ABC Tot ce trebuie sa stii despre • Primii pasi in dezvoltarea culturii generale; • Primele notiuni in istorie, geografie, natura; • Primele informatii despre mari artisti, inventatori, personalitatile marcante ale Romaniei si ale lumii. ABC iti ofera primele notiuni despre lumea inconjuratoare! Este o colectie interactiva care iti trezeste interesul si te ajuta sa inveli prin imbinarea informatiei cu jocul. Cuprinde informatii, imagini, intrebari si curiozitati, dictionar, teste care ajuta la intelegerea si aprofundarea fiecarei teme. Fiecare domeniu va fi reprezentat de o culoare: • Inventii si descoperiri (portocaliu) • Natura (verde) • Geografie (mov) • Istorie (rosie) • Personalitati (albastru)
Personalitate complexa din legenda populara romaneasca, Vlad Tepes se dezvaluie in numeroase ipostaze, care il pun in valoare ca o figura istorica permanent prezenta, desi in cronicile straine el fusese mult controversat. In mentalitatea populara romaneasca, el devine simbolul eroului justitiar, de o mare cinste si dreptate care s-a contopit cu cerintele neamului sau si ale momentului istoric. Despre Vlad Tepes s-a spus ca ura hotia si era cel mai aspru dusman al hotilor. Se stie in mod real ca domnitorul instituise pedeapsa inspaimantatoare a tragerii in teapa pentru toti cei care erau prinsi furand. (Mihai Alexandru Canciovici, Studiu introductiv) Fragment din povestirea "CAND A FUGIT TEPES PESTE MUNTI": "Si daca s-a vazut coplesit de numarul cel mare al turcilor, in care zadarnic secerase o noapte intreaga, cu gand ca i-o rapune, a dat viteazul porunci sa se ascunda in codri oastea ce bruma ii mai ramasese. Apoi in fruntea ei si pe poteci ascunse, a mers maria-sa in munti la cetatea ce-si cladise pentru vremuri grele si care-i purta numele: Cetatea lui Tepes. Acolo s-a inchis intre ziduri si, stand zile intregi, se ruga intruna lui Dumnezeu sa aduca vremuri mai bune pentru neamul nostru si plangea cu multa jale, gandindu-se la vitejii cazuti in lupta cu paganii. Turcii insa s-au luat dupa el si, cercetand, i-au aflat culcusul sus in munti, pe Valea Argesului. si atunci s-a pornit cu totii cata frunza si iarba: iar cand s-au apropiat de culcusul lui Voda, au tabarat mai in vale. Apoi capetenia lor si-a ales cativa turci pe spranceana si i-a pornit pe dealuri, mai in apropierea stancii pe care era asezata cetatea, sa cerceteze cam cati voinici ar avea Voda si in care loc anume or putea aseza tunurile, ca de acolo sa poata bate paganii cetatea mai cu folos. Cautau, vedeti dumneavoastra, locul cu norocul, de unde se sileasca pe Tepes a iesi din ascunzatoare, ca sa poata fi rapus. Dar nu le-a ajutat Cel-de-sus. Ca... s-au dus ei turcii, nu-i vorba, si, cercetand, au gasit tare bun dealul Pietraria, mai in partea cealalta de unde e stanca pe care se vede cetatea; bun pentru tunuri fiind mai inalt decat stanca de care ne fu vorba, si bun pentru ca dealul Pietraria putea folosi si ca drum de carute. Dar intre turcii trimisi ca iscoade era si un nepot al celui urmarit, nepot pe care Vlad-Voda il stia de mic intre turci.”
