Recenzie „Sfidează-mă” de Tahereh Mafi

de | oct. 7, 2022 | Recenzii cărți

Sunt o mare fană a acestei serii, însă nu pot spune într-un mod unanim că toate cărțile sale sunt minunate. Am învățat că este important să fii obiectiv, chiar dacă personajele din poveste îți sunt dragi și te-ai atașat super mult de ele. Din punctul meu de vedere, prima trilogie este cea mai bună, iar a doua, hmmmm, se putea mult mai bine în materie de acțiune. Nu vreau să spun că volumele 4,5 și 6 au fost de umplutură, însă dacă autoarea le compila, ieșea un rezultat extraordinar.

Sfidează-mă” intră într-o zona gri pentru mine, pentru că din punct de vedere dinamică, acțiune a fost destul de plata. Însă, din punct de vedere a evoluției personajelor, a fost exact ce trebuie. Tahereh a învățat să ne livreze uneori exact ce dorim, și nu neapărat acțiune și adrenalină, ci sentimente și trăiri interioare. Oricum dacă stăm să ne gândim, Juliette este alcătuită 90% din sentimente și 10% din acțiune, așa că misiunea autoarei nu este una imposibilă.

Juliette Ferrars nu e cine crede ea că este.
Nimic din lumea ei nu e ce părea a fi. Credea că a înfrânt în sfârșit Restaurația. Credea că a preluat în sfârșit controlul asupra propriei vieți, asupra puterii și suferinței sale. Dar Juliette de-abia a început să descâlcească un șir întreg de minciuni, și acum se află în fața unei alegeri bine cunoscute:
Să fie o armă. Sau să fie o luptătoare. De data asta, nu e singură. Mai puternică, mai curajoasă și mai înverșunată ca niciodată, Juliette va lupta pentru viață și iubire avându-i alături pe prietenii săi – dar, mai întâi, trebuie să supraviețuiască războiului dus împotriva propriei minți. Trebuie să-și amintească cine a fost.
Cartea este un fel de fill în the blanks, o carte care oferă informații valoroase despre trecutul personajelor preferate și ne face să vedem exact ce au trăit și cum anume acele evenimente le-au marcat prezentul. Acum rolurile s-au schimbat și Juliette a devenit stânca de care Warner are nevoie. Culmea, el chiar m-a enervat în această carte, pentru că nu am înțeles unde s-a dus personajul puternic, statornic și de neclintit. Nu există aici și trebuie să vă pregătiți pentru această schimbare, cel puțin în această carte. A fost plin de surprize, un carusel de emoții pe care le-am luat din plin și uneori chiar m-a afectat să aflu prin ce a trecut. Consider că el a avut un drum anevoios de parcurs și la final, a putut să tragă cele mai bune concluzii și să își continue viața alături de Juliette.
Cartea este pură introspecție și suferință, marcând o etapă de maturizare a personajelor noastre preferate. Nu cred că a fost o carte de umplutură, a fost doar o carte necesară pentru a marca ultimul volum din serie. Poate acum Juliette, Warner și Kenji o să fie mult mai puternici și mai alerți, gata de orice pentru a-și apăra lumea de dușmanii care nu vor să le dea pace. Îmi este totuși puțin frică de ceea ce vor să facă.. Deși eu vreau ca ei să fie împreună la final, poate sunt unele lucruri care nu se pot obține decât cu sacrificii teribile.
Titlu: SFIDEAZĂ-MĂ
Autor: Tahereh Mafi
An apariție : 2022
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 4279

Alte recenzii de la Tahereh Mafi:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copacii” de Percival Everett
Recenzie ”Copacii” de Percival Everett

”Copacii” de Percival Everett este un roman șocant în care o serie de crime brutale se petrec mai întâi în orașul Parale din Mississippi și apoi în toată America. Nici nu pot descrie cât de mult mi-a plăcut cartea asta, fără să par o ciudată, având în vedere temele pe...

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 7 ani, 2 luni, 24 zile și a scris până acum 551 articole. Se află pe poziția 3 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments