Recenzie „Tropicul cancerului” de Henry Miller

de | iun. 14, 2022 | Beletristică, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TROPICUL CANCERULUI ARE REDUCERE PE:

Tropicul cancerului de Henry MillerNu e de mirare că romanul lui Henry Miller „Tropicul cancerului” a fost interzis în multe țări atunci când a fost lansat pentru prima dată în 1934 în Paris. Era o creație de literatură erotică atât de explicită și de liberă în limbaj, încât a speriat societatea conservatoare și puritană de la vremea aceea.

Încă de când am auzit de Henry Miller din jurnalele erotice  ale lui Anais Nin citite, scriitoare care i-a fost și iubită, m-am hotărât că e musai să citesc ceva și de la el.

Cel mai mult mă atrăgea ca titlu „Tropicul cancerului” și fix la cartea aceasta am și ajuns prima dată

Deocamdată este prima mea lectură de la el, nu a fost una ușoară și nici simplu de parcurs sau de trecut peste. Dar este o scriere diferită în toate sensurile, și chiar dacă poate părea jignitoare sau dezgustătoare, are în ea atâta realism încât îi admiri transparența.

Dacă îți place recenzia cărții TROPICUL CANCERULUI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Henry Miller

„Tropicul cancerului” de Henry Miller este o ficțiune autobiografică, care urmărește și redă fidel, natural, toate experiențele de scriitor expat, ale personajului american în Paris care îl reprezintă în realitate chiar pe autor. Chiar dacă la vremea apariției mai mulți au fost critici și mai puțini curajoși care să îl citească și să îl aplaude pentru literatura lui liberă, acum romanul autobiografic este considerat unul dintre cele 10 sau 20 de romane mari ale secolului.

Acțiunea acestei cărți scandaloase și îndrăznețe are loc în Parisul anilor 1930

Personajul principal este un scriitor american înfometat și sărac care duce o viață boemă în voia sorții printre prostituate, ziariști, imigranți și artiști mai mult sau mai puțin bogați. Cartea a fost văzută în afara Franței încă de la început drept pornografică probabil din cauza limbajului grafic care ți se întipărește în minte și dă naștere la imaginile cele mai grotești.

Ba chiar și după 30 de ani, când în sfârșit a fost publicat și în Statele Unite, patria mamă a lui Henry Miller, tot a avut la început parte de scandaluri și de procese. Asta până când în sfârșit „Tropicul cancerului” a fost definit drept o operă de literatură și lumea și-a dat voie să savureze și alt fel de scrieri decât de obicei.

„Tropicul cancerului” este o carte modernă care pune la îndoială tot ceea ce credeam că știm despre libertate, pasiune, artă și moralitate

Și odată cu lansarea ei s-a deschis și calea către alte scrieri de genul, eliberate de tabuuri și reguli, încorsetate cum erau până atunci. Așa cum spuneam, romanul acesta este autobiografic, deci urmărește prin povestea protagonistului aventurile mai mult sau mai puțin plăcute ale autorului în vremea când locuia și scria în Paris.

Aflăm așadar despre o parte mai puțin fabuloasă a capitalei Franței la vremea aceea, când nu numai străinii, dar și proprii cetățeni aveau parte de lipsuri, de griji, mizerie, dar și de momente exaltante pe care le trăiești doar o dată în viață.

Henry Miller însuși s-a chinuit să își ducă viața, așa ciudată cum era, împrumutându-se de la străini sau prieteni, dormind pe unde apuca, mâncând deloc sau copios, având joburi degradante, iubind la nimereală, bând în neștire și filosofând despre viață, scris și iubire.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TROPICUL CANCERULUI CU REDUCERE DE PE:

Titlu: TROPICUL CANCERULUI
Autor: Henry Miller
Traducător: Antoaneta Ralian
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 280
Limba: Română
Gen Literar: Erotica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 9280

Alte recenzii de la Henry Miller:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Ca de obicei: Trecutul te prinde din urmă! Prima dragoste rămâne neterminată! Deși ai trăit o viață bună, liniștită, fără prea multe tulburări - ești neîmplinit! Dacă simți permanent că îți lipsește ceva, înseamnă că undeva nu ai pus punctul care trebuie, ci ai lăsat...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 2 luni și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments