Recenzie ”Sooley” de John Grisham

de | mart. 13, 2024 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Nu mai citisem altceva de la celebrul autor american John Grisham până la ”Sooley”, dar cartea asta, deși aparte de ce se pare că a obișnuit el(genul thriller legal, mister), m-a cucerit.

E atât de realistă de zici că e biografie și atât de optimistă și luminoasă până într-un punct, că-ți vine ușor să o parcurgi și să te bucuri alături de personaje chiar dacă nu ești fan baschet și nu înțelegi mai nimic din joc, strategie și tehnică pe teren.

În același timp devine super tristă deoarece finalul e bulversant. Nici nu te aștepți ca un parcurs atât de strălucitor să se încheie în felul în care o face. Dar te bucuri de personaje, de dăruire și de solidaritate. Și totuși, chiar și finalul aduce o notă de optimism, care te face să crezi din nou în oameni.

„Sooley”, cel mai recent roman al lui John Grisham, este o călătorie captivantă în lumea baschetului și a visurilor care depășesc limitele geografice și sociale

Cu o poveste plină de emoție și intensitate, autorul ne oferă posibilitatea de a arunca o privire profundă în inima și sufletul unui tânăr atlet din Sudanul de Sud în drumul său către succes.

Povestea se concentrează pe Samuel Sooleyman, un talentat jucător de baschet din Sudanul devastat de război. Viața lui Sooley este dată peste cap atunci când este descoperit de un antrenor american și primit cu o bursă la o universitate de prestigiu din Statele Unite. În timp ce își urmează visul de a deveni un jucător de baschet profesionist, Sooley se confruntă cu provocări imense, inclusiv adaptarea la o cultură și un mediu complet străin pentru el.

John Grisham reușește să creeze o poveste emoționantă și captivantă, plină de suspans și întorsături de situație, care ține cititorul captivat de la prima pagină până la ultima, chiar dacă nu este vorba de un thriller. Talentul său de povestitor reiese evident din modul în care îmbină dramatismul sportului cu dimensiunea umană a personajelor sale.

Nevoia lui Sooley de a-și ajuta familia și comunitatea săracă din Sudan și dorința lui de a-și face mândră țara natală adaugă adâncime și complexitate poveștii, mai presus de împlinirile sale sportive.

Un aspect remarcabil al romanului este portretizarea detaliată a lumii baschetului universitar și profesionist din Statele Unite. Autorul oferă cititorilor o privire în culisele acestei lumi competitive și dure, evidențiind presiunea și sacrificiile implicate în urmărirea visului de a deveni un atlet de performanță.

Și chiar dacă nu vei înțelege poate, ca mine, tot ce se relatează despre sport și antrenamente, nu ai cum să nu devii pasionat și să nu-l susții cu toate forțele pe Sooley.

Pe lângă elementele specifice ale lumii sportive, cartea explorează și teme universale precum curajul, reziliența și puterea visului

Prin povestea lui Sooley, Grisham ne amintește că visurile nu cunosc limite și că determinarea și pasiunea pot să învingă orice obstacol.

În concluzie, „Sooley” este un roman captivant și emoționant, care îmbină drama sportului cu profunzimea experienței umane. Cu o narațiune puternică și personaje memorabile, John Grisham reușește să creeze o lectură fascinantă care va atrage atât fanii sportului, cât și pe cei care caută o poveste inspirațională și motivațională.

”Sooley” e o carte pe care o recomand! Se citește ușor, e caldă și te umple de o energie bună, chiar și cu finalul care te dă peste cap.

Titlu: Sooley
Autor: John Grisham
An apariție : 2023
Editura: RAO
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 61576

Alte recenzii de la John Grisham:

Îți plac concursurile cu cărți? 😁Află primul când lansăm un concurs nou! Primești un email de la noi doar atunci când lansăm un concurs cu și despre cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sfinți și arginți” de Gabriela Banu
Recenzie “Sfinți și arginți” de Gabriela Banu

  Doamna Gabriela Banu a fost profesoară de limba spaniolă și este totodată ziaristă, colaboaratoare la numeroase periodice și reviste literare, autoare a mai multor volume de povestiri, nuvele și romane. Cartea pe care v-o supun atenției, “Sfinți și arginți”...

Recenzie “Apicultorul din Alep” de Christy Lefteri
Recenzie “Apicultorul din Alep” de Christy Lefteri

Nuri și Afra Ibrahim stau într-o pensiune de emigranți din Marea Britanie și așteaptă ca noua societate să îi primească pentru a încerca, în sfârșit, să ducă o viață normală. Afra și-a pierdut vederea în urma unei bombe, care le-a ucis și fiul de 7 ani. Pe Sami....

Recenzie “Femeile din umbră” de Kristin Hannah
Recenzie “Femeile din umbră” de Kristin Hannah

Ce se poate spune despre o carte care te lasă fără cuvinte? Totul!? Suntem în 1966. Este o lume a bărbaților. Femeile nu fac școli superioare, nu au funcții importante și în niciun caz nu merg în război. Deși este educată pentru un singur scop, acela de a fii soția...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 8 luni, 22 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 18 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cartea ”Inimi de vrăbiuțe”

X