6 idei care te vor ajuta să citești mai repede

6 idei care te vor ajuta sa citesti mai repede
Ți se întâmplă uneori citești o carte și între timp să fii conștient că, în afară de aceasta, mai ai o listă lungă de cărți care așteaptă? Nu-ți face griji, se întâmplă și la case mai mari, de obicei la toate casele de cititori care fac din lectură o pasiune.

Pe internet sunt multe articole care abordează acest subiect, însă majoritatea sunt tratate în limba engleză. Prin urmare, reprezintă o adevărată provocare să reușești să-ți îmbunătățești viteza de citit, astfel încât să să fii mulțumit de timpul în care reușești să termini o carte.

1. Scapă de ticuri

O metodă care poate da randament este schimbarea obiceiurilor greșite. Evită să îți miști buzele în timp ce citești și, mai important, încearcă să citești un grup de cuvinte, nu fiecare cuvânt în parte.

2. Citește fraza pe grupuri de cuvinte

Citirea fiecărui cuvânt în parte este metoda prin care copiii învață să citească. Citesc fiecare literă, apoi fiecare cuvânt până ajung la propoziție; e de înțeles –  în definitiv așa începe „antrenamentul” cititorului. Însă, prin eliminarea acestui obicei îți poți îmbunătăți considerabil viteza de citit.

3. Nu citi în gând

E indicat să reduci la tăcere propria voce din minte ce „rostește” cuvintele, mai ales dacă citești beletristică.

4. Fixează-ți privirea atunci când citești

Evită să faci mișcări inutile cu ochii în timp ce citești! Încearcă să-ți relaxezi fața și să-ți moderezi mișcările ochilor în timpul lecturii. Asta îți va permite să vezi mai multe pe pagină decât dacă îți îndrepți atenția spre fiecare cuvânt în parte.

5. Evită pauzele dese

Încearcă să eviți regresia. Evită pauzele dese din timpul lecturii, pauze care te vor face să recitești fragmente din carte pentru că ai pierdut firul.

6. Citește în liniște

O adevărată provocare pentru unii este să citească în pauzele de la școală sau serviciu, în parcuri sau în mijloacele de transport în comun. Totuși, încearcă să reduci pe cât posibil zgomotul din jurul tău, oprește muzica  și încearcă să citești în locuri în care nu sunt oameni care vorbesc.

În concluzie, cel mai important este să îți găsești o stare necesară pentru citit, locul cel mai confortabil și cartea potrivită.  Restul sunt doar teorii ale conspirației.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Avatar Cătălin
    Reply

    Să-mi explice și mie cineva cum să reduc la tăcere vocea din capul meu care însoțește fiecare cuvânt citit, că eu nu-mi dau seama.

POST A COMMENT.