Rezumat Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial - Lucian Boia

Lucian Boia, cu bine-cunoscutul său stil și desfășurând o demonstrație fără cusur, risipește o altă iluzie întreținută de istorici și acceptată ca un adevăr: credința că ar fi existat în anii Primului Război Mondial, în ciuda câtorva opinii divergente, îndeosebi în rândul oamenilor politici, o cvasiunanimitate în jurul „idealului național“, în sensul intrării României în conflict, împotriva Austro-Ungariei, pentru eliberarea Transilvaniei.
Citește tot rezumatul cărții Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial... Lectura sagace a presei din acea epocă, precum și a altor documente, multe dintre ele inedite, pe care istoricii „antantofili“ le-au ignorat cu bună știință, demonstrează că o parte însemnată a elitei politice și intelectuale românești a avut o altă opțiune. Vom descoperi în această carte cine au fost „germanofilii“, care le-au fost argumentele, cum au acționat în timpul ocupației germane și cum au supraviețuit politic și intelectual după triumful oarecum neașteptat al adversarilor lor. „Am preluat termenul de «germanofili», lansat în perioada neutralității, atunci cu înțeles net peiorativ, pe care îl folosesc însă fără nici o conotație devalorizantă sau valorizantă, relativizându-l, de altfel, și nuanțându-l, prin punerea între ghilimele. Nuanțarea și relativizarea se recomandă din mai multe motive. Mai întâi, chiar dacă o bună parte dintre «germanofili» – dar nu toți – erau de formație germană și în principiu înclinați spre Germania sau spre Austria, motivul principal care-i anima nu era atât atașamentul față de Puterile Centrale, cât teamă de Rusia; erau mai mult «rusofobi» decât «germanofili». În al doilea rând, printre «germanofili», opțiunea neutralității întrunea mai multe adeziuni decât varianta intrării în război, alături de Puterile Centrale. Intensitatea manifestărilor e de asemenea foarte diferită: sunt «germanofili» care-și asumă categoric opinia, alții care se exprimă prudent sau echivoc, alții care tac pur și simplu. Ceea ce-i așază pe toți în aceeași categorie nu e atât soluția aleasă, cât varianta respinsă: nu vor război împotriva Puterilor Centrale.“ (Lucian BOIA)

Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial scrisă de Lucian Boia. Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial a apărut în anul 2014. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2014 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial este editura HUMANITAS - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura HUMANITAS aici. Cartea Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial face parte din categoria Istoria Romanilor. Este o carte groasă - trebuie să îți faci timp pentru ea - are 424 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial și, de asemenea, sperăm că autorul Lucian Boia, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII GERMANOFILII. ELITA INTELECTUALA ROMANEASCA IN ANII PRIMULUI RAZBOI MONDIAL PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE

0 secunde