La mulţi ani, în primul rând! Iată-ne ajunşi în 2015. Un an care ne rezervă multe surprize. Noi, cel puţin ne-am propus asă vă surprindem în fiecare din cele 365 de zile ale sale! Astăzi, lansăm o nouă rubrică: Aniversări Autori prin care ne propunem să vă prezentăm cei mai importanţi autori născuţi în ziua respectivă.

Prima zi a anului e plină de aniversări! Pe cine sărbătorim astăzi? Haideţi să aflăm!

Autori români

Bratescu-VoinestiPrimul aniversat al zilei este Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti. Născut în 1868 la Târgovişte a devenit faimos pentru scrierile sale scrise iniţial pentru copii săi. Cine nu cunoaşte poveştile sale, între care cele mai cunoscute sunt: Puiul, Privighetoarea, Niculăiţă minciună?

Descendent al unei familii de boieri, Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti a fost judecător în Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Craiova şi Târgovişte. A fost activ şi în viaţa politică  ocupând funcţia de secretar general al Camerei Deputaţilor în perioada 1914-1940. În 1918 a devenit membru al Academiei Române.

În literatură a debutat sub îndrumarea profesorului său, Titu Maiorescu. Primul său volum Nuvele şi schiţe a apărut în 1903, urmându-i apoi În lumea dreptăţii (1906) şi Întuneric şi lumină (1912). În timpul Primului Război Mondial a scris o piesă de teatru (Sorana) în colaborare cu A. de Herz. În 1945 a primit Premiul Naţional Pentru Proză. Un an mai târziu, pe 14 decembrie s-a stins din viaţă la Bucureşti.radu-tuculescu-banner

Tot azi, îl sărbătorim şi pe Radu Ţuculescu. Scriitorul s-a născut în 1949 la Târgu Mureş şi face parte dintr-o familie de artişti, bunicul său fiind pictorul Ion Ţuculescu. Prozator, dramaturg, traducător, ziarist, regizor de teatru – sunt atributele ce se alătură numelui său. În prezent este realizator TVR.

Unul din cei mai importanţi prozatori ai generației ‘80, Radu Ţuculescu a fost distins cu numeroase premii la nivel naţional – Premiul special pentru pantomimă și dramaturgie (1972), Premiul Asociației Scriitorilor Cluj (1984, 1995, 2005), Premiul Saeculum pentru roman (1982;), Premiul Cartea anului (1995), Premiul special de proză (Salonul internațional de carte Oradea, 1996), Premiul Cartea Anului pentru romanul „Stalin, cu sapa-nainte” (2009) fiind doar câteva distincţii din palmaresul său. În 2007 a depăşit graniţele ţării, romanele Cuptorul cu microunde şi Povestirile mameibătrâne fiind publicate în Austria, Cehia şi Franţa.

Dintre numeroasele sale volume amintim: Portocale și cascadori (1978), Grădina suspendată (1981), Vânzătorul de aripi (1982), Ora păianjenului (1984), Uscătoria de partid (1997), Aventuri în anticameră ( 2001), Ce dracu se întâmplă cu trenul acesta? (2004), Stalin cu sapa-nainte (2009), Romanul erectil- publicistica (2010), Femeile insomniacului (2012).

Fiul său, Răzvan îi calcă pe urme, fiind şi el un prozator prolific al vremurilor noastre.

Autori străini

NPG 4698,Edward Morgan Forster,by Dora CarringtonŞi din literatura universală avem astăzi doi sărbătoriţi pe care cu siguranţă i-aţi citit. Primul dintre ei este inegalabilul E.M Forster (1879). Edward Morgan Forster (pe numele său întreg) s-a născut într-o familie de anglo-irlandezi şi galezi stabilită în Londra. A scris romane, povestiri, eseuri, dar şi critică literară.

Este cunoscut în special pentru romanele sale ce portretizează într-un mod ironic diferenţele sociale şi ipocrizia societăţii britanice de la începutul secolului 20. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt O cameră cu vedere (A Room with a View) – apărut în 1908 şi considerat cea mai optimistă operă a sa şi O călătorie în India (A Passage to India) – publicat pentru prima oară în 1924. În afră de afară de acestea, E.M Forster a mai scris: Unde îngerii se feresc să calce, Călătoria cea mai lungă, Casa din Howard’s End, etc.

S-a stins din viaţă la 91 de ani, în data de 7 iunie 1970.

J.D. Saligner încheie lista de sărbătoriţi ai acestei zile. Născut în 1919 la New York, Jerome David Saligner a început să scrie încă din perioada liceului. Până la începutul anilor ‘40 a reuşitJD_Salinger chiar să publice câteva scrieri înainte de a fi recrutat în Al Doilea Război Mondial.

În 1948 a publicat în revista The New Yorker povestirea O zi perfectă pentru peştele-banană. Bucurându-se de aprecierea criticilor şi a publicului, J.D. Saligner va continua să publice în The New Yorker. Adevăratul succes îl va cunoaşte, însă, în 1951 după apariţia romanului De veghe în lanul de secară (The Catcher in the Rye).

Fiind o fire mai retrasă, datorită succesului incredibil al romanului său, Saligner s-a izolat stabilindu-se în Cornish, New Hampshire  (unde a şi decedat în 2010, pe data de 27 ianuarie). A publicat tot mai rar, între scrierile ulterioare primului său roman numărându-se Nouă povestiri, Franny şi Zooey, Dulgheri, înălțați grinda acoperișului și Seymour: o prezentare. În 1965 a publicat tot în The New Yorker ultima sa lucrare, nuvela Hapworth 16, 1924. În 1980 a acordat ultimul său interviu.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022