Recenzie „Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman

de | ian. 17, 2021 | Beletristică, Familie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman„Un bărbat pe nume Ove” este o minunată carte suedeză scrisă de Fredrik Backman. Aceasta a fost publicată în anul 2012 în țara de origine. La noi în țară a apărut la Editura Art în anul 2020, în colecția Musai. Și într-adevăr este o carte musai de citit, pentru că ai numai de învățat din ea.

Romanul „Un bărbat pe nume Ove” este o operă de ficțiune, dar nu se poate să nu observi asemănarea cu realitatea care ne înconjoară

Personajele au vicii. Nu există eroi tipici. Fiecare dintre ele are o personalitate diferită, dar atrăgătoare. E ca un turn al lui Babel. În plus, această scriere a devenit bestseller rapid și a avut parte chiar și de o adaptare cinematografică în anul 2015. Nu am urmărit încă producția care se pare că ar fi suedeză, dar este pe lista mea de dorințe.

E prima carte pe care o citesc de la acest autor. Dar sigur nu va fi ultima. Tot de la Fredrik Backman sunt și popularele titluri „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”, „Britt-Marie a fost aici”, „Scandalul”, „Oameni anxioși” și „Noi contra voastră”. 

Ove e atât de simpatic chiar dacă e cam ursuz și are gânduri negre. Toate personajele lui Backman sunt realiste și asta îmi place tare mult. Admir asemănarea asta cu situațiile reale și cu bune și rele, așa cum le trăiești de fapt. Ove e morocănos, ursuz și cam mereu se găsește să strice cheful oamenilor. În mod normal nu mi-ar plăcea o asemenea persoană. Nu aș vrea să îl am de vecin. Dar tocmai vecinii mai puțin obișnuiți ai lui Ove ajung să îl facă să vadă altfel lumea. Și el pe ei.

Soția i-a murit de ceva timp. Este mai mult forțat să plece de la locul de muncă. Are o manie pentru lucrurile puse în ordine și nu prea iubește copiii și animalele. Are principii, regulile lui bătute în cuie și enervează mai mult decât este luat de exemplu. Pe lângă cum caracterizează Backman acest personaj și pe celelalte, limbajul folosit este foarte amuzant, mușcător, ironic. Dar în același timp ușor de înțeles și de raportat la el. Este limbajul pe care îl folosim cu toții în ziua de azi, dar asta se datorează și traducerii lăudabile.

Însă Ove e așa cum e din cauza unei povești pe care nu o cunoaște toată lumea

E ușor să judeci pe cineva după aparențe fără să știi ce a suferit sau ce probleme are persoana în cauză. Cam asta ar fi mesajul cărții. Vecinii lui vor descoperi că în spatele exteriorului dur și exigent se află un om bun, cald, căruia îi pasă de cei din jur și care a iubit foarte mult. Ove e o persoană care nu va trece nepăsătoare pe lângă tine dacă va vedea că ai necazuri.

Povestea cărții „Un bărbat pe nume Ove” mi s-a părut în stilul poveștii altei cărți citite anul trecut. E vorba de „Eleanor Oliphant se simte excelent” de Gail Honeyman. Tot așa personajul principal poate părea ciudat, introvertit și cu capsa pusă. Dar fiecare dintre cei doi are de fapt o istorie personală agitată, tristă, tragică poate, care l-a adus în situația actuală.

Iubesc romanul ăsta și îl recomand din tot sufletul. Multă lume mi l-a lăudat și i-a adus omagii. Însă asta chiar e o carte care merită pe bune titlul de una dintre cele mai emoționante și frumoase scrieri contemporane.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: UN BĂRBAT PE NUME OVE
Autor: Fredrik Backman
An apariție : 2020
Editura: ART
Nr. Pagini: 440
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 689

Alte recenzii de la Fredrik Backman:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Recenzie “Camera cu fluturi” de Lucinda Riley

Ca de obicei: Trecutul te prinde din urmă! Prima dragoste rămâne neterminată! Deși ai trăit o viață bună, liniștită, fără prea multe tulburări - ești neîmplinit! Dacă simți permanent că îți lipsește ceva, înseamnă că undeva nu ai pus punctul care trebuie, ci ai lăsat...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 2 luni și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments