Pentru orice pasionat de lectură, cărțile reprezintă adevărate comori. Însă, de unele ajungem să ne atașăm mai tare decât de alte. Pe unele le citim mai repede, în timp ce pe altele le mutăm de pe noptieră pe măsuța de cafea și invers. Și ce ne facem când ajungem să avem teancuri de cărți pe rafturile din bibliotecă sau pe noptiera de lângă pat?

De ce cumpărăm cărți?
Înainte de a afla cum ne putem recâștiga spațiul din casă, este important să vedem de ce anume cumpărăm cărți. Care sunt motivele pentru care, ori de câte ori intrăm într-un anticariat sau librărie, nu ieșim cu mâna goală?

1. Cumpărăm cărți pentru că ne ajută să evadăm din cotidian
În special cărțile de ficțiune ne ajută, prin intermediul personajelor, să evadăm într-o lume imaginară, în mintea noastră. Iar dacă subiectul ajunge să fie destul de interesant, reușim să le devorăm în doar câteva ore. La final, dacă ne plac foarte mult, le recomandăm și noi mai departe altor cititori.

2. Cartea ne-a fost recomandată de cineva în care avem încredere
Al doilea factor care ne influențează puterea de cumpărare a cărților sunt recomandările. Fie că vorbim de un membru al familie de la care primim recomandări sau vedem o postare pe rețelele sociale făcută de o persoană care ne inspiră, avem tendința să le adăugăm pe lista cărților de citit.

3. Din dorința de a ne educa și de a deveni mai buni
Uneori, cumpărăm cărți pentru a ne informa cu privire la un anumit subiect. Acestea sunt în mare parte cărți non-ficțiune, cum ar fi cele de dezvoltare personală sau financiară. În funcție de momentul vieții în care ne aflăm și de cât de bine răspund acestea nevoilor noastre, aceste cărți pot avea rata de finalizare mai mică sau mai mare.

4. Găsim oferte bune la anticariat
Uneori, teama de a pierde (FOMO) este cea care ne motivează să cumpărăm cărți. De exemplu, dacă găsim titluri interesante și prețuri bune la anticariat, este posibil ca tranzacția de azi să nu mai fie disponibilă mâine, iar prețurile mici să ne împingă să cumpărăm cărți din impuls – chiar să le acumulăm.

Anticariat: soluția la îndemână când avem prea multe cărți în bibliotecă

Așa cum spuneam la punctul 4, ca iubitori de cărți, este simplu să ajungem la o supradoză de titluri și să vrem să scăpăm de multe dintre ele. Pentru asta, avem câteva soluții la îndemână:

Le putem face cadou

Cărțile au fost cadoul ideal pentru mulți oameni. Totuși, nu fiecare carte este un cadou bun. De exemplu, titlurile ar trebui selectate având în minte cititorul și să le oferim doar dacă credem că destinatarul le-ar citi. Această soluție este una riscantă.

Apelăm la un anticariat care cumpără cărți

Cea mai bună modalitate să ne recâștigăm spațiul din casă este să apelăm la un anticariat care cumpara carti, cum este Printrecarti.ro. Nu trebuie să ne facem griji în ceea ce privește cărțile, deoarece anticariatul cumpără cărți vechi sau noi, din toate domeniile. Fie că vorbim despre cărți financiare, enciclopedii sau cărți de ficțiune, echipa de la Printre Cărti se deplasează la domiciliu, în București și zonele limitrofe, și colectează chiar ei volumele. Cu cât titlurile sunt mai căutate și mai rare, cu atât oferta financiară va fi mai bună. Iar vestea și mai bună este că plata se face pe loc. Și iată că astfel câștigăm bani să…mai cumpărăm cărți.

Le putem dona

Sigur, donațiile sunt bine primite, în special de persoanele care s-ar bucura de titlurile cărților pe care le oferim. Însă, la fel ca în prima situație, riscăm ca titlurile să nu fie neapărat pe placul destinatarului.

În concluzie, un anticariat este soluția pentru ambele nevoi ale bibliofililor: să cumpărăm cărți, atunci când ochii ne rămân ațintiți asupra diferitelor titluri, sau să le vindem pe cele de care nu ne mai putem bucura.

_____
Sursă foto cover Racool_studio, Freepik.com