Robert Veran:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden
Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden

Multă vreme oamenii s-au împărțit în două tabere, cei care credeau numai în ceea ce se putea dovedi pe căi științifice și cei care credeau într-o forță superioară, respectiv, o cale spirituală. Omul de știință Gregg Braden s-a axat pe analiza conexiunii dintre știință...

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

5 1 vote
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 7 ani, 9 luni, 27 zile și a scris până acum 126 articole. Se află pe poziția 7 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
C. J.

Excelentă recenzia, foarte fine observațiile.