5 scriitori francezi de neratat

Literatura franceză, cea mai prolifică, cu precădere de la Iluminism până în prezent, a oferit universalității incontestabile genii și cutremurătoare capodopere, care au zdruncinat din temelii multe din pseudo-axiomizările literaturii.

1_77

Nu voi vorbi aici despre epocile de avânt literar, care au coincis cu marile transformări din epocile Iluminismului, Naturalismului, Simbolismului, Parnasianismului și Modernismului, preferând să vă fac cunoștință cu cinci mari genii din epoca Postmodernismului.

16992

1. Pascal Bruckner.

Născut la Paris în anul 1948, romancierul și eseistul francez, este cultivatorul acelei dulci ”comodități a incomodității”. Stilul său, omogenizat într-o lipicioasă mixtură a extremelor, dezgroapă lucrurile înhumate de alții ca pe un secret ce poate duce cu gândul la sacrilegiu, inchiziție și nodul gordian al sentimentelor înnegurate.

Dualismul lăuntric își găsește în creațiile lui Bruckner nesperata posibilitate a metisajului, nu ca o justificare a continuei oscilașii, ci ca o cale mai facilă de acceptare a schimbătoarei firi a noului homo sapiens.

În capodopere precum ”Luni de fiere”, ”Hoții de frumusețe”, ”Tentația inocenței” sau ”Noua dezordine amoroasă”, Pascal Bruckner dă dovadă de o maiestuoasă viziune literară, care acaparează încă de la primul rând.

video-l-interview-ma-vie-mon-oeuvre-d-eric-emmanuel-schmitt

2. Eric-Emmanuel Schmitt

Născut la 28 martie 1960, Eric-Emmanuel Schmitt ne dăruie. în sublimele sale creații, miasma împovărării, atât prin acceptarea realității, dar mai ales prin tentativa de îndepărtare a pâclei cețoase din jurul acesteia.

Faptul că întreaga existență a omului există mai multe întebări decât răspunsuri, este văzută, în scriitura francezului, nu ca o poedeapsă, ci mai degrabă ca o stare de fapt împletită cu eternul mister uman, situat undeva între botezul și repudierea răscrucilor de destin, când omul nu deslușește pe de-a întregul dacă îi este permis să aleagă sau i-se impun trăirile de moment care îi vor afecta întreaga existență.

În romane precum ”Evanghelia după Pilat”, ”Secta egoiștilor”, ”Elixirul dragostei” sau ”Concert în memoria unui înger”, scriitorul ne oferă stropi străvezii de veritabilă existență.

sartre_22

3. Jean-Paul Sartre (1905-1980).

Geniul care a influențat generațiile de după cea de a doua conflagrație mondială, Jean-Paul Sartre, laureat al Peremiului Nobel în anul 1964, distincție pe care însă a refuzat-o, a inoculat în cugetul tinerilor, și nu numai, mireasma existențialismului și Ideea ca filosofie pură, ridicând contingența realismului pe nebănuite culmi.

Discipol al lui Bergson, admirator al lui Kierkegaard, scriitorul și filosoful francez a oferit posterității inestimabile capodopere fundamentale precum ”Greața”, ” Zidul” sau ”Carnete dintr-un război ciudat”

FRANCE. Paris. French writer Albert CAMUS. 1947.

FRANCE. Paris. French writer Albert CAMUS. 1947.

4. Albert Camus (1913-1960)

Unul dintre adepții existențialismului, provăduit în capodoperele sale literare, Albert Camus ne dezvăluie agonia clipelor purtate pe umerii oamenilor simpli care, odată cu fiecare zi adaugă stropi de stoicism și aureolare ale firimiturilor de învechită azimă.

În capodoperele sale, ”Străinul”, ”Ciuma”, ”Primul om”, ”Mitul lui Sisif” sau ”Omul revoltat” scriitorul mustește de o genialitate care combină angelicul și diabolicul în creații nepieritoare.

simone-free-to-use

5. Simone de Beauvoir (1908-1986).

Păstrând proporțiile, sau poate că nici măcar nu este necesar acest lucru, îndrăznesc să o consider pe Simone de Beauvoir o demnă urmașă a deja miticelor George Sand și madame de Stael, la care se adaugă, bineînțeles, o doză de autenticitate și de ascuțit simț al inteligenței.

Poate că pentru Simone de Beauvoir totul a început de la primul gângurit sau poate atunci, la vârsta de paisprezece ani, când și-a dat seama că numai poate crede în dumnezeu.

Asociată adeseori cu Sartre, celui care i-a fost alături până la moartea acestuia (1980), Simone de Beauvoir adaugă feminismului o doză de incisivă înțelepciune în creații precum ”Al doilea sex”, ”Toți oamenii sunt muritori”, ”Femeia sfâșiată”.

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.