Inspirat din fapte reale, filmul American Splendor a apărut în 2003 și spune povestea creatorului comic book-ului omonim.
Harvey Pekar este un personaj obișnuit aparent, cu nimic ieșit din comun, dar care face o pasiune din a asculta conversațiile oamenilor. Astfel, fie că se află la coadă în supermarket, fie că stă pe scaun, în autobuz, el este atent la dialogurile persoanelor din jurul său, pe care mai apoi le notează în agenda personală și încearcă să le ilustreze.
Regizorii Shari Springer Berman și Robert Pulcini (soțul acesteia), combină foarte bine elementele specifice unui film artistic cu cele ale unui documentar, adaugând pe alocuri grafica specifică unui comic book. Personal, m-am îndrăgostit de Harvey, deși are toate „calitățile” unui om care nu iese cu nimic în evidență. Cu un job neînsemnat, beer belly, început de chelie, extremist și ursuz, personajul m-a atras prin umorul său subtil, inspirat din cotidian. De fapt, cred că atunci când a scris banda desenată autobiografică, a profitat de cunoscutul concept al comicului de situație, dar și al celui de moravuri și de caracter.
Filmul este diferit de orice alt film biografic despre scriitori. Nu are acea notă specific hollywoodiană, iar asta cred că îl face mai original. Astfel, scriitorul de succes este un om de rând, cu un job normal, fără pretenții prea mari, deci o persoană autosuficientă.
American Splendor este similar cu privitul pe geam. Dialogurile sunt la fel de obișnuite ca o discuție între vecini, în fața blocului. Totuși, trebuie menționat că regizorii au experiență mai degrabă în filmele documentare, decât în cele artistice, astfel că ecranizarea comicbook-ului devine un hibrid. Prin urmare, vizionăm un docufilm autentic- sinistru de trist, acid, cu un umor fin, care vorbește despre singurătatea apăsătoare a artistului neînțeles, captiv într-o societate mediocră.