Sunt sigur că în viața oricărui pasionat de lectură există cel puțin o carte care i-a schimbat viața.

Cărțile, dincolo de inconfundabilul parfum, de sudoarea unor minți de geniu și dincolo de zvârcolirile lăuntrice ale unor suflete ospitaliere sau parcimonioase, ne picură în pocalul felului de a fi puțin din preaplinul eternității.

Vă amintiți de nopțile din adolescență. când citeați pe furiș, nu-i așa? Nici măcar faptul că în următoarea zi mergeați frânți de oboseală nu vă interesa, nu-i așa?

Frumoase amintiri! Poate că tocmai de aceea m-am decis să vă vorbesc despre cele șapte cărți care mi-au schimbat viața. Unele mai mult, altele mai puțin.

Totuși au schimbat-o, trasându-mi brazde în suflet și un freamăt în cuget.

1. Biblia. Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștin-ortodoxiei, am citit-o pe de-a întregul abia după ce citisem întreaga filosofie a lui Cioran, Nietzsche și Schopenhauer, după ce-l sorbisem cu nesaț pe Feuerbach și după ce aflasem de Mâna Adevărului din operele lui Kierkegaard.

Apoi, după ce am disecat fără milă, cu ochii rațiunii, atât Vechiul și Noul Testament, am citit Thora, Coranul, Vedele, Vedele, Panciatantra, mitologia greco-romană, mitologia popoarelor vechi. Rezultatul? Sunt ateu, și din punctul meu de vedere Biblia este cel mai bun best-seller din toate timpurile.

2. Toți oamenii sunt muritori, de Simone de Beauvoir. Uff, Doamne Dumnezeule! Cartea aceasta m-a pălmuit și mângâiat în același timp, ca o eliberare prin încarcerare și o încarcerare prin eliberare. După ce am citit cartea m-am simțit ca un zmeu de hârtie pe care vântul îl poartă spre nemărginire, fără să-i pese că odată ce vântul se va potoli se va sfărâma de glodul teluric. Un soi de opium care îmbină iluzia și spovedania într-un pocal plin cu nectarul unei lumi pe care o purtăm în noi prin cele mai ascunse cotloane.

suport-invizibil-carti-conceal-book-shelf--umbra_1

3. Amurgul idolilor, de Friedrich Nietzsche. Singura carte care mi-a oferit ideea că ștreangul apoteozei poate fi uneori un amalgam de beatitudine și sfidare care, vărsată pe de-a întregul în ospitalitatea unui suflet, creează festinul unei vieți trăită pe marginea unei prăpăstioase necesitați de adrenalină.

4. Jurnalul fericirii, de N. Steinhardt. Un evreu convertit la ortodoxism într-un lagăr comunist? Aproape că pare o utopie. Totuși s-a întâmplat. Această carte este un altfel de biblie, convertită la realitatea înșelăciunii și înșelăciunea realității. Fiecare cuvânt este echivalentul unei Gologote care purifică, o canonizare primită în mucegaiul penumbric al unor vremuri aprige. Fiecare pagină este o lovitură testimoniară primită în plex. Cartea te apropie de divinitate prin furia mototolită a unei spovedanii care iartă, doar că această iertare este o incisivă lovitură de spadă.

Beautiful-Home-Library-Under-Stairs

5.Zgomotul și furia, de Wiliam Faulkner. Nici o altă carte nu a făcut din oclusivul strigăt al durerii un țipăt al deraierii în vidul resemnări ca magnifica creație a lui Faulkner. Zborul unui înger ciuntit s-a îngrămădit între coperțile acestei răvășitoare povești care te acaparează aproape instantaneu prin nonșalanța stilului înțepător, pe care îndrăznesc să-l asemui cu un pahar de șampanie servit cu ocazia majoratului de o fetișcană ținută din scurt de asprimea unor părinți extrem de conservatori. Te pierzi și te regăsești într-o poveste care oferă mângâierea unu ștreang de mătase ce flagelează grumazul cu povara neuitării într-o lume ce se grăbește spre nicăieri.

6. Arta de a trăi, de Cesare Pavese. Atât de multă suferință într-un singur suflet? Aproape că ai putea să juri că acest suflet a primit întreaga suferință a unei cohorte de nerecunoscători care au purtat peste rumeneala umerilor gârboviți o cruce care de fapt a fost un buchet de spini veșnic înfometați. Ați privit vreodată chipul lui Pavese? Acolo găsești lupta dintre Lumină și Întuneric, războiul dintre tăvălugul instinctului de turmă și rotocoalele de opiu ale unui vis nebun. Un sfânt care nu va fi vreodată canonizat.

7. Șotron, de Julio Cortazar. Stilul narativ al argentinianului a bulversat corsetul literaturii în vremuri de tranziție, picurând în privirile cititorilor o tristețe aproape angelică, oarecum interactivă, stârnind imaginația, gudurându-se pe lângă sufletele oamenilor cu baloanele de săpun ale unei lumi împovărată de iluziile pe care le cerșim în chinuitoarele nopți de solitudine sufocantă.