14017775_1208413532542804_350068265_n

 1. Cartea “Călătoriile lui Gulliver” a descris dimensiunea și viteza de rotație a lunii și sateliților cu 100 de ani înainte ca aceasta să o fi făcut astronomii.
 2. Dj.R.R.Tolkin a dactilografiat trilogia „Stăpânul Inelelor” doar cu două degete.
 3. Capodoperele unuia dintre cei mai populari autori contemporani – Paulo Coelho- sunt complet interzise în Iran. Autoritățile însă nu s-au prea deranjat să explice de ce.
 4. “Robinson Crusoe” este considerat primul roman în limba engleză.
 5. Franz Kafka înainte de moartea sa a cerut prietenului său Max Brod, să ardă toate lucrările lui. “Castelul”, “Proces” și “America” au fost publicate împotriva voinței scriitorului.
 6. Cea mai vândută carte în Marea Britanie din toate timpurile – “50 de nuanțe de gri”
 7. Vladimir Nabokov a scris “Lolita” într-un carnet de notițe în timp ce călătorea prin America pentru colecționarea de fluturi. Soția acestuia – Vera, a obstucționat arderea schițelor acestui roman.
 8. „Alice în Țara Minunilor” a fost interzisă în China din cauza prezenței animalelor care vorbesc.
 9. Charles Dickens a scris “ A Cristmas Carol” timp de 6 săptămâni.
 10. Prima traducere din Hamlet în limba rusă a fost efectuată de scriitorul rus Alexander Sumarokor.
 11. Charles Dickens avea ca hobby… hipnoza. Nu de puţine ori a încercat s-o adoarmă astfel pe soţia sa.
 12. Oscar Wilde şi-a petrecut doi ani în închisoare pentru… sodomie.
 13. Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru că nu-i ajungeau banii.
 14. Biblia (în varianta King James) conţine 810.697 de cuvinte.
 15. Alexandre Dumas a deschis, în Paris, primul local în care se găteau frigărui. I-a venit această idee după ce-a călătorit prin Caucaz.
 16. Aproape două milioane de oameni au luat parte la ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885.
 17. Bogdan Petriceicu Haşdeu şi-a început cariera literară, scriind în limba rusă.
 18. Camil Petrescu s-a oferit voluntar să plece pe front şi a fost respins în repetate rânduri din cauza constituţiei sale astenice.
 19. Cea mai scumpă carte vândută vreodată a fost un exemplar din Canterbury Tales de Chauser din 1477. Aceasta a fost scoasă la licitaţie în 1998 şi vândută cu peste 4,6 milioane de lire sterline.
 20. Charles Dickens dormea şi scria întotdeauna cu faţa spre nord.
 21. Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mână tot romanul Război şi Pace. De 7 ori!
 22. Don Quixote este cel mai bine vândut roman din lume. Până în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe listă ar fi Povestea a două oraşe, de Charles Dickens.
 23. Ferma Animalelor de George Orwell a fost cenzurată în U.R.S.S. şi refuzată iniţial în Marea Britanie la sfatul unui ofiţer care, s-a dovedit mai târziu, a fi spion sovietic.
 24. În 1939 scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul conţinând litera e.
 25. În fiecare an în Statele Unite se publică peste 50.000 de titluri noi.
 26. În S.U.A. în fiecare secundă sunt cumpărate 57 de cărţi.
 27. În timpurile în care Marquez abia îşi începea cariera de scriitor, de multe ori nu avea bani pentru chirie, şi nu de puţine ori, a fost nevoit să înnopteze în bordeluri.
 28. James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie şi hidrofobie, adică îi era frică de câini, fulgere şi apă.
 29. Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din Pădurea Spânzuraţilor inspirându-se din viaţa familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidelă a fratelui său, Emil, spânzurat la Ghimeş în 1917.
 30. Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck, Despre şoareci şi oameni, a fost mâncat de un câine.
 31. Până în prezent, s-au scris mai bine de 20.000 de cărţi despre şah.
 32. Prima Biblie în limba eschimoşilor a apărut la Copenhaga în 1744.
 33. Primul dicţionar în engleză a fost scris de Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca să-l termine.
 34. Romanul Anna Karenina are peste 800 de pagini, dar a fost publicat iniţial sub forma unui foileton.
 35. Cu excepţia lui William, toţi membrii familiei Shakespeare au fost analfabeţi.
 36. În Mizerabilii, Victor Hugo foloseşte o frază lungă de 823 de cuvinte.
 37. Să ucizi o pasăre cântătoare este singurul roman scris de Harper Lee. Cu toate acestea a câştigat premiul Pulitzer şi a stat timp de 88 de săptămâni pe lista best seller-urilor.
 38. Scriitorul şi omul politic român Ion Ghica a fost guvernator al insulei Samos (unde a trăit Pitagora).
 39. Toţi banii obţinuţi de James M. Barri de pe urma cărţii Peter Pan au fost donaţi unui spital.
 40. Vocabularul unei persoane normale este format din 5-6.000 de cuvinte.
 41. William Shakespeare s-a căsătorit la 18 ani cu Anne Hathaway, care avea 26 de ani şi era însărcinată în trei luni.
 42. Există o serie de scriitori care obişnuiau să scrie stând în picioare. Printre aceştia se numără: Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Lewis Carroll, Vladimir Nabokov şi Philip Roth.
