Rezumat Mizantropul optimist - George Neagoe

  Proiect editorial co-finantat de Administrația Fondului Cultural Național   Un critic literar îi adresează, în 1943, un memoriu Mareșalului Antonescu, solicitîndu-i ca Editura Fundațiilor Regale să-și respecte obligațiile contractuale cu privire la tipărirea și difuzarea Istoriei literaturii române de la origini pînă în prezent (1941).
Citește tot rezumatul cărții Mizantropul optimist... Acel document l-a transformat pe G. Călinescu într-un „antifascist” după 23 August 1944. Cel puțin așa l-au considerat membrii Partidului Comunist din România, care, printre altele, după arestarea lui Ion Antonescu, au acaparat discuția despre „democrație”. Numit director al ziarului Națiunea (autodeclarat „independent”), „divinul critic” a făcut confuzii între real și imaginar, punîndu-l pe Iuliu Maniu pe același plan cu Popa Tânda, personajul lui Ioan Slavici. Pentru asemenea comentarii, liberalii și țărăniștii l-au considerat „spaniol”, strecurînd totodată numeroase aluzii la insanitatea mintală a „pacientului” politic G. Călinescu. În 1946 și 1947, ilustrul cărturar nu a fost contestat, ci denigrat pentru că a respectat, uneori cu strictețe, normativele Partidului Național Popular, o sucursală a intelighenției procomuniste. Petre Constantinescu-Iași, Gh. Vlădescu-Răcoasă și Mihail I. Dragomirescu au fost desemnați de P.C.R. să pună la cale această diversiune. Cînd P.N.P. s-a „autodizolvat”, lui G. Călinescu și colegilor lui li s-a permis să recunoască faptul că și-au făcut datoria. Și, ca răsplată după dispariția P.N.P. și a oficiosului Națiunea, G. Călinescu s-a trezit că i se negase tacit dreptul de semnătură. În Mizantropul optimist. G. Călinescu și (de)stalinizarea României, George Neagoe reconstituie, în mare măsură, traseul pe care cel mai important critic literar român a ajuns să facă parte din organizațiile de masă patronate de P.C.R. Întîi simpatizant al Uniunii Patrioților (1944-1945), ficțiune planificată de Ștefan Foris, ulterior figura marcantă a Partidului Național Popular (1946-1949), G. Călinescu s-a arătat tot atît de impresionist în politică pe cît s-a dovedit a fi în exegeză. Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Mizantropul optimist?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Mizantropul optimist și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Mizantropul optimist scrisă de George Neagoe. Mizantropul optimist a apărut în anul 2015. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2015 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Mizantropul optimist este editura CARTEA ROMANEASCA - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura CARTEA ROMANEASCA aici. Cartea Mizantropul optimist face parte din categoria Istoria Romanilor. Este o carte groasă - trebuie să îți faci timp pentru ea - are 416 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Mizantropul optimist și, de asemenea, sperăm că autorul George Neagoe, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII MIZANTROPUL OPTIMIST PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE

0 secunde