15 semne ca eşti dependent de cărți

sursa foto: The Guardian fotograf:  Andrew Fox/Andrew Fox/Corbis

sursa foto: The Guardian
fotograf: Andrew Fox/Andrew Fox/Corbis

Lumea ta se învârte în jurul cărților. Știu. Şi a mea! Cărțile sunt grozave, sunt o altă lume plină de aventuri, de emoții. Nu-i de mirare că dau dependență: senzația pe care ți-o dau în timp ce citești, mirosul lor… Însă, cărțile sunt un viciu pozitiv!

Cum se manifestă această dependență? Megan Quibell – dependentă de cărți cu acte-n regulă și jurnalistă la The Guardian a întocmit o listă cu cele mai frecvente 15 simptome ale dependenței de cărți.

1. Peste 90% din orice wishlist (listă de dorințe, într-o traducere mot-a-mot) pe care îl faci indiferent de ocazie (Crăciun, ziua ta de naștere, etc.) este ocupat de cărți. Cine are nevoie de haine, parfumuri, cosmetice, gadget-uri, ş.a.m.d? În plus, dacă intri într-o pleci cu cel puțin 5 cărți în plus față de ce îți puseseși în minte să cumperi!

2. Atunci când asiști la o discuție despre un film făcut după o carte, tot ce poți spune este: “Cartea a fost de un milion de ori mai bună! Filmul nici măcar nu a adus vorba de asta, au schimbat aia, nu au folosit citatul ăsta, etc., etc., etc.”.

3. Camera ta e plină de rafturi pentru cărți, postere și alte imagini cu cărți, și nu cu postere cu trupa favorită sau vreun film ori vreun animal!

4. Că tot veni vorba de camera ta! Cărțile nici nu mai au loc pe rafturi! Au invadat podeaua, biroul, șifonierul și patul – oricum cine avea nevoie de ele?

5. Majoritatea copiilor voiau să fie cântăreți, fotbaliști, doctori, asistente medicale, super-eroi – și se îmbrăcau ca atare! Tu, în schimb purtai haine normale, la care asortai un caiet pe care-l purtai subraț. Şi când toți te întrebau “ce vrei să te faci când vei fi mare”, le răspundeai “scriitor” – de parcă nu era evident!

6. Unii dintre prietenii tăi nu sunt “reali” – în termenii celor care nu sunt dependenți de cărți. Sunt personajele cărții tale preferate. Şi nici idolii tăi nu sunt cântăreți, actori, filantropi, etc. Sunt scriitorii – pe care-i vezi drept niște zei ce controlează destinele personajelor tale preferate.

7. Unele cărți poate te fac să te temi sau să plângi, în sinea ta. Însă tot ele te fac mai fericit decât orice altceva! După ce le termini, te simți de parcă ai avea inima frântă, iar golul din suflet nu mai poate fi umplut de altceva. Până când dai de altă carte…

8. Toți apelează la tine pentru sugestii de lectură. La cine să apeleze dacă nu la tine, care citești mai mult decât muritorii de rând?

9. Poți aborda orice subiect de discuție bazându-te pe ce ai citit în cărți.  “Da, tranzacțiile on-line sunt periculoase. Ar fi mult mai ușor dacă ne-am depozita banii la Gringotts – ca în Harry Potter”. “Pe iubitul tău îl cheamă Eddie? E genial în Academia Vampirilor!”

Pe lângă astea, mai ai și câte un citat pregătit pentru orice situație!

10. Nu ai vise normale: visezi lumi pe care le-ai vizitat prin intermediul cărților, te întâlnești cu personaje, te confrunți cu situații întâlnite în lectură.

11. Ai face absolut orice dacă ai putea trăi în cartea preferată cel puțin pentru o zi!

12. Plănuiești să îți numești copii și animalele de companie după personajele favorite: Hermoine, Augustus, Luna, Magnus, Sherlock…

13.  Atunci când citești ignori ce se întâmplă în jurul tău. Trebuie să fii strigat(ă) de vreo 5 ori pentru a răspunde – ori eşti prea adâncit(ă) în lectură, ori ai stat până târziu să termini cartea.

14.  Atunci când ai ceva important de făcut, plănuiești un mic sistem de recompense: pentru fiecare etapă trecută, ai dreptul la un capitol din cartea pe  care o citești în prezent!

15. Dacă ar fi să îngheţi de frig și ar trebui să faci focul, mia degrabă ți-ai arde hainele, pantofii, orice altceva – numai cărțile nu!

Voi ce simptome ați bifat?

Website Comments

POST A COMMENT.