Recenzie „Ultima vară otrăvită” de Tony Mott

de | iun. 23, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Română, Mister, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA ULTIMA VARĂ OTRĂVITĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Cum va spuneam cărțile lui Tony Mott sunt o descoperire recentă pentru mine. Atât de recentă încât nu am reușit să pun mâna pe volumul doi al seriei Gigi Alexa dar m-am trezit cu ocazia de a citi volumul al treilea. În general nu prea îmi place să sar volumele pentru a prinde esența seriei în întregime. Însă de data asta pur și simplu nu am rezistat așa că m-am pus pe citit Ultima vară otrăvită.

Despre autoare v-am vorbit mai multe în articolul dedicat primei cărți, Iarna crimelor perfecte. Acum o să va spun că are 51 de ani și o carieră în domeniul bancar. Din punct de vedere literar scrie de vreo 13 ani atât cărți de proză cât și de poezie.

Se pare însă că genul polițist i se potrivește cel mai bine. Având două trilogii la activ până în momentul de față și un volum independent.

Cartea de față face parte din ceea ce cred că va fi o serie a anotimpurilor. Aceasta conține momentan trei cărți: Iarna crimelor perfecte, Toamna se numără cadavrele și Ultima vară otrăvită.

Cum va spuneam și în articolul anterior, mi se pare că în cărțile ei se simte influența literaturii nordice de profil. Ideea acestei serii pe anotimpuri am întâlnit-o inițial la autorul suedez Mons Kallentoft.

Ultima vară otrăvită – despre ce-i vorba?

Acest al treilea volum continuă povestea medicului legist Gigi Alexa și a comisarului Matei Vălean. De această dată ei se confruntă cu investigarea morții unei tinere în Brașov. Cum se leagă această crimă de crima pe care o descoperă ulterior la malul marii și cu încă trei crime petrecute în diverse locuri din Europa va las pe voi să descoperiți.

Nu va spun nici cine este țestoasa de Galapagos și ce legătură are ea cu Gigi dar sper că v-am trezit curiozitatea pentru noua carte a lui Tony Mott.

Impresii personale

Tony Mott nu se dezice nici cu această ocazie așa că îmi oferă din nou posibilitatea să mă culturalizez muzical. De Sea Girls chiar nu am auzit până acum dar pot să spun că îmi place stilul muzical pe care îl adopta în cărțile ei. Ca să o spun mai literar, cărțile lui Tony Mott rock my world.

Gigi este un personaj în continuare tulburat de evenimentele din copilărie care încearcă să-și pună viața de adult în ordine. Cum va spuneam și în recenzia volumului precedent este clară influența literaturii nordice. Și această carte aduce în prim plan ideea copiilor abuzați sau traumatizați în copilărie care la maturitate se pot transforma în criminali.

Din punct de vedere profesional, Gigi a avansat. Începe să se dedice unei posibile cariere de profiler. Ceea ce e inedit dat fiind că este primul profiler din literatura autohtonă dacă nu mă înșel. Asta după ce a fost primul medic legist român personaj principal într-o carte. Așa că Gigi este clar o deschizătoare de drumuri în literatura română.

Interesant este faptul că întreaga acțiune a cărții se petrece în 2020, în perioada pandemică și dezbate prin intermediul personajelor felul cum societatea română a trăit și a simțit presiunea și teama de necunoscut provocată de Covid 19.

Autoarea nu mi-a dezvoltat doar partea muzicală ci mi-a oferit de asemeni posibilitatea de a afla despre noi scriitori. Așa cum este cazul lui Kurt Vonnegut, un autor american și al romanului sau Galapagos publicată fix în anul în care m-am născut, 1985. Cartea dezbate tema creierului uman dintr-o perspectiva evoluționistă, fiind oarecum un tribut adus părintelui științei evoluției speciei umane, Charles Darwin. Carte pe care mi-am propus să o citesc pe viitor.

În primul volum titlurile capitolelor erau desemnate în funcție de noțiuni geometrice. De această dată autoarea însă se folosește pentru a delimita capitolele de citate din romanul Galapagos corelate cu personaje din romanul de față.

Am remarcat de asemeni faptul că autoarea și-a depășit anumite bariere fiind mult mai liberă în descrieri și creând un personaj cu o notă sexuală accentuată față de cel din prima carte. Dacă personajul din prima carte caută afecțiunea cel din această carte caută să se vindece prin explorarea de natură sexuală.

Deși autoarea face referiri vagi la evenimentele și personajele din cărțile anterioare ale seriei, volumele pot fi citite independent fără probleme. Conțin dialog din plin, un dialog savuros și plin de ironii care fac posibilă lecturarea rapidă a cărților. Am citit practic cele 2 cărți în 3 zile deși fiecare are peste 200 de pagini și asta pentru că nu m-am ținut numai de ele, altfel probabil le terminam mai repede.

Personal cum va spuneam m-aș bucura că autoarea să continue seria lui Gigi pentru că este un personaj din care se mai pot încă scoate multe povești, deși cred că mai așteptăm doar un volum la această serie, cel al primăverii.

Va urez lectură plăcută și va aștept cu impresii în comentarii. Până atunci va las pe final încă o formație descoperită în carte.

 

 

 

 

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ULTIMA VARĂ OTRĂVITĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Tony Mott sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ULTIMA VARĂ OTRĂVITĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Ultima Vară Otrăvită
Autor: Tony Mott
An apariție : 2021
Editura: EDITURA TRITONIC
Nr. Pagini: 274
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 23.06.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Gânduri de pe o planetă nervoasă” de Matt Haig

Recenzie „Gânduri de pe o planetă nervoasă” de Matt Haig

"Gânduri de pe o planetă nervoasă" este o carte de non-ficțiune scrisă de Matt Haig. Este continuarea bestsellerului său "Câteva motive să iubești viața" și de asemenea a devenit apreciată de multă lume. Eu aș spune că nu este o carte de citit doar de către cei ce...

Recenzie „Ruină și Blestem” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Ruină și Blestem” de Jennifer L. Armentrout

Nu pot să cad cât timp ești lângă mine, și pe tine nu te va învinge nimeni cât sunt eu prin preajmă. Așa că scoate-ți frica asta din minte. Jennifer L. Armentrout a ajuns într-un timp scurt personajul principal al recenziilor mele, pentru că fiecare serie care îi...

Recenzie „Fata din Zlataust”, de Ionel Teodoreanu

Recenzie „Fata din Zlataust”, de Ionel Teodoreanu

Înainte de toate, eu vreau să mă adresez editurilor care au greutate și putere în lumea noastră cititorească: Vă rog eu, și încă câteva suflete, care au citit această carte în versiunea pdf sau găsite cu greu prin anticariate, reeditați această carte, demonstrați că...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 1078 zile și a scris până acum 74 articole. Se află pe poziția 10 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments