Oricât de palpitante și pline de magie ar fi cărțile de ficțiune, din când în când este recomandat să ne îndreptăm și către cărțile de non-ficțiune. Fie că vorbim de biografii, memorii sau cărți de dezvoltare personală, există anumite titluri care împlinesc nevoia de lectură, precum și dorința de cunoaștere și îmbunătățire a cunoștințelor.

În această listă am adunat 8 cărți de non-ficțiune care se numără printre noutățile recent apărute pe rafturile librăriilor din online și offline.

Cărți de non-ficțiune 2021:

 

1. Arta subtilă a seducţiei de Mark Manson

După succesul cărții Arta subtilă a nepăsării, Mark Manson revine cu o nouă carte care îți propune să îi ajute pe cititori să comunice, să fie onești și vulnerabili. Pe scurt, arta seducției fără replici siropoase, ci prin depunerea de efort pentru a deveni o persoană mai bună și învățarea iubirii de sine înainte de toate.

2. Cum să ne bucurăm mai mult de exerciţiile fizice de Damon Young

După un an în care am stat mai mult în casă, cu toții avem nevoie de o astfel de carte. După cum sugerează și titlul, cartea de față își propune să își ajute cititorii să se bucure de activitățile sportive, fără ca acestea să fie privite ca o corvoadă.

3. Conflicte. O metodă mai bună de a le rezolva de Edward de Bono

Conflictele apar deseori și în orice circumstanțe. Fie că vorbim despre conflictele în familie, la job, sau chiar cele din trafic, conflictele sunt de cele mai multe ori inevitabile. Sau nu? Edwards de Bono ne oferă instrumente practice care să ne ajute să evităm conflictele, iar în cazurile dificile să diminuăm efectele devastatoare.

4. Maria, regina României. Gânduri pentru vremuri grele de Tatiana Niculescu

Din lista aceasta nu putea lipsi o carte de memorialistică.

“Îndrăznesc să sper că, deschizând această carte, cititorul își va recăpăta, graţie unei regine luminoase, încrederea în viaţă și bucuria de a trăi și poate va găsi forța de a face un exerciţiu de imaginaţie: să-și închipuie că, într-o bună zi, îl așteaptă în cutia de scrisori o carte poștală cu chipul reginei Maria și că, pe verso, mâna ei i-a dedicat gândurile cuprinse în aceste pagini.“ — TATIANA NICULESCU

5. Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului de Robert Macfarlane

Călătoriile în jurul sau spre centrul pământului au reprezentat întotdeauna un subiect nesecat de curiozitate și exploatare creativă. Dar de această dată autorul ne invită într-o călătorie abstractă, o călătorie spre întunericul din adâncul propriei noastre minți.

6. Nicolae Ceauşescu şi mişcarea comunistă internaţională (1967-1976) de Cezar Stanciu

Un alt subiect important de dezbătut și de explorat în detaliu este acela al perioadei comuniste. Pentru unii dintre noi, acele zile reprezintă o realitate palpabilă, în timp ce pentru cititorii mai tineri este o lume care pare atât de îndepărtată, poate chiar din sfera irealului.

„Într-un regim politic cu partid unic, în care viitorul este descris în termenii ideologiei marxist-leniniste iar obiectivele politice şi econo­mice ale partidului sunt descrise în aceeaşi termeni, analiza politicii ex­terne nu poate ignora latura ideologică şi relaţiile la nivel de partid.”- Cezar Stanciu

7. Vieți paralele. Cinci căsnicii victoriene de Phyllis Rose

Această carte este ideală pentru pasionații de istorie. În cadrul acesteia sunt prezentate cinci căsnicii din epoca victoriană, prin prisma cărora vei afla cum apărea fericirea și nefericirea în cuplu. Toate acestea sunt încadrate într-o perioadă în care divorțul nu era acceptat și doar moartea putea despărți un cuplu căsătorit.

8. Liniștea și creierul de Michel Le Van Quyen

În încheiere, dorim să îți recomandăm o carte de psihologie care abordează un subiect complex și anume creierul. Într-o dimineață de septembrie a anului 2017, Michel Le Van Quyen se trezește cu pareză facială. I se recomandă repaus total, iar inactivitatea este extrem de apăsătoare pentru că rămâne doar el cu gândurile sale.

 

Tu ce cărți de non-ficțiune îți dorești să citești anul acesta?

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022