5 scriitori sud-americani de neratat

Dintotdeauna am avut o anumită ”slăbiciune” pentru scriitorii sud-americani.

biblioteca-universitatea-munchen

Poate că de vină este ”congruența latină” a două civilizații aproape asemănătoare, care au ca și corespondență simțirea vulcanică a continuei extrovertiri, care pune într-o lumină caldă și acaparatoare labirintul lăuntric al unui homo sapiens, prins între conjugare și scurgere, între poetizare și prozaism, într-o îngemănare de truisme și anumite momente magice.

Iată o listă de cinci autori sud-americani de neratat:

gabriel_garcia_marquez

1. Gabriel Garcia Marquez.

Maestru al ”Realismului magic”, un curent literar apărut la mijlocul secolului XX, scriitorul columbian, laureat al Premiului Nobel în anul 1982, a încântat și încă încântă milioane de cititori, prin abilitatea sa, ieșită din comun, de a combina realul și fantasticul în petece de lumină, trăite între rânjetul soarelui și grimasa lunii.

Aprig activist politic, jurnalist și eseist, Gabriel Garcia Marquez a oferit diamantele literaturii universale în capodopere precum ” Să trăiești pentru a povesti”, ”Un veac de singurătate”, ”Cronica unei morți anunțate”, ”Dragostea în vremea holerei” și ”Despre dragoste și alți demoni”.

mte1oda0otcxmju4mtg1mji5

2. Mario Vargas Llosa

Scriitorul peruan, laureat al Premiului Nobel în anul 2010, este cel care ”umblă” la structura de rezistență a societății, etalând o lume prinsă între stoicism și răzmeriță, o lume deprinsă, uneori mult prea repede, cu povara jugului. Prins parcă într-o fantă de lumină care încă rezistă tentațiilor și încercărilor de ademenire șuierate de bezna atotcurpinzătoare, Mario Vargas Llosa, dincolo de tumultul vieții private, presărată cu nenumărate picanterii, așterne pe postamentul literaturii universale opere de neprețuit precum ”Mătușa Julia”, ”Elogiul mamei vitrege”, ”Rătăcirile fetei nesăbuite”, ”Orașul și câinii”.

sabato_1891992f

3. Ernesto Sabato

După rătăcirile din tinerețe, prin lumea anarhiștilor lipsiți de ținte precise și un periplu prin lumea idealizată de mințile costelive ale unui marxism sortit încă din fașă lamentabilei eșuări, scriitorul argentinian alege să vorbească, prin intermediul unui sincer și debordant angajament literar, despre Om, în toate ipostazele, de la maiestuozitatea gesturilor aparent mărunte până la redundanța unor vieți care nu-și pot afla rostul.

Deși o parte din operele sale au fost arse chiar de el, ne-au rămas opere precum ”Tunelul”, ”Despre eroi și morminte”, ”Abbadon, exterminatorul”.

julio_cortazar2

4. Julio Cortazar.

Profesorul de literatură franceză din Banfield, cel care a îndrăznit să se opună totalitarismului argentinian, plătind pentru acest afront cu veșnicul exil pe meleaguri pariziene, Julio Cortazar a reușit într-o oarecare măsură să transforme clipele vide ale vieții în clipe ancestrale, ridicând pe piedestaluri de nisip trăirile aparent anoste ale unor personaje care nu ies cu absolut nimic în evidență.

În opere precum ”Șotron”, ”Examenul”, ”Cartea lui Manuel” sau ”Idolul cicladelor”, scriitorul picură peste pleoapele cititorilor săi stropii unei litanii tărăgănate de murmurul suprarealismului.

descarcare-9

5. Jorge Luis Borges.

Acceptat de către literatura universală ca fiind cel mai reprezentativ scriitor sud-american al secolului XX, Jorge Luis Borges lipește, precum un sculptor extrem de abil, ideile filozofice cu metafizicul existenței cârpite mai mereu cu borangicul îndoielii și putreda ață a speranței, revărsând în șuvoaie frumos caligrafiate de estetica lăuntrică a simțirii opere precum ”Istoria universală a infamiei”, ”Ficțiuni” sau ”Cartea ființelor imaginare”.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.