Mereu auzim în jurul nostru, pe buzele tuturor “Nu am timp!”. Timpul este o problemă, nu avem suficient pentru alte activităţi şi ne salvăm afirmând: “Am prea puţin timp liber!”. Recunosc, şi eu sunt în aceeaşi categorie.

La finalul zilei ne dorim să bifăm totul de pe lista de activităţi, rezultate maxime în timp util fiind ecuaţia perfectă. În cazul cititului, îl transferăm uşor la categoria activităţilor din timpul liber. Deci:

Puţin timp liber => puţine cărţi citite

În acest caz, avem nevoie de puţină organizare. În articolul de astăzi mi-am propus să îţi arăt cum poţi citi 100 de cărţi într-un an, eficient, urmând doar 5 reguli de aur.

13511507_1167131186671039_147089153_n

1. Întocmeşte necesarul de cărţi

Cumpără cărţi ori de câte ori îţi permiţi, astfel eviţi să ai o scuză când vrei să citeşti. Regula e simplă: dacă ai mai multe cărţi în casă, ai opţiuni. Acest lucru te ajută să citeşti mai mult.

2. Citeşte oriunde, oricând

Profită de orice moment al zilei, aruncă în geantă o carte când pleci de acasă şi citeşte oriunde te afli. Fie că eşti în tren, mijloc de transport în comun, la doctor, aşteptând la o coadă. În acest mod reuşeşti să citeşti cel puţin o oră pe zi.

Să-ţi dau un exemplu concret: majoritatea oamenilor citesc 50 de pagini într-o ora. Dacă citeşti 10 ore pe săptămână, vei citi 26.000 de pagini într-un an. Să zicem că majoritatea cărţilor citite au 250 de pagini: în acest scenariu vei citi 104 cărţi pe an.

3. Citeşte doar cărţi relevante

Nu toate cărţile sunt pentru toată lumea. De ce să ne pierdem timpul cititind cărţi pentru care interesul este zero? Alege cărţile care sunt legate de profesia sau hobby-ul tău, care sunt despre oamenii pe care îi admiri, cu lucruri interesate despre care eşti curios. Nu citi o carte doar pentru că este un bestseller sau pentru că o citeşte toţi prietenii tăi.

4. Citeşte cărţi simultan

Nu îţi interzice nimeni când sau cum să citeşti. Citeşte în funcţie de moment, dimineaţa o carte mai grea la citire, care îţi solicită logica, seara o carte uşoară, una care să nu te ţină treaz până la mijlocul nopţii precum cele din domeniul dezvoltării personale unde eşti nevoit să iei notiţe.

5. Reţine ceea ce citeşti

Investeşti timp preţios când citeşti o carte, de aceea este indicat să reţii ceea ce ai citit. Iată câteva mici sugestii:

  • ţine lângă tine un carneţel pentru notiţe, tot ce e important trebuie păstrat acolo
  • notează cu propriile cuvinte ceea ce autorul a dorit să transmită
  • copiază citatele care ies în evidenţă
  • notează titlul cărţii

Acum eşti pregătit să citeşti cât mai multe cărţi? 🙂