O poveste despre curaj si sacrificiu, despre prietenie si iubire. O poveste bine documentata, plina de suspans, care vorbeste despre curaj si sacrificiu, despre prietenie si iubire, despre eroism si idealuri Tara Romaneasca este vanduta turcilor, iar domnul pe care poporul il asteapta e tinut prizonier. Capitanul Ion si ostenii lui lupta pentru recastigarea tarii, dar numai o fratie intre Vlad Tepes si Stefan cel Mare ar putea inlatura dominatia straina. Ecourile ingrozitoare ale luptei staruiau inca, pierdute in cotloanele intunecate ale codrului, infasurate in jurul trunchiurilor copacilor sau aninate de crengi. Din seria Legenda valaha fac parte: • Volumul 1: Sageata capitanului Ion • Volumul 2: Vulturii de foc • Volumul 3: Stralucitoarea sabie
Nicolae Stoicescu incearca reconstituirea reala a personalitatii acestui domnitor, atat de controversat prezentata in literatura stiintifica, ca si cea beletristica. Cu o rabdare de benedictin, Nicolae Stoicescu a reexaminat izvoarele istorice, le-a confruntat intre ele si si-a putut da seama, pe baza analizei lor critice, de fondul de adevar pe care-l cuprind, ca si de adaosurile subiective. Inlaturand cu grija stratul fals de informatii ce denatura chipul domnitorului si actiunile lui, autorul lucrarii de fata ni-l reda pe Tepes ca pe un conducator de stat al epocii lui, in tot ce a avut ea maret, dar si reprobabil. Ratiunea de stat i-a dictat actiunile, iar milloacele folosite au fost cele ale vremii. Situatia din tara si pozitia ei internationala cereau masuri hotarate si urgente. Mai usor de observat decat intelegerea masurilor intreprinse de domn si a efectului acestora pentru viitorul tarii, asprimea manifestata de domn a dat nastere la o multime de speculatii literaro-fantastice. Ele n-au pastrat de la donmul roman decat numele, luat de la tatal sau, Dracula, nume caruia i-au asociat cele mai incredibile povesti. Cartea lui N. Stoicescu nu are nimic ocazional. Bogatia faptelor prezentate, logica prezentarii lor, sobrietatea de stil il castiga pe cititor si il asociaza anchetei intreprinse in vederea luminarii adevarului despre Tepes. Dandu-se la o parte mitul, apare in toata grandoarea figura lui Tepes, despre care nu poate fi rostit un elogiu mai mare decat acela pe care Chalcocondil l-a pus in gura lui Mahomed al II-lea ca nu poate sa ia tara unui barbat care face lucruri asa de mari si mai presus de fire stie se foloseasca asa de domnia si supusii lui. - Prog. Stefan Stefanescu
Vlad al III-lea Dracula Tepes - O legenda versatila a renasterii timpurii. Un conducator vizionar O incursiune provind fapte si artefacte Vlad III Dracula (Draculea, Dragulea) - principele roman din secolul al XV-lea, cunoscut si sub numele de Vlad Tepes, este unul dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei medievale, concurand ca notorietate cu cele mai mari personalitati istorice ale lumii. Deopotriva laudat sau defaimat in scrierile unor cronici contemporane sau ulterioare, el a fost portretizat atat ca un tiran sangeros - imagine care a degenerat prin secole in vampirul fictiv creat de autorul irlandez Bram Stoker, la sfarsitul secolului al XIX-lea - dar si ca erou national, prototip al conducatorului crestin aspru, care a tinut piept unui Imperiu Otoman aflat la apogeul puterii sale, un inspirat aparator nu doar al tarii sale, ci si al intregii Europe. Cu cat devine mai clar conturat personajul istoric Vlad Tepes, cu atat mai denaturata ii este imaginea, in dezbaterea contemporana actuala fiind subiectul a doua perspective contrare ale aceleiasi figuri mitologice: marele suveran versus tiranul absolut. Ce l-a motivat pe Vlad al III-lea in actiunile sale? De ce a fost descris ca un tiran teribil si un tortionar, chiar in vremea sa? Cum a reusit cartea lui Stoker sa transforme Transilvania intr-un loc bantuit si pe Vlad intr-un vampir? De ce, pentru romani, Vlad Tepes este un simbol al conducatorului absolut si drept? A transmis un mesaj peste secole, fiind, de fapt, un vizionar? Eseul Vlad al III-lea Dracula Tepes cauta sa raspunda unor astfel de intrebari adaugand, poate, inca o piesa in marele puzzle al imaginii voievodului valah Vlad Tepes si al rolului jucat de tara sa in contextul european al Evului Mediu. Intregul context este abordat din perspectiva cunoasterii actuale si globale a unei lumi interdependente, autorii punand cap la cap detaliile complexe si vibrante ale perioadei de inceput a Renasterii europene, inteleasa ca un complex de strategii culturale intr-un mediu politic extrem de turbulent. Plasandu-l pe Vlad al III-lea Dracula (Tepes) in momentul de inceput al Renasterii, in temporalitatea istorica a Europei occidentale, textul propune o viziune interesanta asupra vietii sale, fundamentata pe analiza unor documente si prezentarea unor artefacte mai putin cunoscute de publicul larg (printre care se numara: saua de ceremonie a lui Vlad, "banul cu cometa", "ducatul cruciadei", blazonul ramurii Draculestilor - codice Bibliotheca Corviniana, documentul de atestare a Bucurestiului, pisania-document a bisericii ctitorite de Vlad la Targsor).
