Rezumat Dictionarul etimologic al limbii romane - Alexandru Cioranescu

    Dicționarul etimologic al limbii române, redactat de Alexandru Ciorănescu (profesor la Universitatea "La Laguna" - Tenerife) și tipărit în spaniolă în anii 50, umple o lacună a lexicografiei noastre, care posedă asemenea lucrări mai vechi, dar incomplete (Densușianu, Pușcariu, Candrea, Buescu); cercetările de specialitate din ultimele decenii fiind, de asemenea, nefinalizate.      Dicționarul răspunde, documentat, științific, instructiv, la întrebările despre originea și devenirea cuvintelor românești de-a lungul secolelor.
Citește tot rezumatul cărții Dictionarul etimologic al limbii romane... El se remarcă prin erudiția, temeinicia și vastitatea informației asupra istoriei cuvintelor luate în discuție.      Componența latino-romanică, dovezile substratului și influențele altor limbi (vecine ori mai îndepărtate), apoi procesul de reromanizare din ultimele două secole, prin asimilarea neologismelor de sursă latino-franco-italiană, se pot vedea în paginile acestei lucrări.      Fiecare cuvânt este, de fapt, o micromonografie lingvistică, o oglindă a punctului de pornire și a relațiilor cuvântului cu dinamica civilizației și cu formele de evoluție modernă a vieții culturale și sociale. Fidelitatea latină și "caracterul ospitalier" al romanei - cum preciza Alf Lombard - în sensul că latina noastră orientală s-a dovedit a fi mai conservatoare decât alte limbi romanice și mai deschisă influențelor lexicale diverse, repede asimilate, care i-au îmbogățit mijloacele de comunicare și de expresivitate, țin de substanța însăși a acestui dicționar. (Gh. Bulgar) Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Dictionarul etimologic al limbii romane?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Dictionarul etimologic al limbii romane și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ

DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII DICTIONARUL ETIMOLOGIC AL LIMBII ROMANE PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE