Rezumat Unificarea dreptului obligatiilor civile si comerciale - Marian Nicolae

În momentul codificării dreptului comercial și al transformării sale dintr-un drept de clasă (ius mercatorum) într-un drept al comerțului (ius mercăturae), soarta sa a fost pecetluită, dreptul comercial fiind anexat și subordonat dreptului civil (Thaller), pierzându-și definitiv autonomia oricum relativă, astfel încât distincția dintre obligațiile civile și cele comerciale a devenit doar una pur formală, arbitrară, fără o bază reală, substanțială: „Actul de comerț tipic nu există” (Bolaffio).
Citește tot rezumatul cărții Unificarea dreptului obligatiilor civile si comerciale... Noul Cod civil a desăvârșit unificarea dreptului obligațiilor civile și comerciale, pecetluind destinul dreptului comercial modern (codificat). Murind, dreptul comercial și-a celebrat propriul triumf (Ascarelli, Roppo). Lucrarea Unificarea dreptului obligațiilor civile și comerciale constituie prima analiză – istorică, teoretică și practică – aprofundată și sistematică a apariției, expansiunii și extincțiunii dreptului comercial modern român, din momentul codificării sale în veacul al XIX-lea și până în momentul desăvârșirii unificării dreptului obligațiilor în secolul al XX-lea, prin Noul Cod civil. Ca structură, lucrarea este compusă din două părți principale: prima este dedicată regimului obligațiilor civile și comerciale în sistemul Codului civil din 1864 și al Codului de comerț din 1887; a doua este dedicată regimului unitar al dreptului obligațiilor în sistemul Noului Cod civil din 2009. După 1 octombrie 2011 nu se mai poate deloc vorbi de drept comercial ca drept autonom din punct de vedere legislativ și nici că drept autonom din punct de vedere științific și didactic (administrativ). Și dacă unii autori mai vorbesc, scriu și/sau predau „noul” drept comercial, nu înseamnă că acesta și există. Dimpotrivă, între „noul” drept comercial și dreptul aplicabil activităților economice și altor activități profesionale nu este vorba, în realitate, de nicio legătura conceptuală și nici de existența vreunei filiații genetice ori de altă natură. Unificarea dreptului obligațiilor civile și comerciale nu doar repune în discuție diviziunea dreptului privat și distincția dintre acesta și dreptul public, ci provoacă și schimbarea organizării judiciare, unificarea competenței jurisdicționale și a procedurii de judecată a litigiilor dintre profesioniști și/sau neprofesioniști, determinând, totodată, schimbări majore, profunde, în cadrul sistemului însuși al științelor juridice și, mai ales, în formarea și structura disciplinelor din învățământul juridic românesc, care trebuie nu numai refondate, ci și reamenajate, reconstruite și, astfel, revitalizate. Lucrarea Unificarea dreptului obligațiilor civile și comerciale se adresează deopotrivă teoreticienilor și practicienilor dreptului, masteranzilor și doctoranzilor, inclusiv studenților în drept care doresc să aprofundeze cunoștințele în materia obligațiilor și contractelor, dar și pe cele aparținând teoriei generale a dreptului în general și a dreptului civil în particular. Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Unificarea dreptului obligatiilor civile si comerciale?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Unificarea dreptului obligatiilor civile si comerciale și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Unificarea dreptului obligatiilor civile si comerciale scrisă de Marian Nicolae. Unificarea dreptului obligatiilor civile si comerciale a apărut în anul decembrie . O mulțime de cărți bune au apărut în anul decembrie (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Unificarea dreptului obligatiilor civile si comerciale este editura UNIVERSUL JURIDIC - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura UNIVERSUL JURIDIC aici. Cartea Unificarea dreptului obligatiilor civile si comerciale face parte din categoria Carte Juridica. Este o carte 724 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Unificarea dreptului obligatiilor civile si comerciale și, de asemenea, sperăm că autorul Marian Nicolae, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII UNIFICAREA DREPTULUI OBLIGATIILOR CIVILE SI COMERCIALE PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE

0 secunde