5 scriitori italieni de neratat

Literatura italiană modernă, de după cea de a doua conflagrație mondială, ne-a dat o mulțime de scriitori valoroși, printre care, în opinia mea și spre că nu numai, cinci dintre ei se pot încadra în categoria incontestabilă a geniilor.

Ei au făcut diferența dintre mercantilism și pasiune, dintre artă și mercenari.

Umberto Eco, critique et ecrivain italien. L'auteur du "Nom de la rose" et du "Pendule de Foucault" est venu a Paris presenter son dernier livre "Histoire de la laideur" paru en france le 2 octobre aux editions Flammarion. Ce livre illustre retrace en 15 chapitres les representations de la laideur dans la culture occidentale. Cette anthologie fait suite a "Histoire de la beaute" parue il y a deux ans et qui, traduit en 27 langues, s'est vendue a 500000 exemplaires. Paris,FRANCE-le 17/10/07

1. Umberto Eco (1932-2016). 

Împletind istoricismul cu intriga, într-un mod fabulos și captivant, Umberto Eco ne-a dăruit răvășitoare creații literare, care se inoculează prin sufletele cititorilor prin intermediul unei vivacități ieșite din comun. Rândurile narațiunilor sale emană debordanta virilitate a navigatorului de cursă lungă care, de-a lungul timpului s-a deprins cu învolburarea valurilor. Romane precum ”În numele trandafirului”, ”Pendului lui Foucault” și ”Insula din ziua de ieri” sunt veritabili piloni de sprijin ai unui vijelios postmodernism peninsular.

giorgiobassani

2. Giorgio Bassani (1916-2000).

Cu un fin spirit de observare cultivat de-a lungul timpului, cu o autodidactă ambiție, ”apostolul magnificului Benedetto Croce” face o bisturizantă introspecție asupra societății italiene, cu iz de posternare și refulare, oscilând între laudator tempor acti și putregaiul realității cotidiene din societatea italiană, strigând sau șoptind, împărțind sentințe și indulgențe cu aceeași imparțialitate demnă de invidiat, Romanele sale: ”Cinci povești ferareze”, ”Cronica amanților săraci” sau ”Grădinile din Finzi-Contini” sunt opere de reper în literatura universală.

alberto-moravia-01

3. Alberto Moravia (1907-1990)

Cu siguranță că Alberto Moravia este unul dintre cei mai buni chirurgi ai literaturii italiene, pricepându-se să smulgă anumite tumori de pe retina unei societăți încă dominată de veștedul instinct de turmă, scoțând în evidență, prin intermediul capodoperelor sale literare, masochista autonaufragiere a costelivilor homo sapiens a căror unică grijă este să cadă mereu în picioare, precum pisica cu nouă vieți. Cu influențe expresioniste și pana extrem de bine ascuțită, Alberto Moravia știe care este lumina potrivită prin intermediul căreia să poată etala sentimentele inestetice ale omului, pe care unii le ascund sub pojghița firavă a indiferenței.

În creații precum ”Conformistul” și ”Disprețul”, ambele ecranizate, dar și în ”Mascarada”, Alberto Moravia dă dovadă de un incontestabil talent scriitoricesc.

descarcare-8

4. Cesare Pavese. (1908-1950).

Considerat unul dintre cei mai reprezentanți scriitori ai literaturii italiene, Cesare Pavese uluiește cititorii prin nonșalanța unui stil direct, aidoma unui pugilist care nu se teme să încaseze lovituri. Creațiile sale, purtând cenușiul zgrunțuros al unor timpuri terifiant de incerte, în care societatea italiană încerca din răsputeri să se redefinească, par a avea un oarecare rol vindicativ, cu izul balsamului rezultat din combinarea cianurei și nectarului. Capodoperele sale de bază sunt ”Munca obosește”, ”Luna și focurile”, ”Meseria de a trăi”.

malaparte_9

5. Curzio Malaparte (1898-1957).

Zgomotosul și totuși justul Curzio Malaparte, în ciuda deselor oscilații ale orientării politice, a dăruit eternității capodopere memorabile, rezultate din tumultul frământărilor politice, social-administrative, dar mai ales etice.

Într-un amalgam de judecător și spectator al spectacolului vieții, Curzio Malaparte devine necruțător, tiranic pe alocuri, lăsând pana să înșiruie veritabile giuvaere ale unor neasemuite întâmplări hrănite cu lacrimi și speranțe.

Capodoperel sale sunt: ”Sodoma și Gomora”, ”Kaputt”, ”Pielea”, ”Jurnalul unui străin la Paris” și ”Tehnica loviturii de stat”.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.