Recenzie ,,Umbra vîntului” de Carlos Ruiz Zafon

de | apr. 5, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

Umbra vîntului este o carte despre carte. Despre istoria unei povestiri cu același titlu. Despre obsesia de autor și viață acestuia. Despre descoperiri și povești de iubire. Putem spune că Zafon construiește o dublă poveste, un dublu personaj principal. Un tânăr, Daniel Sempere, fiul unui librar, ce căuta cu disperare să afle totul despre Julian Carax, autor al unor volume de preț, dar din ce în ce mai puține.

Carlos Ruiz Zafon scrie cartea de față acum două decenii, apărând pentru prima dată în 2001, în Spania. Patru ani mai târziu, în 2005, pentru acest roman este premiat cu Barry Award, la categoria Best First Novel.

La 11 ani, Daniel intră în Cimitirul Cărților Uitate, de unde are voie să își aleagă o singură carte. Impresionant de numărul edițiilor adunate și de loc în sine, el va alege Umbra vântului, de Julian Carax. Iar găsirea și a alor volume scrise de el devine un obiectiv, un adevăr țel în viață.

Aventura lui se desfășoară undeva în  anul 1945, în Barcelona. Însă istoria idolului său începuse cu ceva ani în urmă.

Astfel, în decorul războiului, Julian are o viață și o apariție misterioasă, iar cărțile sale erau publicate frecvent. Dar după experiențe tragice, recurge la gesturi disperate: își căută volumele pentru a le arde. Iar ultimul exemplar ajunge în mâinile lui Daniel. Pasionat de această carte, dar și de autorul ei, întreaga acțiune se axează pe a afla cât mai multe despre cele două. Întâlnește  oameni noi, se îndrăgostește, este rănit, reia prietenii sau își creează altele noi, totul pentru idolul său.

Curtatul e ca tangoul: absurd şi pură înfloritură. Însă dumneata eşti bărbatul și îți revine să ai inițiativă.

Deși e conturată în mai multe părți și capitole, poți considera cartea un labirint. Textul îți solicită atenția sută la sută, te intrigă, te face să vrei să știi mai mult, îți aduce în față personaje diferite cu vieți diferite. Multumesc foarte mult Libris.ro pentru carte.

Invizibilă fiind, mi-o imaginam perfectă, ca o lumină în a cărei umbră eu mă pierdeam, nedemnă, comună, tangibilă. Nu crezusem vreodată că eram în stare să urăsc atâta, şi atât de fără să vreau, o persoană pe care nici măcar nu o cunoșteam, pe care nu o văzusem nici măcar odată.

Daniel e privit din copilărie până la maturitate, de la prima dragoste și trădare, la plecări nocturne și probleme, până la căsătorie. Apar nume noi de fiecare dată care vor avea impact asupra vieții sale. O poveste complexă, de iubire și de căutare, „Umbra vîntului se apropie de stilurile clasice, si se remarcă prin originalitate și greutate.

Recomand această carte pentru încărcătura emoțională, pentru respectul pe care îl simt față de Zafron și pentru greutatea pe care această carte a avut-o în literatură, un titlu extrem de important printre altele clasice.

Titlu: UMBRA VÎNTULUI
Autor: Carlos Ruiz Zafon
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 488
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1038

Alte recenzii de la Carlos Ruiz Zafon:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu
Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu

Pentru că știu cât este de criticată și cu ce ochi suspicioși este privită literatura română, vin cu o recomandare de carte care demonstrează că și ai noștri merită timpul și banii. Nu am auzit de Ioana Maria Stăncescu (dar am pus deja pe lista scurtă și prima ei...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments