10 Biblioteci interesante din lumea întreagă

GoodRead.ro îți prezintă 10 biblioteci interesante care te vor uimi și poveștile acestora care te vor impresiona. Toate au un singur scop: să împărtășească oamenilor dragostea pentru lectură 🙂

1. Biblioteca de pe plajă

Soare. Nisip. Bibliotecă. Nu prea se potrivesc aceste cuvinte, dar rezultatul este unul minunat pentru sutele de turiști care aleg să-și petreacă vacanțele pe malul Mării Negre de pe litoralul bulgar, în Albena. Biblioteca are peste 2500 de cărți în 10 limbi. Oricine poate lua gratuit câte o carte pe care să o citească și chiar să lase o carte în bibliotecă pentru a crește stocul de cărți. Poate cea mai relaxantă bibliotecă din lume 😀

biblioteca-pe-plaja

2. Bibliotecă în autobuz

Undeva în Brazilia, oamenii care călătoresc cu autobuzul pot citi și chiar împrumuta acasă cărțile expuse într-o mini-bibliotecă improvizată care are în jur de 15 cărți. Nu se ține evidența cărților împrumutate:)

biblioteca-autobuz

3. Bibliotecă în cutia poștală

În 2009, americanul Rick Brooks a venit cu ideea de a construi o mini-bibliotecă în fața casei sale, într-o cutie de lemn, unde a pus câteva zeci de cărți. „Little Free Library” a devenit între timp o mișcare globală, construindu-se peste 25.000 de astfel de mini-biblioteci de către voluntari care au în comun dragostea pentru lectură și nobilul scop de a o transmite mai departe comunităților în care trăiesc.

biblioteca-cutie-postala

4. Bibliotecă în cabina telefonică

Când în micul orășel Westbury-sub-Mendip din Marea Britanie, British Telecom a decis să desfințeze cabina telefonică, câțiva cetățeni au venit cu ideea de a o salva și de a o transforma într-o bibliotecă. Aceasta are peste 100 de cărți, CD-uri și DVD-uri educaționale ce pot fi împrumutate de trecători. De asemenea, dacă ai găsit o carte pe care nu ai citit-o, o poți lua și înlocui cu alta.

biblioteca-cabina-telefonica

5. Măgărușul bibliotecă sau bibliomăgărușul

În 2009, Universitatea Valle del Momboy din Venezuela, a venit cu ideea de a construi bibliomăgărușul, care are ca scop distribuirea cărților pentru copiii de la sate care au acces mai greu la educație.

biblioteca-magarus-magar

6. Biblioteca navetă

În 2013, într-un cartier din New York, a apărut această ciudată bibliotecă stradală care a inovat prin forma sa deosebită. Cărțile sunt astfel protejate de fenomenele meteo, iar trecătorii se pot strecura ușor în interior pentru a-și alege o carte.

biblioteca-cabina

7. Bibliotecă în aer liber

Cele 12 rafturi imense au fost proiectate de italianul Massimo Bartolini pentru un festival de artă. Cărțile sunt oferite spre vânzare pentru a susține activitatea a două biblioteci publice.

biblioteca-in-aer-liber

8. Biblioteca în formă de cărți

Chiar dacă în interior este o bibliotecă convențională, designul clădirii este complet deosebit. Biblioteca se găsește în Kansas.

biblioteca-cladire

9. Biblioteca tanc

Designerul activist Raul Lemesoff, a conceput o bibliotecă mobilă în formă de tanc numită: „Armă de distrugere în masă”.  Viziunea artistului este de a contribui la pace prin literatură. Biblioteca sa numără peste 900 de volume și se plimbă cu aceasta prin cele mai mari centre orășenești din Argentina.

biblioteca tanc

10. Biblioteca pe roți

Antonio La Cava, un profesor italian pensionat, s-a decis că după 42 de ani petrecuți în învățământ, nu se poate retrage de tot și că vrea să-și ducă misiunea de a împărtăși dragostea pentru lectură copiilor mai departe. Astfel, în 2003 a cumpărat o motocicletă pe care a transformat-o într-o bibliotecă cu peste 700 de cărți.

biblioteca-pe roti

Ți-a plăcut articolul? Noi îl iubim! E minunat să vedem atâția oameni dedicați care iubesc lectura și fac tot posibilul pentru a transmite mai departe dragostea pentru carte.

Alătură-te și tu! Distribuie și acest articol prietenilor tăi 🙂

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.