Recenzie „Tropicul cancerului” de Henry Miller

de | iun. 14, 2022 | Beletristică, Memorii, Recenzii cărți

Tropicul cancerului de Henry MillerNu e de mirare că romanul lui Henry Miller „Tropicul cancerului” a fost interzis în multe țări atunci când a fost lansat pentru prima dată în 1934 în Paris. Era o creație de literatură erotică atât de explicită și de liberă în limbaj, încât a speriat societatea conservatoare și puritană de la vremea aceea.

Încă de când am auzit de Henry Miller din jurnalele erotice  ale lui Anais Nin citite, scriitoare care i-a fost și iubită, m-am hotărât că e musai să citesc ceva și de la el.

Cel mai mult mă atrăgea ca titlu „Tropicul cancerului” și fix la cartea aceasta am și ajuns prima dată

Deocamdată este prima mea lectură de la el, nu a fost una ușoară și nici simplu de parcurs sau de trecut peste. Dar este o scriere diferită în toate sensurile, și chiar dacă poate părea jignitoare sau dezgustătoare, are în ea atâta realism încât îi admiri transparența.

„Tropicul cancerului” de Henry Miller este o ficțiune autobiografică, care urmărește și redă fidel, natural, toate experiențele de scriitor expat, ale personajului american în Paris care îl reprezintă în realitate chiar pe autor. Chiar dacă la vremea apariției mai mulți au fost critici și mai puțini curajoși care să îl citească și să îl aplaude pentru literatura lui liberă, acum romanul autobiografic este considerat unul dintre cele 10 sau 20 de romane mari ale secolului.

Acțiunea acestei cărți scandaloase și îndrăznețe are loc în Parisul anilor 1930

Personajul principal este un scriitor american înfometat și sărac care duce o viață boemă în voia sorții printre prostituate, ziariști, imigranți și artiști mai mult sau mai puțin bogați. Cartea a fost văzută în afara Franței încă de la început drept pornografică probabil din cauza limbajului grafic care ți se întipărește în minte și dă naștere la imaginile cele mai grotești.

Ba chiar și după 30 de ani, când în sfârșit a fost publicat și în Statele Unite, patria mamă a lui Henry Miller, tot a avut la început parte de scandaluri și de procese. Asta până când în sfârșit „Tropicul cancerului” a fost definit drept o operă de literatură și lumea și-a dat voie să savureze și alt fel de scrieri decât de obicei.

„Tropicul cancerului” este o carte modernă care pune la îndoială tot ceea ce credeam că știm despre libertate, pasiune, artă și moralitate

Și odată cu lansarea ei s-a deschis și calea către alte scrieri de genul, eliberate de tabuuri și reguli, încorsetate cum erau până atunci. Așa cum spuneam, romanul acesta este autobiografic, deci urmărește prin povestea protagonistului aventurile mai mult sau mai puțin plăcute ale autorului în vremea când locuia și scria în Paris.

Aflăm așadar despre o parte mai puțin fabuloasă a capitalei Franței la vremea aceea, când nu numai străinii, dar și proprii cetățeni aveau parte de lipsuri, de griji, mizerie, dar și de momente exaltante pe care le trăiești doar o dată în viață.

Henry Miller însuși s-a chinuit să își ducă viața, așa ciudată cum era, împrumutându-se de la străini sau prieteni, dormind pe unde apuca, mâncând deloc sau copios, având joburi degradante, iubind la nimereală, bând în neștire și filosofând despre viață, scris și iubire.

Titlu: TROPICUL CANCERULUI
Autor: Henry Miller
Traducător: Antoaneta Ralian
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 280
Limba: Română
Gen Literar: Erotica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 10426

Alte recenzii de la Henry Miller:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 3 luni, 11 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments