ecdl2 „e-Bibliotecar. Aptitudini pentru bibliotecarul modern” este denumirea proiectului la care vor participa 10 Biblioteci Publice din România. Programul, care urmăreşte dezvoltarea şi certificarea competenţelor digitale pentru 1000 de bibliotecari şi personal auxiliar, este implementat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) în parteneriat cu ECDL ROMÂNIA (European Computer Driving Licence).

Bibliotecile Judeţene participante la proiect sunt cele din Bihor, Brăila, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Sălaj, Sibiu, Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Centrul Operaţional ANBPR.

„Prin dobândirea de noi cunoştinţe şi aptitudini în domeniul IT, biblioteca publică îşi va putea creste numărul de utilizatori, iar funcţia de informare, documentare şi cercetare a bibliotecilor va putea fi completată de o paleta întreagă de servicii adiţionale moderne.”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de ECDL România.

Scopul proiectului este acela „de a promova extinderea serviciilor de acces public la cunoştinţe, dezvoltare şi certificare a competentelor digitale la nivelul bibliotecilor publice.”

Bibliotecile publice din România vor deveni centre informaţionale complexe

„Nevoia actuală de informaţie şi creşterea gradului de utilizare a tehnologiei schimbă substanţial modelul tradiţional al serviciilor bibliotecii publice. În prezent, bibliotecile lucrează pentru a deveni centre informaţionale complexe, centre de educaţie permanente. Prin creşterea competenţelor personalului de bibliotecă în utilizarea mijloacelor IT&C, ANBPR şi ECDL ROMANIA doresc să contribuie astfel la actualizarea şi modernizarea ofertei de servicii adresate publicului larg şi la repoziţionarea bibliotecarilor în relaţia cu utilizatorii.”, se notează în comunicat.

Permisul European de Conducere a Computerului  sau ECDL România

ECDL_Programmes_LogoECDL – Permisul european de conducere a computerului ( European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări şi numără până în prezent 13 milioane de persoane înregistrate în program, potrivit site-ului oficial.

Avatar
Autor: Iulia Drăghici
Iulia e Redactor Activ
Redactor de 2048 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Iulia Drăghici