Rezumat Una din noi e de prisos - Sidonia Dragusanu

Una din noi e de prisos este al doilea roman publicat de Sidonia Drăgușanu, în 1946, după debutul cu Într-o gară mică (1934). Romanul este semnat cu pseudonimul "Catrinel" (pseudonimul sub care Sidonia le răspundea cititoarelor care-i scriau la rubrica Spune-mi secretul tău, în Revista Femeia și Căminul) și este scris în stil epistolar, complet diferit de romanul de debut.
Citește tot rezumatul cărții Una din noi e de prisos... Subiectul rămâne, însă, în sfera de interes a Sidoniei, tratând o prietenie feminină ce pornește de la pension, trece printr-o căsnicie chinuită, câteva flirturi și chiar un război mondial. Prin schimbul de scrisori între cele două prietene, Sidonia Drăgușanu reușește să creeze o interesantă pagină de istorie națională trăită chiar de personajele ei. Romanul a fost foarte bine primit de public în 1946. În scrisorile Aurorei se regăseau, probabil, multe femei ale epocii, care citeau rubrica susținută de Sidonia în Revista Femeia și Căminul. Așa că în 1947 a fost scoasă și ediția a 2-a la aceeași editură Vatra. 72 de ani mai târziu, în 2019, prin eforturile familiei, cel mai frumos roman al Sidoniei Drăgușanu va vedea lumina tiparului în ediția a 3-a.   Romanul ne poartă prin perioada interbelică, în sânul unei societăți patriarhale în care tânăra domnișoara Aurora visa să se mărite cu doctorașul de la pension, apoi prin viața de nevastă de provincie, în orașul port Turnu Măgurele și, în cele din urmă în Bucureștiul devastat de cutremurul cel mare din 1940, de rebeliunea legionară apoi de bombardamentele din război. E o cronică personală feminină, împletind povești de dragoste, gelozie și trădare cu istoria noastră dintr-o epocă zbuciumată, așa cum e și viața la 20-30 de ani. Sidonia Drăgușanu (1908-1971) s-a născut la București, a debutat în presă în 1933 și în proză în 1934. De-a lungul carierei a scris mai multe romane, piese de teatru care s-au jucat pe scenele țării până în anii '80 și cărți pentru copii. A avut emisiuni la radio și TV. Una din noi e de prisos e un carusel sentimental amețitor, care ne poartă prin viața unei femei, timp de 12 ani, și prin cele mai zbuciumate perioade ale istoriei noostre. Aurora pornește în aventura epistolară cu cea mai bună prietenă a ei de când era o fetișcând naivă, cu ochi alunecoși și inima zburdalnică - un pericol pentru toate femeile mature care vor să-și păstreze bărbații - și ajunge la rândul ei o femeie atentă la fiecare fluturare concurență de gene. Scrisorile ei sunt un frumos parcurs sufletesc al fetei necoapte care crește și devine femeia pârguită jinduită de mulți, dar dăruită numai aceluia care știe s-o culeagă. Dar chiar și atunci când se lasă „culeasa", în final, Aurora nu are parte de tihna pe care o visă. Pentru că în viața întotdeauna „cineva e de prisos", unii coboară pentru le lasă loc altora care urcă spre fericire - asta e secretul echilibrului în univers, constată Aurora - iar în dragoste, ca și în viață, nu poți fi niciodată sigur că odată ajuns la fericire n-o vei pierde a doua zi. - Dollores Benezic, www.dollo.ro    Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Una din noi e de prisos?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Una din noi e de prisos și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Una din noi e de prisos scrisă de Sidonia Dragusanu. Una din noi e de prisos a apărut în anul 2019. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2019 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Una din noi e de prisos este editura CARTILE TANGO - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura CARTILE TANGO aici. Cartea Una din noi e de prisos face parte din categoria Literatura Romana. Este o carte groasă - trebuie să îți faci timp pentru ea - are 324 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Una din noi e de prisos și, de asemenea, sperăm că autorul Sidonia Dragusanu, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.
0 secunde