 43. Cel mai mare creier din lume (al unei persoane normale) i-a aparţinut scriitorului rus Ivan Turgheniev. Creierul acestuia cântărea aproape două kilograme.
 44. Ziua de 23 aprilie a fost aleasă drept Ziua Internațională a Cărții datorită faptului că este data în care au murit câțiva dintre cei mai importanți autori ai literaturii universale. Printre aceștia se numără Miguel de Cervantes, William Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega.
 45. Primele cărți imprimate nu aveau trecut pe ele numele autorului și nici titlul operei. Coperta era o operă de artă de sine stătătoare și era decorată, în unele cazuri chiar cu aur.
 46. Japonezii au un cuvânt care înseamnă „să cumperi o grămadă de cărți, pe care apoi să nu apuci să le citești”. Cuvântul e „tsundoku”.
 47. „Bibliosimia” este un termen atribuit plăcerii de a mirosi cărți vechi.
 48. Oamenii care citesc sunt de două ori mai puțin probabil să dezvolte Alzheimer. Asta pentru că cititul antrenează și îmbunătățește memoria.
 49. Se estimează că 14 cuvinte noi sunt înglobate în limba engleză zilnic.
 50. „Şi vremea e ca să ucizi”, romanul de debut al lui John Grisham, a fost refuzat de 28 de ori înainte de-a fi publicat.
 51. Este prezis ca în trei ani 75% dintre cărți vor fi vândute în mediul online și doar 25% în librării.
 52. Locuitorii Islandei citesc mai multe cărți per om decât în oricare altă țară.
 53. Fostul președinte american , Theodore Roosevelt , citește o carte pe zi.
 54. Top 3 cele mai citite cărți: The Holy Bible, Quotations from Chairman Mao Tse-Tung and Harry Potter.
 55. Honore de Balzac adora cafeaua – în decursul unei zile el consuma circa 50 de ceşti de cafea tare, turcească. Dacă nu avea posibilitatea să fiarbă cafeaua, scriitorul sfărâma nişte boabe şi le mesteca.
 56. Alfabetul cambodgian are 74 de litere.
 57. În Spania se publică anual mai multe cărţi decât au fost traduse în toate ţările arabe în ultimi 500 de ani.
 58. Romanul Mândrie şi prejudecată de Jane Austen s-a numit iniţial Primele impresii.
 59. Romanul lui Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut, conţine aproximativ 1,7 milioane de cuvinte.
 60. Voltaire leşina ori de câte ori mirosea trandafiri.
 61. Emily Dickinson, cea mai mare poetă a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vieţii ei. Ieşea arareori din casă, iar majoritatea membrilor familiei sale nu ştiau că ea scrie.
 62. Monstrul din romanul Frankestein scris Mary Shelly nu are nume, deşi scriitoarea obişnuia să-i spună Adam.
 63. Poetul englez Byron (1788-1824) era într-atât de îndrăgostit de civilizaţia elenă, încât s-a dus în Grecia să lupte împotriva turcilor în războiul grec pentru independenţă. Acolo s-a procopsit cu o răceală care i-a fost fatală. Grecii îl consideră un erou naţional.
 64. Prima carte scrisă de L. Frank Baum avea ca subiect creşterea găinilor.
 65. Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani. Nu a fost însă singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatăl cât şi fratele său şi sora sa s-au sinucis.
 66. La 8 ani după ce-a câştigat National Book Award, scriitorul Jerzy Kosinski şi-a retrimis cartea sub un alt nume şi titlul mai multor edituri, pentru a testa editorii. Nu mică i-a fost suprinza când a fost refuzat de toţi (27 în total), inclusiv de editura care-l publicase în prealabil.
 67. Byron suferea de ‘nebunie afectivă’. În timpul şederii în Veneţia se zvoneşte că ar fi avut în jur de 250 de amante. Într-un an.
 68. Alexandru Odobescu s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de o femeie cu treizeci de ani mai tânără decât el.
 69. Lev Tolstoi a suferit de cazuri grave şi frecvente de depresie, şi, în cele din urmă, a devenit un ascet rătăcitor în cursul vieţii sale octogenare. Tragic, el a murit după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie, plecând în mierzul nopţii şi în mijlocul iernii spre gară.
 70. Edgar Allan Poe a intrat la Universitatea din Virginia la vârsta de 17 ani. În primul an, însă, şi-a pierdut toată bursa la pariuri şi a fost dat afară.
 71. Iulia Haşdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, a fost un copil-minune care la 11 ani a absolvit Colegiul Naţional Sfântul Sava şi, in paralel, Conservatorul de muzică din Bucureşti, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reuşit să publice un volum de poezii în franceză.
 72. Prima povestire poliţistă scrisă vreodată i-a aparţinut lui E.A. Poe. În Crimele din Rue Morgue, acesta îl introduce pe detectivul Auguste C. Dupin.
