Rezumat Globalizare, democratie si terorism - Eric Hobsbawm

    „În această serie de studii, îndeosebi pe teme politice, am hotărât să mă opresc asupra a cinci zone care solicită în acest moment o gândire clară și informată: chestiunea generală a războiului și a păcii în secolul XXI; trecutul și viitorul imperiilor mondiale; natura și contextul în schimbare al naționalismului; perspectivele democrației liberale; și chestiunea violenței politice și a terorii.
Citește tot rezumatul cărții Globalizare, democratie si terorism... Cu toatele au loc pe o scenă a lumii dominată de două procese legate între ele: accelerarea enormă și continuă a capacității speciei umane de a schimba planeta prin intermediul tehnologiei și al activității economice și globalizarea.” Eric Hobsbawm      Fragment din volum:       „Așa cum se întâmplă cu statele, la fel și cu imperiile. Aici, de asemeni, Anglia și SUA sunt diferite. Imperiul - formal sau informal - constituite un element esențial atât pentru dezvoltarea economică a Angliei, cât și pentru puterea sa internațională. Nu așa a stat cazul cu SUA. Crucială pentru SUA a fost decizia inițială de a nu fi un stat printre alte state, ci un gigant continental, în cele din urmă cu o populație continentală. Pentru dezvoltarea sa, central era pământul, nu marea: SUA au fost expansioniste dintru început, dar nu în maniera imperiilor maritime de peste ocean, asemenea celor castilian și portughez din secolul al XVI-lea, celui olandez din secolul al XVII-lea și celui britanic, care puteau fi, și erau bazate pe state cu dimensiuni și populație modeste. Era mai degrabă ca Rusia, care se extinsese spre exterior peste câmpiile unui nucleu central în Moscova, până când a putut susține că se întinde „de la mare la marea strălucitoare", adică de la Marea Baltică la Marea Neagră și la Oceanul Pacific. SUA, fără un imperiu, tot ar continua să fie statul cu, de departe, cea mai mare populație în emisfera vestică și al treilea cel mai populat stat de pe glob. Până și Rusia, chiar dacă e redusă la ceea ce era înainte de Petru cel Mare, rămâne un gigant relativ, nu în ultimul rând din punctul de vedere al resurselor naturale disponibile pe vastul său teritoriu. Anglia, fără imperiul său, era și este doar o economie de talie mijlocie printre multe altele, și era conștientă de acest lucru atunci când guverna un sfert din pământul și populația lumii.     Ceea ce este și mai relevant, din cauză că economia britanică era în mod esențial legată de tranzacțiile economice globale, Imperiul Britanic constituia în multe privințe un element central în dezvoltarea economiei mondiale din secolul al XIX-lea." Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Globalizare, democratie si terorism?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Globalizare, democratie si terorism și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Globalizare, democratie si terorism scrisă de Eric Hobsbawm. Globalizare, democratie si terorism a apărut în anul 2016. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2016 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Globalizare, democratie si terorism este editura CARTIER - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura CARTIER aici. Cartea Globalizare, democratie si terorism face parte din categoria Politica. Este o carte ușor de citit, are doar 152 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Globalizare, democratie si terorism și, de asemenea, sperăm că autorul Eric Hobsbawm, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.
1 secunde