Din cuprins: Domnitorul Vlad Tepes Vlad Tepes avea o tiitoare Om cu doxa la cap Boierii razvratitori Adevarata mila domneasca!
Glorie si restriste pe meleag valah. Mircea cel Batran si Vlad Tepes Volumul autorului Dumitru Curcaneanu apare intr-o perioada in care este nevoie mai mult ca oricand de rememorarea istoriei. Epopee in versuri, de o complexitate exceptionala, intalnita rar spre deloc in ultimii ani, scrisa dupa un efort urias de documentare, poarta cititorul in vremuri eroice, in care lupta pentru tara era inradacinata aproape genetic in fiinta romaneasca. Prezentand doi uriasi ai istoriei noastre, Mircea cel Batran si Vlad Tepes, cartea lui Dumitru Curcaneanu, cu o estetica de exceptie a versificatiei si ritmului, reuseste pe deplin sa aduca in scena atmosfera Evului Mediu atat din punct de vedere al limbajului, cat si al multiplelor situatii, uneori amuzante, dar, de cele mai multe ori, de un dramatism care lasa cititorul cu rasuflarea taiata. Glorie si restriste pe meleag valah trebuie citit in special de generatia tanara, prea putin familiarizata cu istoria Romaniei, dar si de generatiile anterioare, pentru care va reprezenta un moment de reverie, de aducere aminte si de revigorare a sentimentului national.
Editie bilingva: romana-engleza De ce era numit Vlad Tepes de contemporanii sai Draculea? Desi nu ar parea asa, povestea este extrem de simpla: tatal sau, Vlad al II-lea, a fost investit de catre imparatul Sigismund, la data de 8 februarie 1431, la Nurnberg, cu ordinul Dragonului. Acest ordin cavaleresc era o societate militaro-religioasa care avea ca scop oprirea extinderii Imperiului Otoman. Foto: Florin Andreescu Text: Mariana Pascaru Traducere din limba engleza de Alistair Ian Blyth.
De ce Dracul? Sa fi fost el poreclit astfel, de rau ce a fost, dupa numele popular al Diavolului, al Necuratului? Nicidecum. Iata povestea, chiar extraordinara, a acestei porecle pe care o va purta si fiul lui Vlad Dracul, preavestitul Vlad Tepes. Asa ca, sa vedeti lucru nemaiauzit pana atunci la noi, in catedrala marelui oras german Nurnberg, regele Sigismund il proclama pe Vlad voievod al tarii Romanesti el, care n-a apucat inca domnia si-l numeste si Cavaler al Ordinului Dragonului. Era o cinste mare sa faci parte din acel Ordin. De aceea, cand va ajunge efectiv domn al Tarii Romanesti in 1437, Vlad, mandru de apartenenta la Ordinul Dragonului, va pune sa se bata moneda cu emblema Ordinului: un dragon si o cruce. Si, intrucat in latineste dragonului i se spunedraco, i-a iesit lui Vlad Voda porecla Dracul sau Draculea. Iar cum apartenenta la Ordinul Dragonului se si mostenea, la fel vor fi chemati, ba in tara, ba de straini, si fiii lui Vlad Dracul, Vlad Tepes si Radu cel Frumos. Asa a ajuns, mai tarziu, sa fie cunoscut Vlad Tepes in toata Europa cu numele de Dracula Voievod. Nu-i asa ca e ciudata povestea?
