Ana Maria Gîbu: ” Poezia nu se scrie numai din iubire” (Interviu)

P10102131

La doar șaisprezece ani, Ana Maria Gîbu este deja cunoscută în lumea poeziei, cu șapte cărți publicate și numeroase premii obținute. În pofida vârstei fragede, poeta ne desfată cu sinceritatea unor versuri incisive și sincere care ne înfățișează multitudinea de universuri dintr-un suflet pur, care simte frumosul prin puritatea imaculată a unui simț estetic plin de acuratețe.

Spune-mi te rog  câteva cuvinte despre poeta Gîbu Ana Maria. Ce înseamnă pentru ea poezia și cât din felului ei de a fi se regăsește în ceea ce scrie?

Am început să scriu poezie de la o vârstă fragedă, astfel poezia a devenit parte din mine fără să-mi dau seama când și cum. Mi se pare absolut logic să mă regăsesc în ceea ce scriu, transpun pe hârtie una din multitudinea de lumi din mintea mea în care, uneori mă retrag. Sper ca și cititorii să se regăsească în cel puțin una dintre lumile pe care le aștern în fața lor.

11693957_870668252988808_6189901870801767143_nConsideri că scrisul tău este o necesitate lăuntrică, o modalitate de a împărtăși felii din felul tău de fi?

 Nu, consider că tot ce scriu este un mod de a mă elibera, de a face loc noilor idei și de a avansa.

 Care este modelul preferat în poezie?

 Nu am un model după care mă ghidez în poezie, dar îmi place Ion Minulescu. La momentul actual, îmi place să citesc poeziile lui H.P. Lovecraft.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

 Crezi că fiecare carte aduce un mesaj nou pentru cititori sau este un tot unitar?

 Îmi place să cred că fiecare carte aduce un nou mesaj, un nou univers.

 ana-maria-gibu-600x264Care ar fi esența mesajelor transmise prin intermediul versurilor?

 Abordez teme diverse și, în general, las cititorului libertatea de a da mai multe semnificații poeziilor mele în funcție de ceea ce înțelege el. Nu am o temă pe care o abordez în mod special, dar un laitmotiv care se regăsește în majoritatea poeziilor mele este independența omului față de timp și destin.

 Știu că ești pasionată de muzică. Se împletește într-un tot armonios muzica cuvintelor și cuvintele muzicii?

 Eu le consider două surori gemene, dependente una de cealaltă, oarecum nedespărțite. Nu spun că nu poate exista poezie fără muzică și muzică fără poezie, dar , în cazul meu, cele două se completează perfect și există o legătură pe care nu cred că o poate rupe ceva sau cineva.

 Se poate scrie poezie fără iubire? Unii poeți alunecă cu ușurință într-un simbolism mult prea claustrat. Crezi în canonicul formelor fixe sau preferi să le oferi libertatea de mișcare?

 Poezia nu se scrie numai din iubire, ci din toate sentimentele unui om. Eu ofer libertate cititorului și încerc să nu îl îngrădesc în lumea pe care o văd doar eu, ci să-i las loc să continue ceea ce am început eu, folosindu-și imaginația.

Puzderia de cenacluri și grupuri literare online sunt benefice sau nasc uneori și nonvalori?

 De cele mai multe ori întâlnesc cenacluri literare care nu fac decât să aprecieze și să încurajeze pe nedrept orice poezie care conține o metaforă mai frumoasă sau o imagine inedită, însă care nu transmite aproape nimic. Astfel, tot mai mulți prind încredere în sine și, uneori, aroganță. Adevăratele cenacluri literare implică atât critica obiectivă pe text, cât și scriitori cu experiență. Un cenaclu literar din care să ai ce învăța este cenaclul care are și atelier de lucru, locul unde cu sprijinul colegilor fiecare poate să se perfecționeze, să se corecteze. Așa este Cenaclul literar online “Lira 21”,în care activez din 2009 și pe care îl consider o “adevarată școală de poezie”.

Care sunt planurile tale de viitor?

Planuri de viitor? Să termin liceul, să intru la facultate unde îmi doresc, să scot al doilea volum de proză scurtă și al doilea roman.

 Planuri mărețe. Iți urez succes. Știu că vor deveni realitate. Dorești să le transmiți ceva cititorilor tăi prin intermediul GoodRead.ro?

Cititorilor mei le mulțumesc pentru că mă citesc. Le mărturisesc că scriu și pentru ei și cea mai mare bucurie pentru mine este atunci când primesc semne că una din cărțile mele se află pe noptiera unui cititor.

 Mulțumesc pentru interviu. Mult succes în continuare.

 Și eu îți mulțumesc! Succes și ție!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.