Rezumat Petrolul si relatiile internationale din 1945 pana in prezent - Andre Nouschi

Din cuprins: Prima criză a Canalului Suez (1956); Războiul dintre Irak și Iran (1980-1988); Războiul din Golf și sechelele sale (1990-1991); Lumea și petrolul din anii '80 pînă astăzi: noua ordine americană Lucrarea de față se adresează atît studenților, specialiștilor în relații internaționale ori istoricilor cît și cititorilor interesați de producerea energiei - aspect determinant al vieții internaționale cu implicații în viața de zi cu zi a tuturor.
Citește tot rezumatul cărții Petrolul si relatiile internationale din 1945 pana in prezent... Devenit principala sursă de energie a lumii după cel de al doilea Război Mondial, petrolul precum și producția și transportul acestuia reconfigurează lumea contemporană. Importanța miză, petrolul este strîns legat de evoluția contextului internațional de la marea conflagrație încoace. Abia astăzi, consumul de petrol a început să cunoască un trend descendent, consumul de gaze naturale, electricitate și energie atomică aflîndu-se într-o curbă ascendentă. Cartea acoperă jumătatea de secol scursă după cel de al doilea Război Mondial din perspectiva producției, transportului și consumului de petrol. Evoluțiile scenei internaționale, inclusiv crizele din Orientul Mijlociu, sunt legate și de petrol. Autorul evidențiază cu luciditate modul în care diferite state și-au promovat interesele, căutînd în primul rînd să surclaseze celelalte state angajate în competiția pentru petrol. Cartea lui Nouschi poate fi interesantă pentru cititorul român și pentru că amintește, pe alocuri, importanta pe care a deținut-o România, ca producător de petrol, în perioada interbelică și pînă la începutul anilor 60; este un avantaj natural de care România nu se poate bucura însă, deoarece industria petrolieră se află sub tutela germanilor, în timpul războiului, și sub cea a sovieticilor, după război. Altfel, autorul acordă un spațiu destul de limitat petrolului și gazelor naturale de pe teritoriul fostei URSS, care devin din ce în ce mai importante în ultimii ani. Putem înțelege însă aceasta, deoarece lipsa datelor istorice credibile referitoare la industria sovietică a petrolului fac problema imposibil de abordat cu mijloace științifice, cel puțin pentru perioada războiului rece. Interesul pe care îl prezintă cartea de față în contextul energetic mondial din zilele noastre este evident. Volumul ne ajută să înțelegem culisele politicii Orientului Mijlociu din cea de-a doua jumătate a secolului trecut. Evoluția petrolului în viața societăților dezvoltate poate fi, de asemenea, un termen de comparație pentru ceea ce vor deveni, în viitor, alte surse de energie, precum gazele naturale sau energia atomică. Din acest punct de vedere, ne aflăm într-un moment de cotitură. Dacă, citind cartea lui Nouschi, putem rămîne cu impresia că Federația Rusă se afla încă în stare de șoc după dezmembrarea URSS și este incapabilă să-și valorifice resursele, situația este mult schimbată astăzi, la doar opt ani de la scrierea cărții: Federația Rusă nu are nici o ezitare în a folosi instrumentul presiunii energetice ca pe principala să armă de politică internațională. Ruxandra Ivan Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Petrolul si relatiile internationale din 1945 pana in prezent?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Petrolul si relatiile internationale din 1945 pana in prezent și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Petrolul si relatiile internationale din 1945 pana in prezent scrisă de Andre Nouschi. Petrolul si relatiile internationale din 1945 pana in prezent a apărut în anul 2007. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2007 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Petrolul si relatiile internationale din 1945 pana in prezent este editura INSTITUTUL EUROPEAN - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura INSTITUTUL EUROPEAN aici. Cartea Petrolul si relatiile internationale din 1945 pana in prezent face parte din categoria Politica. Este o carte groasă - trebuie să îți faci timp pentru ea - are 396 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Petrolul si relatiile internationale din 1945 pana in prezent și, de asemenea, sperăm că autorul Andre Nouschi, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.
0 secunde