Povestea neamului romanesc - Volumul al III-lea Rascoala de la Bobalna - Neamul Corvinilor - Vlad Tepes - Stefan cel Mare Povestile din acest volum ilustreaza luptele purtate de Tarile Romane in cruciada antiotomana, prin eforturile unor personalitati importante: Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, Vlad Tepes, domnul Tarii Romanesti, si Stefan cel Mare, domnul Moldovei. Stefan isi dadea seama ca soarta Moldovei era pecetluita daca nu izbutea sa infranga pe turci. Ajutoare de la lehi degeaba ar astepta, aceia fiind si ei incurcati in lupte cu moscovitii. A, daca ar fi in scaun Vlad Tepes, cat de buna s-ar dovedi alianta cu fratii munteni, asa cum odinioara ghicise el insusi cumpana tarilor romanesti. Si, cu toate acestea, trebuie oricum pusa la cale o tovarasie intre Muntenia si Moldova... Stefan avea grabnica trebuinta de un om devotat trup si suflet la Bucuresti. Scrisa intr‑un limbaj universal, Povestea neamului romanesc se afla la granita dintre beletristica si literatura de popularizare - informatia istorica este impletita cu fictiunea, facand‑o atragatoare si usor de accesat.
În inima României, pe tărâmul încărcat de istorie și mister, se ridică o figură legendară, învăluită în mit și realitate: Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracul. Acest domnitor al Țării Românești, sursă de inspirație pentru celebra legendă a lui Dracula, rămâne una dintre cele mai fascinante și controversate personalități ale istoriei europene. Articolul nostru vă invită într-o călătorie prin timp, prezentându-vă o selecție meticuloasă de cărți care dezvăluie fațetele multiple ale vieții și domniei lui Vlad Țepeș. De la opere istorice bazate pe documente de arhivă și până la ficțiuni literare care explorează mitul Dracula, lista noastră cuprinde lucrări esențiale pentru oricine dorește să înțeleagă complexitatea acestui personaj istoric. Vă oferim acces la analize detaliate ale strategiilor militare, la contextul politic și social al epocii, precum și la interpretări moderne care încearcă să deslușească adevărul din spatele legendei. Fie că sunteți pasionați de istorie, literatură sau pur și simplu de povestea unui domnitor care a sfidat timpurile, veți găsi în aceste cărți o comoară de informații și perspective noi. Articolul nostru nu doar că vă ghidează prin labirintul de lucrări dedicate lui Vlad Țepeș, dar vă și oferă un punct de plecare pentru a înțelege mai bine impactul său asupra culturii populare și a istoriei. Invităm cititorii să exploreze aceste cărți, să se lase purtați de povestea unui prinț care a devenit legenda, și să descopere adevărata față a lui Vlad Țepeș. Prin intermediul acestor pagini, Vlad Țepeș prinde viață, nu doar ca simbol al terorii, ci și ca lider, strateg și personaj central în istoria Europei de Est. Aflați mai multe despre omul din spatele mitului, despre realitățile și legendele care îl înconjoară, într-o călătorie literară care promite să fie atât educativă, cât și profund captivantă.
Avem pentru tine Cărți despre Vlad Țepeș în format PDF. Înainte să cumperi cărțile, poț citit primele câteva pagini în format PDF ca să te poți decide dacă merită să cumperi cartea sau nu. Vezi cărțile cu butonul albastru PDF din lista de mai sus. În această listă de cărți găsești:
Copyright © 2014-2024 Booknation.ro