Astăzi avem 4 sărbătoriţi care au marcat istoria literaturii române şi care poartă toţi numele de Ion (sau derivate ale acestuia).

Ioan Budai-DeleanuPrimul dintre ei este autorul primei epopei din literatura română (Ţiganiada) – Ion Budai-Deleanu. Reprezentant de seamă al Şcolii Ardelene, Budai-Deleanu a semnat (în afară de „poemationul eroi-comic” Țiganiada) poemul satiric Trei viteji, dar şi numeroase opere

  • lingvistice ( Temeiurile gramaticii românești, Dascălul românesc pentru temeiurile gramaticii româneștiTeoria ortografiei românești cu litere latineștiFundamenta grammatices linguae romanicae seu ita dictae valachicae, Lexicon românesc-nemțesc și nemțesc-românesc; 
  • juridice ( Rândueala judecătorească de obște, Pravila de obște asupra faptelor rele și pedepsirea (a pedepsirii) lor, etc);
  • istorice (De originibus populorum Transylvaniae, De unione trium nationum Transylvaniae, etc.);
  • pedagogice (Carte trebuincioasă pentru dascălii școalelor de jos).

S-a stins din viaţă în 1820, pe 24 august la Liov (în vestul Ucrainei de astăzi).

Cel de-al doilea este considerat a fi cel mai important ctitor din perioada prepaşoptistăion-heliade-radulescu şi a fost un membru fondator al Academiei Române (fiind şi primul său preşedinte). Este vorba despre Ion Heliade-Rădulescu. Membru activ în mai multe asociaţii culturale ale epocii sale, Ion Heliade-Rădulescu este unul din întemeietorii presei în Ţara Românească.

Unul din cele mai ambițioase proiecte ale sale a fost întemeierea unei „biblioteci universale” ce avea ca scop înzestrarea culturii naţionale cu toate capodoperele literare, istorice, filozofice ale lumii. Demers îndrăzneţ ce depășește cu mult capacităţile unei generaţii.

Ca scriitor, Heliade-Rădulescu, a lăsat în urmă scrieri în proză ( Prolog la serbarea numelui preaînălțatului nostru domn Alexandru D. Ghica,  Bată-te Dumnezeu! (Coconița Drăgana), Coconul Drăgan, Fata lui Chiriac, etc.) şi în versuri (Cântarea dimineţii, La moartea lui Cârlova, Serafimul și heruvimul sau Mângâierea conștiinței și mustrarea cugetului, Un buchet de mireasă, etc.). De asemenea, şi-a pus semnătura şi pe numeroase traduceri între care vom aminti doar câteva: Corbul și vulpea de Jean de La Fontaine, Seara de Alphonse de Lamartine, La amantă de Sappho,  Cavalerul Toggenburg de Friedrich Schiller, Arpa lui David de George Gordon Byron (Lord Byron), Margherita de A. Dumas.

Ion MinuelscuUrmătorul este cunoscutul autor de romanţe Ion Minulescu. Reprezntant de marcă al simbolismului românesc, Minulescu a fost numit Director general al artelor în Ministerul de culte și arte în anul 1922.

Opera sa cuprinde numeroase volume de poezie (Romanțe pentru mai târziuDe vorbă cu mine însumi, Spovedanii, Strofe pentru toată lumea, Nu sunt ce par a fi Versuri – ediție definitivă îngrijită de autor) şi proză (Casa cu geamurile portocaliiMăști de bronz și lampioane de porțelan, Roșu, galben și albastru, Manechinul sentimental, Corigent la limba română, etc.).

Ultimul aniversat al zilei este cunoscutul romancier Ionel Teodoreanu. CunoscIonel Teodoreanuut pentru operele sale în care evocă universul copilăriei şi al adolescenţei, Teodoreanu a debutat în anul 1919 în revista Însemnări literare cu Jucăriii pentru Lily. 4 ani mai târziu, va avea loc şi debutul său editorial cu volumul de nuvele Uliţa copilăriei. 

Cea mai cunoscută operă a sa este, fără îndoială, trilogia La Medeleni (1925–1927). Lista sa de opere mai cuprinde: Turnul Milenei, Lorelei,  La porțile nopții, În casa bunicilor,  Întoarcerea în timp, Masa umbrelor (1946), etc.

S-a stins din viaţă la 57 de ani, pe 3 februarie 1954 în Bucureşti.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!