Rezumat Carte de identitati - Florina Pirjol

Intrat în ultimul deceniu și în vocabularul critic romînesc, termenul de autoficțiune – seducător, imprecis și scandalos de cuprinzător – a ajuns să denumească orice deviație autobiografică pe care autorul, încă reticent la propunerea de a spune un „eu” răspicat, în epoca individualismului democratic, alege s-o manevreze atunci cînd vrea să se mute cu arme și bagaje (referențiale, în măsura în care referința mai reprezintă o certitudine) în interiorul ficțiunii sale.
Citește tot rezumatul cărții Carte de identitati... Pornind de la un istoric al conceptului, definit și comentat pînă la suprasaturație, eseul de față își propune o radiografie a fenomenului în spațiul romînesc, cu un zoom pe cîteva dintre textele reprezentative ale generației 2000. Dar pentru a înțelege specificul autoficțiunii romînești – fie că este vorba despre repere validate canonic, cum sînt Exuvii sau Orbitor, fie despre textele mai fragile și mai polemice ale autoficționărilor Adrian Șchiop, Ionuț Chiva, Claudia Golea, Cecilia Ștefănescu, Alexandru Vakulovski, Dragoș Bucurenci ș.a. – a fost nevoie de o recuperare a rădăcinilor scriiturilor cu miez autobiografic pe teren autohton, de la scrierile reprezentanților Școlii de la Tîrgoviște pînă la Radu Cosașu. A rezultat o Carte de identitați volatile și fărîmițate, precum eul care se deghizează, în era consumului extatic, într-o multitudine de ipostaze, imposibil de clasificat sau de clarificat.   „Florina Pîrjol are, dincolo de foarte bună ei situare în interiorul literaturii romine postbelice, un real talent de critic literar. Judecata ei e mătură, bazată pe un fundal cultural remarcabil. Apreciez că raza privirii critice înregistrează, în aria prozei tinere, foarte multe dintre cărțile apărute, dovedind, dincolo de profesionalism, pasiune pentru literatură. Și asta chiar dacă, asemenea altor congeneri, și ea prevede moartea acestei arte. E surprinzător pentru mine acest diagnostic tocmai pentru că vine din partea unei cunoscătoare rafinate a literaturii.” (Andrei Bodiu)   „Cartea Florinei Pîrjol reprezintă, fără îndoială, prima abordare temeinică a celui mai semnificativ fenomen literar postrevoluționar: invazia autobiografismului sub diversele lui forme, specii și nuanțe. Cu o surprinzătoare maturitate, autoarea discerne iute între soluții, sesizează prompt slăbiciunile efortului argumentativ, fie el cauționat de nume celebre, probează o mare familiaritate cu noțiunile și conceptele pe care puțini le stăpînesc, știe să interogheze și să situeze corect problema. Și, mai presus de toate, e în posesia unui limbaj critic suplu și expresiv, ale cărui performanțe stilistice îți dau o deplină satisfacție de cititor.” (Eugen Negrici) Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Carte de identitati?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Carte de identitati și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Carte de identitati scrisă de Florina Pirjol. Carte de identitati a apărut în anul 2014. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2014 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Carte de identitati este editura CARTEA ROMANEASCA - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura CARTEA ROMANEASCA aici. Cartea Carte de identitati face parte din categoria Literatura Romana. Este o carte rezonabil de groasă - are 272 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Carte de identitati și, de asemenea, sperăm că autorul Florina Pirjol, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII CARTE DE IDENTITATI PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE

0 secunde