Recenzie “Sfârșitul unei iubiri” de Graham Greene

by | Aug 19, 2020 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SFÂRȘITUL UNEI IUBIRI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

           Pe titlul său original, “The End of the affair”, ar putea prezenta așa cum chiar protagonistul vrea să sugereze – “o mărturie a urii decât a iubirii” avută și încheietă între scriitorul Maurice Bendrix și Sarah, soția lui Henry Miles.

Cartea urmărește povestea de dragoste adulterină petrecută în Anglia, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Odată cu sfârșitul războiului și al relației, întrerupte brusc și inexplicabil de amanta sa, Maurice încearcă să înțeleagă de ce ea a renunțat pe neașteptate la legătura care i-a unit atât de profund.

          Pe fundalul instabilității unei păci abia instalate, al unor amintiri chinuitoare și al unei iubiri ce nu s-a sfârșit cu adevărat, Graham Greene își urmărește personajele ca la un spectacol de teatru: le face să trăiască amestecat, iubirea și ura, loialitatea și trădarea, disperarea și speranța când totul pare pierdut.

Romanul a reușit să-mi amintească de o altă carte, și anume “Dama cu camelii”  lui Alexandre Dumas – fiul, însă cu mici diferențe… Autorul reușește sublima performanță de a înțelege ca un psiholog desăvârșit fenomenul de adulter și motivul pentru care nu el era cel cu care amanta lui ar fi ales să-și petreacă viața: “Henry, Henry, Henry – acel nume care răsuna ca un clopot în relația noastră, spulberând orice stare de fericire, sau de amuzament, sau de voie bună, amintindu-ți că iubirea moare, iar obișnuința și afecțiunea sunt cele care câștigă.” 

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Graham Greene

Autorul ne răspunde din perspectiva lui Maurice ce ar putea însemna iubirea: “La unii, este dorința de a poseda, la fel ca avariția; la alții, dorința de a capitula, de a-și pierde sentimentul responsabilității, dorința de a fi admirați. Uneori doar dorința de a putea vorbi cu cineva, de a te descărca în fața cuiva care nu va fi plictisit să te asculte. Dorința de a-ți regăsi un tată sau o mamă. Și, bineînțeles, la baza tuturor este motivația biologică.”

Ceea ce m-a atras cel mai mult la această carte este sarmcasmul realist și perspectiva psihologică cu care tratează autorul o temă precum adulterul, iubirea, chiar religia, astfel încât te face să conștientizezi mai bine viața. Cu ocazia citirii acestei cărți, am descoperit un autor talentat cu ajutorul căruia mi-ar plăcea să mai descopăr lumea.

Titlu: Sfârșitul Unei Iubiri
Autor: Graham Greene
An apariție : 2003
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 257
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 19.08.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur”  de Arina Avram

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur” de Arina Avram

În prima zi de toamnă, am început să citesc un roman care începe tot cu o zi de toamnă. Ce surprindere cu romanul intitulat Coincidență ca număr de aur. Acum, când scriu, afară plouă și florile mele de pe balcon se deschid, parcă vor să mă îmbrățișeze cald. Când am...

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ,, Lupta” de Jennifer L. Armentrout

Acum că Seth nu mai poate schimba nimic, speriat de gândul că ar putea să o rănească pe Josie, el pleacă în Andros,  insula unde a copilărit, departe de toți cei la care ține. Dar nu s-ar fi așteptat la ceea ce avea să găsească acolo. Atunci când începe să înțeleagă...

Diana Costea este redactor Booknation.ro de 529 zile și a scris până acum 70 articole. Se află pe poziția 20 din 150 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Costea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments