Scriitorul Anatoli Ciucurovshi, trăgându-și seva din îmbinarea stilului dostoievskian cu cel kafkanian, aduce în prim-plan iraționalul ca formă de existență a unor personaje hilare care totuși reușesc cumva să supraviețuiască printre cei normali.
Chiar și ideea de normalitate este o chestie foarte alunecoasă, cu multiple teoretizări și reteoretizări interpretative. Așa că, din punctul meu de vedere, personajele create de Anatoli Ciucurovschi în Țiserupisme au un iz de boem delirium tremens, oamenii fiind mai mereu prinși între instinctul de turmă și nevoia de a scăpa din vârtejul lui.
Minipovestirile, care par a-ți aluneca printre degetele comprehensibilității, sunt, aproape la tot pasul, scăldate de un pregnant iz filozofic, asemănător cu tâlcul abscons al basmelor de altădată, spuse la gura sobei de poznașii bunici puși mai mereu pe șotii.
Țiserupisme respiră în voie aerul tăios al sarcasmului și al persiflării prin intermediul unor personaje încastrate în comicul burlesc al numelor care chiar par ostracizante, exhalând anumite stafidite trăsături de caracter.
Țiserupisme poate fi perceput chiar și ca un manifest la adresa șchiopătândei societăți care face din morav o virtute și din defect o calitate.
Pălmuirea oferită scorburoasei societăți aflată în derivă, prin intermediul acestei cărți, este una de mare finețe, fără pretenții axiomatice, chirurgical-estetice sau curative, poate doar oarecum profilactică. Pentru că Anatoli Ciucurovschi etalează ceea ce alții se tot străduiesc să ascundă sub preșul de la intrare. Nu este o etalare agresiv-ostentativă de guru mesianic, căci el nu dorește să se erijeze în salvator, ci doar să arate, oferindu-le celorlalți posibilitatea să judece sau să exonereze, după caz.
O altfel de carte a unui scriitor promițător.
Lectură plăcută!
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Piatadecarte.net