Rezumat Stravezimea frumusetii - Paul Gherasim, Marius Pandele

Străvezimea transcendenței vii a lui Dumnezeu în trăirea satului românesc îi dă acestuia, pe lângă duhul unei adânci comuniuni, și pe acela al unei gândiri care unește în ea înțelegerea cu simțirea tainelor inepuizabile ale lumii și persoanelor unite cu Dumnezeu.
Citește tot rezumatul cărții Stravezimea frumusetii... „Echilibrul spiritului românesc, manifestat în exteriorizările lui mai pertinente, apare ca o armonie de o gamă deosebit de bogată care din punct de vedere estetic se remarcă printr-o grație incomparabilă, unită paradoxal cu seriozitatea. Portul, melosul, dânsul, casa de locuit sau locașul religios, sculptură și pictura ca podoabele lor, înfățișează această armonie și grație unică.” „Dacă echilibrul poate fi socotit un semn al înțelepciunii, al unei maturități spirituale, din îmbinarea grației și a seriozității răsare cuviință sau bună cuviință, cu alte cuvinte menținerea în limitele a ceea ce se cuvine și ferirea de ceea ce nu se cuvine, în care se manifestă aceeași putere a spiritului, sau aceeași înțelepciune că frumusețe văzută, în vorbe, în fapte, în comportamentul general. [...] Cuviința e o bună estetică a ființei umane, nedespărțită de etică. Poporul român e un estet al exteriorizării ființei umane.” „În toate creațiile artistice românești, e o grație, o poezie, o armonie, o gândire delicată a omului la om, a omului care se îmbracă expresiv pentru alții, sau împodobește expresiv un lucru util pentru altul, sau pentru comunitatea din care face parte, dând expresie celor mai delicate gânduri pe care le nutrește pentru cel pe care-l iubește, sau pentru comunitatea la care ține și în fața căreia vrea să se remarce. În împodobirea lucrurilor ce și le dăruiesc persoanele, a locasurilor folosite în comun, este exprimată o bogăție de sentimente și delicatețe umană, promovatoare de comuniuni, un respect și o prețuire nemărginită a omului, un efort de înălțare a vieții omenești în acest duh de delicată și profundă comuniune.” „Toate formele noastre de manifestare națională se resimt de prezența credinței creștine în ele, de simțul ei de taină și, în unire cu ea, de o moralitate curată și de un spirit de vie și delicată comuniune. [...] Țăranul român vede prezența și ocrotirea lui Dumnezeu în toate.” Pr. Dumitru Stăniloaie Fotografii de arhivă particulară sau arhiva de imagine a Muzeului Țăranului Român. Albumul este însoțit de vorbe ale țăranilor, culese de sociologul și etnograful Ernest Bernea. Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Stravezimea frumusetii?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Stravezimea frumusetii și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Stravezimea frumusetii scrisă de Paul Gherasim, Marius Pandele. Stravezimea frumusetii a apărut în anul 2016. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2016 (click ca să vezi lista cărților). Un aspect interesant despre cartea Stravezimea frumusetii este că se află în Top 100 cele mai populare cărți din România, fiind mai exact pe poziția 0 în preferințele cititorilor români. Editura la care s-a publicat cartea Stravezimea frumusetii este editura BIZANTINA - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura BIZANTINA aici. Cartea Stravezimea frumusetii face parte din categoria Arta Fotografica. Este o carte subțirică, are numai 75 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Stravezimea frumusetii și, de asemenea, sperăm că autorul Paul Gherasim, Marius Pandele, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII STRAVEZIMEA FRUMUSETII PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE

0 secunde