 73. Autorul romanului Robinson Crusoe şi-a schimbat în 1703 numele din Foe în Defoe. În 1896 J.M. Coetzee a scris un roman intitulat Foe în care continuă acţiunea din Robinson Crusoe.
 74. Primul scriitor care a terminat (l-a dictat, de fapt) un roman la o maşină de scris a fost Mark Twain.
 75. Lermontov, celebru pentru poemul său Demonul, a murit la doar 27 de ani în urma unui duel.
 76. James Joyce şi-a petrecut şapte ani din viaţă scriind romanul Ulisse.
 77. Doar doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură au refuzat să-l ridice: Boris Pasternak şi J.P. Sarte. Primul sub presiunea autorităţilor sovietice, iar cel din urmă, pentru că nu dorea să-i fie asociat numele cu o instituţie. Interesant este şi fapt că premiul respectiv consta în câteva sute de mii de dolari.
 78. William Shakespeare a inventat peste 1.700 de cuvinte.
 79. Fantomele apar în patru piese de teatru shakespeariene: Iulius Cezar, Hamlet, Richard al III-lea şi Macbeth.
 80. Până să ajungă unul dintre cei mai bogaţi scriitori ai vremii, Jack London a trăit în sărăcie, schimbând mai multe slujbe: fermier, vânzător de ziare, marinar, pirat, căutător de aur ş.a.m.d. Din pricina vagabondajului a ajuns de mai multe ori la închisoare.
 81. Bogdan Petriceicu Haşdeu a fost atât de îndurerat de moarte fiicei lui încât s-a îndreptat spre spritism. Se spune că planul palatului pe care i l-a ridicat mai apoi fiicei i-ar fi fost dictat în timpul şedinţelor de spiritism de către Iulia.
 82. În ultimii 12 ani din viaţă, Casanova a lucrat ca bibliotecar.
 83. Prizonierii din Brazilia îşi pot reduce sentinţa dacă se apucă de citit cărţi. Pentru fiecare carte citită li se scad 4 zile din sentinţă. Din păcate, nu li se pot scădea mai mult de 48 de zile într-un an.
 84. Walt Whitman, Edgar Allen Poe, Henry David Thoreau, Rudyard Kipling, Mark Twain şi Beatrix Potter şi-au publicat singuri cărţile.
 85. Lewis Carroll suferea de vreo 20 de boli diferite. Există printre exegeţi suspiciunea că el ar fi fost de fapt Jack Spintecătorul.
 86. Marin Preda nu scria niciodată cu pixul sau creionul. Scria cu un stilou cu peniţa de aur, care după moartea lui nu a mai funcţionat niciodată. Peniţa era tocită mai mult într-o parte şi pentru a scrie cu el trebuia să ştii cum să îl ţii şi în ce poziţie să îl apleci, dar nimeni nu a reuşit să îl facă să scrie.
 87. Scriitorul belgian Georges Simenon este unul dintre cei mai prolifici autori. Timp de mai multe zeci de ani, obişnuia să termine o carte la fiecare 11 zile. A publicat peste 530 de cărţi, majoritatea sub pseudonim.
 88. Cea mai bine vândută carte din sec. al XV-lea este un roman erotic numit Povestea a doi iubiţi, scris de Papa Pius al II-lea.
 89. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură este Rudyard Kipling, la 42 de ani.
 90. Cel mai bătrân laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a fost Doris Lessing, la 88 de ani.
 91. John Keats avea doar 1,5 metri înălţime, la fel ca şi William Blake.
 92. Vârsta medie a laureaţilor Premiului Nobel pentru Literatură este de 64 de ani.
 93. Monumente ridicate în cinstea poetului ucrainian Taras Shevchenko se găsesc în peste 1.200 de locuri din lume. Majoritatea, bineînţeles, se află în Ucraina.
 94. Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul său roman Un veac de singurătate să fie ecranizat.
 95. În întreaga sa carieră de pilot, Saint-Exupéry a suferit 15 accidente aviatice.
 96. În poemul său, Paradisul Pierdut, John Milton foloseşte peste 8.000 de cuvinte diferite.
 97. Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe. Aceasta stătea la o casă depărtare de Mark Twain.
 98. William Faulkner a muncit câţiva ani ca poştaş, până când s-a descoperit că el arunca scrisorile nelivrate în coşul cu gunoi.
 99. Fyodor Dostoevsky era un cartofor împătimit şi adeseori scria pentru a-şi putea plăti datoriile.
 100. Casanova a scris 42 de cărţi. Printre acestea se numără o traducere a Iliadei în italiană, câteva cărţi de istorie, una de science fiction în care anticipează avionul, televizorul şi maşina şi 12 volume de memorii.
 101. Jack London este considerat ca fiind primul scriitor care a devenit bogat exclusiv de pe urma cărţilor sale. Asta după ce a fost refuzat de nu mai puţin de 600 de ori şi era să se lase de scris după ce a primit doar 5 dolari pentru prima sa povestire acceptată.

 

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!